Obyčejná jména vymizela

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2902
27.4.24 23:52

Jde to ve vlnách. Vždycky jsou nějaká jména " v módě", třeba podle nějakého seriálu nebo celebrit, co zrovna frčí. To už byly Esmeraldy, Charlotty, a jiná exotika a pak se to zase vrátilo. Také je víc smíšených manželství, tak logicky dávají jména cizí nebo upravená, aby byla srozumitelná i v zahraničí. Mě to nijak nevadí, proč taky, jen je někdy potřeba používat hlavu a nesnažit se být originální za každou cenu. Protože takový Freddie Opršálek a Charlotte Vomáčková, to jsou pak ty děti docela chudáci. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
28.4.24 01:14
@Anonymní píše: Více

Z toho, co zmiňuje zakladatelka, je jediné krásné jméno to tvoje. Tedy Lenka. Ze zbytku na mě jdou mdloby. Já mám jméno znějící podobně, dědičné a šťastná z něj nejsem právě kvůli dědičnosti a na to navazujícím rodinným tragédiím.

• Citovat
  • Upravit
22915
28.4.24 01:32
@Atisia píše: Více

Kristýna se dává pořád :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22915
28.4.24 01:39
@stinga píše: Více

Já mám zas sestřenici Ivanu a to spadá do věk. kategorie 30-35 let a mladší už neznám, jo od kamarádky sestra, ale té je už taky skoro 30, mladší už neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
28.4.24 06:52

@malákráličice Ze zkracování -ča se mi ježily chlupy v každé době a už jako dítě jsem říkala, že si to nepřeji. Stejně tak -ička. Holkám jsem se snažila vybrat jména, u kterých to nejde. Ne vždy se to povedlo, jednak děti nejsou výhradně mé a ani u mých favoritních jmen toto vždy nešlo vyloučit.

Zkracování -i je až záležitost moderní doby a to je pro mě přijatelné. I když třeba Leni, Hani, Dani se používalo i v osmdesátkách. Ale jen při oslovení. Jinak to byla Hanča, Danča…

Někdo tu zmínil jméno Daniela. Za život jsem potkala tři. Dvě v dětství a jednu až teď, ve věku kolem 50 let. Ani jedné z nich nikdo neříkal Danko nebo Dano. Ale Danielko, jedna to měla ve výslovnosti tvrdě, druhá měkce. O té dospělé, když mluví, tak měkce. Ale neznám ji blízko, spíš pracovně a mluví tak o ní určitá skupina klientů. Dnešní dítě toho jména si nevybavuji.
Ani jméno Dana nebylo v té vlně aspoň u nás nijak frekventované. Vybavuji si tak dvě, ale v generaci mých rodičů, jméno matky spolužáků :nevim: Jinak si na to jméno vzpomínám z dětských knížek. Ale ne jako na hlavní hrdinku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.4.24 06:59

Na zkracování jmen nevidím nic špatného. Není to žádné komolení jména. To už někdo hledá mouchy za každou cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15276
28.4.24 07:06
@Kelsey píše: Více

Zkracování jmen mi taky vůbec nevadi, líbí se mi to víc než s koncovkou ča.. Myslím, ze především generace dětí jmena zkracuje. Dcera ve 3tr a všechny jsou Evi, Naty, Ani, Ali, Sofi, Eli atd. variantu třeba Elča jsem od ni nikdy neslysela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.4.24 07:20
@Alušáček píše: Více

My taky zkracujeme na Meli nebo Mel. Zkrácenina je tvar jména. I v zahraničí se běžně zkracuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65253
28.4.24 07:57
@Buba mara píše: Více

U nas jsou spíš Šarloty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21454
28.4.24 08:31

@1Pears1 u sveho jmena -ča taky nesnasim. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
28.4.24 09:15

Ono je potřeba si uvědomit, že teď rodí právě ta generace Jan, Lenek, Martin… a ty mají těch jmen po krk, právě proto, že je ve svým dětství slyšely pořád dokola a ve třídě byly od každýho jména minimálně dvě. Logicky je pak nedávají svým dětem. Za dvacet až třicet let tu zase zmizí Elenky, Emičky, Natálky a Sofinky… V mé generaci zase zmizela jména, co měla generace před tím. Úplně normální koloběh.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.4.24 09:39
@krecik.dzungarsky píše: Více

Proti svému jménu nic nemám, pokud mi nikdo neříká Leničko, ale vadí mi, že jsem všude jedna z více. Na tehdejší dobu jsem ale dopadla ještě dobře :lol:

Jinak nechápu to, že k českému příjmení nejde zahraniční jméno. Za mě mnohem lepší Amanda Opršálková, než Josefa, Marie, Eliška nebo nějaká -mila, -slava.

• Citovat
  • Upravit
190
28.4.24 09:41

Jsem nositelkou jednoho „obyčejného“ komunistického jména. V rodině máme takových dalších x. Když jsem pojmenovávala děti, jedno z kritérií bylo, že nechci jméno, které už v rodině je. I když se mi třeba pár z nich docela líbí. Starší dcera se jmenuje Gabriela, největší boom tohoto jména byl v 80. letech. A ač si myslím, že je nadčasové a mezinárodní, tak jsem si vyslechla, jak je staré a co jsem to dala za cizí jméno.
Jinak naprosto souhlasím s tím, co padlo několikrát výše, byla to jen módní vlna. A vůbec nechápu, co by bylo špatné na „amerických“ jménech, když drtivá většina našich „českých“ jmen má původ v cizině. U nás doma máme třeba tři původem hebrejské a dva původem latinské. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
28.4.24 09:42
@Anonymní píše: Více

To máš jako s ponožkama v sandálech nebo kožichem z nutrie. Někomu to přijde naprosto v pohodě a vkusný, jinýmu se z toho mlží zrak…

• Citovat
  • Upravit
22915
28.4.24 10:29

Jako taky nechápu, jak někoho může např. jmno Albert hned znechut, jn proto, že je to obcjod, vždyť je to normální jmno, které tu už bylo určitě, dřív, než nějaký Albert postavili :D
Jako, když někdo pojmenuje třeba hurikán (a že se nazývá cokoliv různými jmény, neživé věci) tak zas si někdo fakt řekne, ne? Takhle už pojmenovali hurikán atd.? :) Takhle přeci nejde přemýšlet a takhle to brát. To pak nebude žádný výběr, protože se tak jmenuje, tohle a pak ještě tamto, to je na palici.

A lepší Florian, než Květoslav :palec: i když význam je stejný/podobný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze