Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Arnošt je fajn. Ale to je tím, že je to kamarád. Je to úspěšný a výrazný chlap. Proto i to jméno vnímám pozitivně.
@malákráličice píše: Více
Přesně. To bývaly třeba Valérie, Vlasty, Rudolfové… Když si čtu v měsíčníku naši městské čtvrti, kdo se dožil 80 a více let, tak to jsou kolikrát jména, která mě přijdou docela exotická, je to tam samá Naděžda, Ruth, Valentina, Theofil, Arazim, Sidor, Zikmund…
Já jsem ročník 94 a ve třídě se nám hromadila jména Lucie, Eva, Tereza, Jan, David, Michaela. Mně osobně přijde, že nejčastější byla asi ta Tereza, přitom to považuji za fakt ošklivé jméno. Já jsem Pavla, vrstevnici jsem ještě nepotkala, ani mladší. Znám jednu Pavlu asi o deset let starší, to ke vše. To jméno se mi moc nikdy nelíbilo, ale čím jsem starší, tím víc oceňuji, že je jednoduché, krátké, vlastně originální a mezinárodní. Kdybych měla třetí dceru, přála bych si Karlu. Ale přes manžela by to neprošlo
.
Ze staromodnich jmen jsem mezi spolužačkami potkala Vlastičku, Zdeňku, Jarmilu, Olivu, Zdislavu. Všechny jsem v duchu litovala
.
Valerie (nebo varianta s čárkou) je pěkné nadčasové jméno, znám jich docela dost, ale tak jednu, dvě v každé věkové dekádě a ještě z jiného místa, takže nejsou v jedné škole. Nepotkají se tři v jedné třídě.
Myslím, že je to dobrá volba v každé době.
@pocker píše: Více
Vymizely asi proto, ze se lidem nelibi. Mě se třeba současný trend holcicich jmění líbí víc, než ty Martiny, Petry, Ivany z moji generace.
@Anonymní píše: Více
Pavla byla jedna z mých blízkých kamarádek na střední. A taky si vybavuji učitelku.
Znám více holek, které mají variantu Pavlína, i příbuzná. To se mi líbí víc. A malou Pavlínku znám taky.
Tereza se mi taky nikdy nelíbila. Ale je jich přehršel i v dnešní době.
@malákráličice píše: Více
Presne tak. Na 80 letou Lucii nenarazis.
@Sadman píše: Více
Je to krásné nadčasové jméno, stejně jako Marina a Marika. Jedno z těch jmen jsme zvolili taky, kamarádka taky(jiné).
Jména se obecně líbí, nejsou úplně běžně oposlouchaná a zároveň žádná výstřednost.
Nevýhodou je, že hlavně staré babky mají tendenci dělat z nich obyčejné Marušky
Ve škole by si to nikdo nedovolil. I když jde o varianty jména nebo složeniny tohoto jména, kdybychom (my nebo jiní) chtěli Marušku, nevolíme tuto variantu.
Naštěstí se to neděje často. Situací, kdy dítě vykládá své jméno, moc není.
@Anonymní píše: Více
Jmeno Vlasta byla modni vlna pred 80 lety. Ale za poslednich 40 let ne, je pravda.
@p.Zv. píše: Více
První co mě napadlo bylo, ze v koncentracích zemřelo i mnoho Lucií. Není to moderní mladé jméno 🤷♀️
Blby proste je, ze to chodí ve vlnách a pak je ve třídě několikerý souběh jmen. My třeba měli po dvou od Barbor, Lucií, Katek, Jindřichů a Jiří… syn má ve školce víc Matyášů (a Mathiasu), Natalek, Adelek…
A pak jsou stálice co jen tak neodejdou😁 Jan, Anna, Marie…
Lucie se davala vzdy (mame sv. Lucii), akorat v tech 80. to byla modni vlna. Nekdy je dobre se podivat na jmena na nahrobcich, ci na seznamu obeti 1. nebo 2.sv, tam jsou jmena, ktera by nam vyrazila dech. ![]()
Jinak mne se moc libi jmena, jaka se davala mezi 1. a 2.sv. Driv se mi moc libila Ema, zadnou jsem osobne v me generaci neznala (znala jsem jen Emu Destinovou, ktera ale byla vlastnim jmenem Emílie, a Emmu Watson). Nez se ale narodila dcera, tak jsem to jmeno vypustila, protoze zrovna prisla vlna Em, Natalii apod.
Jinak nekde na predchozi strane byla zminena Josefina, ta jde taky hodne do mody. To jmeno se mi hrozne libi, mela ho spoluzacka na stredni, v te dobe to jmeno melo dle statistik jen par desitek zen. I Josefa je krasna, to same Josef, ale nelibilo by se mi oznaceni Pepa. Josefinu nakonec nemame, muzi se nelibila. Ale deti maji jmena, ktera by vetsina oznacila za zastarale.
Mne se jeste moc libi Ctirad, Zikmund, Bedřich, Drahomíra, Lada či Aloisie. ![]()
Naopak jsem mela dlouho problem se jmeny Mia, Nela, Sara a Max. Do nejakych 20 let jsem znala jen nekolik psu a kocek s timto jmenem, ted jsou u malych deti oblibena (Sara myslim ze moc teda ale nefrci). Snad zas za to od nekoho nedostanu hejt, ze to mam zafixovana jako zvireci jmena. Ja uz taky potkala par psu s mym jmenem, i jsem se v parku otocila, a pak zjistila, ze to nevolaji na me ale na buldocka. ![]()
@Lily-of-the-valley píše: Více
To si vubec nemyslim. Nemyslim si, ze by se tehdejsi zidovske nebo romske zeny jmenovaly casto Lucie.
@Lily-of-the-valley píše: Více
Muj tatinek se v roce 1967 poprve ve svem zivote setkal s divkou jmenem Lucie. Pripadalo mu to jako tak exoticke a nadherne jmeno, ze si rekl, ze tak jednou pojmenuje svou dceru. Jemu i te divce bylo 15. Takze divky narozene kolem roku 1952 se Lucie bezne nejmenovaly. Nejspis ani jejich maminky, jinak by to nebyla prvni Lucie, se kterou se kdy setkal. Kdyz mi v 80. letech to jmeno daval, napadlo to zrejme vsechny. Moji prarodice a praprarodice s tim jmenem nesouhlasili, protoze to pry bylo jmeno pro kone! Na kone se pry volalo „Lucka! Mlask, mlask, Lucka!“ Takto v prvnim pade, nikoliv „Lucko“.
Kdyz uz si pedagogicka pracovnice stezuje, ze se dnes davaji „spatna“ jmena, tak poprosim aspon drzet shodu podmetu s prisudkem, nadpis mi vypaluje oci - obyčejná jména vymizela.
Dekuji ![]()
@p.Zv. píše: Více
No, ne ze by tam byli jen zidi a Romové, ze ano.
https://www.holocaust.cz/databaze-obeti/