Obyčejná jména vymizela

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
27.4.24 12:08
@Anonymní píše: Více

Na kone i psy někteří lidi stále volají v prvním pádě. Dává to docela smysl.

Jinak neříkám ze Lucka byla každá pata, ale rozhodne se to jméno dávalo, viz odkaz co jsem dávala. Necelá stovka Lucií.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
27.4.24 12:11
@Lily-of-the-valley píše: Více

Přesto si nemyslím že by jméno Lucie nějak víc tehdy bylo dávané. Stačí se podívat na kdejsme.cz , začátek dávání jména Lucie začíná až tak v 60 letech minulého století a zvedá se hodně po 70 letech a v 80 je to naprostý vzestup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
27.4.24 12:28
@Anna766 píše: Více

Na druhou stranu je tam uvedeny obdobný počet Lucií jako Ludmil, a třeba těch v našem rodě jich v té době bylo hodně. Ještě jednou, fakt nepíšu ze to bylo obvykle jméno, ale ta četnost nebyla mizivá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65277
27.4.24 12:29

Dcera je v devadesatych letech narozena a to bylo Lucii dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3803
27.4.24 12:38

Ano, to jsem si také všimla, že nyní se docela dost dávají jména, která za nás byla úplně zastaralá. Máme známou, která má úplně malou Jindřišku a o trochu větší Antonii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3803
27.4.24 12:40

Dneska se víc než Lucie dává Julie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
27.4.24 12:51
@vokishka píše: Více

Vždyť ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
402
27.4.24 12:56

Proč by měla být zahranični jmena nesmysl? Určitě by se našel někdo kdo by řekl že tvé dítě nebo ty máte ošklive jmeno a proč nemáte jiné. Tohle je osobní volba a není nutné urazet a shazovat to co nepreferuješ. A nepochopim proč tolik matek se zhrozi když slyší že nějaké dite je Kevin Novák nebo Madison Dvořáková a neladí jim jméno k příjmení. Vždyt příjmení se dost často mění po svatbě. Takže z Elišky Novákové může být Eliška González. A znám i 2 muže, kteří si vzali manželčino prijmeni. Nebo ty maminy očekavaji že si jejich díte nikdo za muže/ženu nevezme a příjmení mu zůstane? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
27.4.24 12:58
@Da12 píše: Více

To je fakt, Julinek je kolem dost. Ty se vyrojily nějak s Nelinkami a Elinkami všeho druhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
27.4.24 13:03
@chloe07 píše: Více

Já tedy rozhodně neočekávám, že si moje dítě v průběhu života automaticky změní příjmení. Já sama se vdala v 36, moje sestra nikdy. Spousta žen si i po svatbě nechá příjmení své. Ty jsi ve jménech hrozně moderní, ale názory máš jak z předminulého století.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.24 13:10

Ty žiješ v čr? Jak přijalo okolí jméno Florián, když je to tu značka jogurtu? V příbuzenstvu chtěli dát Alberta a jedna strana rodiny chytla záchvat, že na něj budou děti pokřikovat nákupáku. Tak se toho jména vzdali ve prospěch klasiky. A mě se třeba Albert líbilo.

• Citovat
  • Upravit
44198
27.4.24 13:11

Už jsem psala, že si stále více žen v mé bublině nechává po svatbě své příjmení nebo chce aspoň zdvojené. Dnešní holky nejprve vystudují nebo se vyučí, stihnou si vybudovat nějaké postavení v oboru a teprve potom se vdávají. Nechtějí měnit příjmení.
Lidé by je mohli ztratit z povědomí, i taková kadeřnice nebo kosmetička bude hůře získávat nové klienty, protože lidé nebudou znát její nové příjmení. Společnost má v povědomí to původní.

Takže ano, názor, že se holka vdá a bude se stejně jmenovat jinak, považuji za předpotopní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
27.4.24 13:12

Až se v prachu ztratí naše generace. Už nikdo nebude řešit, jestli je jméno moderní, nemoderní, zahraniční, místní, staré, šedé nebo jaké. Dnešní děcka vyrůstají, že je pestrost, cestuje se všude možně a neomezeně. Žije se, kde kdo chce. Přátelé má člověk, kde chce. Lidé různých zemí spolu běžně pracují, žijí, fungují. Jsou tolerantnější. Zůstane maximálně jen líbí, nelíbí a tečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148977
27.4.24 13:13

Taky už se ženy tolik nevdávají jako dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
27.4.24 13:17

Když jsou tak snadno ovlivnitelní :nevim:
Dcera má spolužáka Alberta, když byl malý, byl to Bertík, teď mu říkají Bert nebo Bertold.
Jeho brácha je Alfréd, říkají mu Fredy.
Krásné, originální, nadčasové.

Bertovi nakupáku nikdo neříká.
Jedni známí mají už několik generací příjmení Prior(nakupák z minulého režimu). Dokonce ani je s obchodem nikdo nespojuje. Je sice pravda, že dnešní malá generace už to nemusí znát, ale ani ti starší, kteří chodili do škol v osmdesátkách tím netrpěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze