Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@MartinaIrena píše: Více
Bedřich a Fridrich. Ale třeba Alžběta a Elisabeth mi přijdou jako úplně odlišná jména ![]()
Tak to je jasné, že už se teď tato jména moc nedávají, pořád jsou totiž v oběhu - jmenují se tak často třeba ti rodiče samotní nebo jejich kamarádi, tak je to lidem pořád oposlouchané. Jediné, co se drží jsou Anči a Elišky, což je podle mě z toho důvodu, že se rodiče snaží zajistit, aby lidé jejich pokladům říkali zdrobněle až do důchodu. Ale jinak se zase vracejí ta jména dědečků babiček (Vincek, Alžběta, Anežka, Meda, Amálie…)
Třeba já jsem Helena - to snad nebylo in nikdy, možná tak někde v Řecku, ale u nás ne a jako holčička jsem záviděla Terezkám, Kateřinám a Luciím, i když jich bylo kolem vždy několik. Helenu jsem neznala žádnou kromě Vondráčkové a Růžičkové.
@stinga píše: Více
Zrovna Evu vnímám jako nádherné nadčasové jméno, které se dávalo, dává a dávat bude. Znám Evičky všeho věku. Muž chtěl taky, ale jmenuje se tak i moje sestra a jména v rodině opakovat nechceme.
Máme v rodině Ivu i Ivanu, jedna z nich je ročník 95, žádná bába.
Znám holky ze základky i těch „nudných“ jmen.
Dvě naše holky mají dvě jména, nejstarší má 15 a je s tím dost spokojená. Malá to ještě neumí posoudit. A jedna dcera má v ČR málo používané jméno, taky je spokojená.
A zbývající dvě holky mají jméno, které vyrostlo se starší generací, ve Tvém výčtu ale není.
Pro nás byl výběr jmen hlavně pro holky docela oříšek, protože máme velké rodiny, v širší rodině máme víc žen a když se nám něco líbilo, už to někdo měl. A nešlo jen o typicky kalendářová jména.
I my jsme se časem dozvěděli, že jsme vyfoukli jméno pro dceru jedné sestřenici. Dlouho si na něj myslela, když jsme ho zvolili my, dali jiné.
@Temnástranasíly píše: Více
taťka má sestřenici Vlastu, kolik jí je přesně nevím, ale cca 65 a více, a také jinou neznám
@pocker píše: Více
To nejsou česká jména, to jsou typické jména pro danou dobu. Předtím Lucie, Monika, Nikola, Michaela. Teď zase jiné.
Já se jmenuji Michaela a znám spoustu holek, které se jmenuji stejné a je jim +- stejně jako mi, ale teď už se nedává nebo aspoň já žádnou malou neznám.
Za to znám Natálie a to jméno i když je pěkné, tak mě už rozčiluje. Na každém kroku se setkávám s Natálii a to jsou věkové od miminek do 30 let. To radši být originální než dát takovou klasiku
@Anonymní píše: Více
Helenky z dětství si vybavuji minimálně dvě a Vlastičky taky.
Jedna z mých nejlepších kamarádek v dětství se jmenovala Miluše, ta byla všude skoro jediná. Ještě znám jednu ženu toho jména narozenou v osmdesátkách. Říkali jim Miluno a to se mi fakt nelíbilo.
Ještě znám Miladu. To mi přišlo lepší.
@1Pears1 jako já vím, že ta jména se prostě v té době dávala, ale mně se bohužel moc nelíbí,
ale já mám také velice časté jméno v mých ročnících, ale jsem s ním spokojená,
dceři jsem dala docela neobvyklé jméno, ale není nijak výstřední,
Eva se mi líbí v podobě Ewa, protože Ewu Farnou miluju ![]()
@1Pears1 píše: Více
no vidím, že můj otec má hodně sestřenic, jedna se jmenuje Helena, jedna Milada, pak tam má ještě Blaženu, to je také dost šílené jméno, jinak Marušky a Ludmily,
a ještě nikdo nezmínil Zdeňku - to mi z těch „starých“ jmen přijde asi nejhorší,
a Božena také moc nic, to byla babička, a teď nám v minulé práci odešla do důchodu Zdislava a Stanislava - teda Zdíša a Staňka,
možná za dalších 20 let bude Zdeňka a Božena v top desítce módních jmen
Tak jak se do módy dokola vrací zvonáče, točí se i jména. Mně se třeba líbí Lydie a Jiří, uvažovala jsem i nad zkráceným jménem Lída
Dneska do práce nastoupila nová kolegyně, mladá holčina Alena. Taky rarita u mladších ročníků. Zmizely i Jany. Já tomu dávám pár let a budou zpátky. U mužských zmizeli „Slávci“. Miro, Jaro, Bohu…slav. To jsou dneska už snad jenom dědičná jména.
Moda jmen je naprosto prirozena. Jmena me generace krome stalic (jan, marie, anna, zuzana…) se ted vyskytuji sporadicky a u nekterych v soucasnosti davanych jmen bychom si jako decka kroutili prstem na cele. Nasi kluci maji jmena za nasich detskych let neobvykla. A mne neproslo jmeno pavel, byl by jeste vic jedinecny.
@Serpentini píše: Více
@mojmira píše: Více
To teda Vlastičku upřímně lituju. To je tak hnusné jméno, že bych ho škrtla z kalendáře.