Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Znám malou Růženku, Martinku, Olgu, Lucinku, Haničku, Kateřinu, Evu, Jaroslava, Miroslava, Jirku, Radka… V mém okolí je víc malých Eviček, než Emiček. Nestává se nám, že by se v nějakém kolektivu 2 děti jmenovaly stejně.
Vlastičku znám jednu, má 4 roky a jméno má po prababičce.
Patricii znám také jen jednu, ta má myslím 55
@hospodki píše: Více
Moje máma je Iva, věk 60
Já měla na střední ve třídě taky jednu, věk skoro jako ty ![]()
Zamýšlím se nad mou rodinou - rodiče, prarodiče, prapra… Josef, Juliana, Marie, Stanislava, Eduard, Květoslava, Josef, Miluše, Ludmila, Jindřich, Stanislav, Bedřich, Anna, Magdalena, Karel, František.
A tato jména, kromě Marušky a Aničky, v mém okolí prakticky vůbec nejsou. Jo, znám jednoho Jindru (cca 7 let). Prostě jiná doba. Dříve se dávala tato jména, pak přišla naše generace (Veroniky, Lenky, Honzové, Lucky, Lukášové…) a teď je zase vlna dalších a jiných. A myslím si, že se oblíbenost jmen zase generacemi promíchá. A úplně vidím, jak to také dřív nikdo nechápal, proč se dávají taková „divná“ jména, když Boženka a Lída jsou tak hezká. ![]()
Ale sama osobně mám trochu problém s hodně cizími jmény u úplně českých dětí s klasickým českým příjmením. Nejde mi to moc přes pusu. Ale člověk si zvykne. Třeba příklad William Kopecký, Matthew Růžička… (znám osobně, jen příjmení jsem upravila).
@Veruš1 píše: Více
Taky máme v okolí takový případ. Jméno uni, příjmení české a žijí mimo ČR. Divně tam i tady
.
Nám ti samí řekli, že jsme s dcery udělali echtovni Němku pokud by byla bez ová
Přitom je německé jen příjmení ![]()
Podle mě to není o tom, že lidi dávají cizí jména a ne ceska (mimochodem původem ceska stejne většina z nich neni). Je to tím, že se chtějí lišit. A když se všichni jmenovali ceska, začala se dávat jména cizí. Teď ten, kdo se chce lišit, začíná dávat jména opět „ceska“, protože právě těch je teď málo. Ale že by nebyly vůbec, to ne.
Já znám Lucii, Anetu, Veroniku, Josefa, Františka, Aleše, Miladu, Petra, Janu, Pavlínu,… všechno děti do 10 let. Jako ve všem ostatním, bude to prostě Gaussova křivka. Na jednom kraji Božena, Josefa, Alena, Vladimir…, na druhém Dorian, Lev, Mercedes… a všechna běžně užívaná jména někde mezi tím.
@MartinaIrena píše: Více
To je u nas ve skolce. Arwen, 3 Sofie, 2Elisky, Rozalie, Pavlina Ella… mohla bych pokracovat.
@ugluk píše: Více
Já takhle moc nechápu proč Nicoll a ne Nikola, když se jim stejně říká Niki a Nikolka
Zvlášť, když obě „Nicolly“, co znám, mají typické české příjmení. Něco jako Nicoll Kyselková. Trhá to uši.
@Midaku píše: Více
Mně přijde, že kdo se chce lišit dá jména dvě nebo nějakou zvláštní verzi nejvíc proflakleho jména nebo ultra divočinu.
Jop, potkala jsem holčičku se jménem Sophia Horáčková. Maminka jméno hlaskovala, aby ho napsali správně. ![]()
Stejný jako Nelly a Nela, Helen & Helena, Elen & Elena
v podstatě stejný
![]()
Třeba jsem nevěděla, že Anežka a Inés. Jsou stejná jména ![]()
@Atisia píše: Více
Taky ne. Ale překvapilo mě kdysi, že Henry je Jindřich.
@Serpentini to je taky fakt. 2 jména v okolí moc nemám, ale ty rádoby originální verze běžných jména ano.
A není to úplně jedno? Ať si každý dá podobu jména jakou chce.
Pavlínka je pěkné