Obyčejná jména vymizela

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
7223
26.4.24 21:16
@MartinaIrena píše: Více

Bedřich a Fridrich. Ale třeba Alžběta a Elisabeth mi přijdou jako úplně odlišná jména :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
26.4.24 21:21

Tak to je jasné, že už se teď tato jména moc nedávají, pořád jsou totiž v oběhu - jmenují se tak často třeba ti rodiče samotní nebo jejich kamarádi, tak je to lidem pořád oposlouchané. Jediné, co se drží jsou Anči a Elišky, což je podle mě z toho důvodu, že se rodiče snaží zajistit, aby lidé jejich pokladům říkali zdrobněle až do důchodu. Ale jinak se zase vracejí ta jména dědečků babiček (Vincek, Alžběta, Anežka, Meda, Amálie…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Třeba já jsem Helena - to snad nebylo in nikdy, možná tak někde v Řecku, ale u nás ne a jako holčička jsem záviděla Terezkám, Kateřinám a Luciím, i když jich bylo kolem vždy několik. Helenu jsem neznala žádnou kromě Vondráčkové a Růžičkové.

• Citovat
  • Upravit
44173
@stinga píše: Více

Zrovna Evu vnímám jako nádherné nadčasové jméno, které se dávalo, dává a dávat bude. Znám Evičky všeho věku. Muž chtěl taky, ale jmenuje se tak i moje sestra a jména v rodině opakovat nechceme.
Máme v rodině Ivu i Ivanu, jedna z nich je ročník 95, žádná bába.

Znám holky ze základky i těch „nudných“ jmen.

Dvě naše holky mají dvě jména, nejstarší má 15 a je s tím dost spokojená. Malá to ještě neumí posoudit. A jedna dcera má v ČR málo používané jméno, taky je spokojená.
A zbývající dvě holky mají jméno, které vyrostlo se starší generací, ve Tvém výčtu ale není.

Pro nás byl výběr jmen hlavně pro holky docela oříšek, protože máme velké rodiny, v širší rodině máme víc žen a když se nám něco líbilo, už to někdo měl. A nešlo jen o typicky kalendářová jména.
I my jsme se časem dozvěděli, že jsme vyfoukli jméno pro dceru jedné sestřenici. Dlouho si na něj myslela, když jsme ho zvolili my, dali jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
@Temnástranasíly píše: Více

taťka má sestřenici Vlastu, kolik jí je přesně nevím, ale cca 65 a více, a také jinou neznám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.24 21:23
@pocker píše: Více

To nejsou česká jména, to jsou typické jména pro danou dobu. Předtím Lucie, Monika, Nikola, Michaela. Teď zase jiné.

Já se jmenuji Michaela a znám spoustu holek, které se jmenuji stejné a je jim +- stejně jako mi, ale teď už se nedává nebo aspoň já žádnou malou neznám.

Za to znám Natálie a to jméno i když je pěkné, tak mě už rozčiluje. Na každém kroku se setkávám s Natálii a to jsou věkové od miminek do 30 let. To radši být originální než dát takovou klasiku

• Citovat
  • Upravit
44173
26.4.24 21:25
@Anonymní píše: Více

Helenky z dětství si vybavuji minimálně dvě a Vlastičky taky.

Jedna z mých nejlepších kamarádek v dětství se jmenovala Miluše, ta byla všude skoro jediná. Ještě znám jednu ženu toho jména narozenou v osmdesátkách. Říkali jim Miluno a to se mi fakt nelíbilo.
Ještě znám Miladu. To mi přišlo lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
26.4.24 21:26

@1Pears1 jako já vím, že ta jména se prostě v té době dávala, ale mně se bohužel moc nelíbí,
ale já mám také velice časté jméno v mých ročnících, ale jsem s ním spokojená,
dceři jsem dala docela neobvyklé jméno, ale není nijak výstřední,
Eva se mi líbí v podobě Ewa, protože Ewu Farnou miluju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8999
26.4.24 21:28
@Midaku píše: Více

Já už potkala Elišku Emmu 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
26.4.24 21:32
@1Pears1 píše: Více

no vidím, že můj otec má hodně sestřenic, jedna se jmenuje Helena, jedna Milada, pak tam má ještě Blaženu, to je také dost šílené jméno, jinak Marušky a Ludmily,
a ještě nikdo nezmínil Zdeňku - to mi z těch „starých“ jmen přijde asi nejhorší,
a Božena také moc nic, to byla babička, a teď nám v minulé práci odešla do důchodu Zdislava a Stanislava - teda Zdíša a Staňka,
možná za dalších 20 let bude Zdeňka a Božena v top desítce módních jmen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5613
26.4.24 21:33

Tak jak se do módy dokola vrací zvonáče, točí se i jména. Mně se třeba líbí Lydie a Jiří, uvažovala jsem i nad zkráceným jménem Lída :srdce: Dneska do práce nastoupila nová kolegyně, mladá holčina Alena. Taky rarita u mladších ročníků. Zmizely i Jany. Já tomu dávám pár let a budou zpátky. U mužských zmizeli „Slávci“. Miro, Jaro, Bohu…slav. To jsou dneska už snad jenom dědičná jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
26.4.24 21:33

Moda jmen je naprosto prirozena. Jmena me generace krome stalic (jan, marie, anna, zuzana…) se ted vyskytuji sporadicky a u nekterych v soucasnosti davanych jmen bychom si jako decka kroutili prstem na cele. Nasi kluci maji jmena za nasich detskych let neobvykla. A mne neproslo jmeno pavel, byl by jeste vic jedinecny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
26.4.24 21:35
@Serpentini píše: Více

tohle nepochopim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
26.4.24 21:36
@Serpentini píše: Více
:mrgreen: :mrgreen:
to je úlet, a vůbec Elišky všude, kam se podíváš - už víc jak 30 let frčí Eliška
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.4.24 21:37
@mojmira píše: Více

To teda Vlastičku upřímně lituju. To je tak hnusné jméno, že bych ho škrtla z kalendáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze