Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Atisia píše: VíceŘíkali jí Elvíro nebo Elvírko. Nikdo žádné patvary nevymýšlel.
V dětství jsem měla v okolí několik holek jménem Edita a i teď se kolem nás občas nějaká malá vyskytne.
Za mě byly dost i Hany, Dany, Šárky, Štěpánky, Martiny, Zuzany, Míši, to nevidím mezi dětmi vůbec a třeba i kluků Martinů je daleko méně než před 30 lety…
@Sadman píše: Více
ne, Mariana není blbý, je to moc hezké jméno
@Sadman Ne, mě se líbí. Já jsem Ludmila a smířila jsem se s tím v dospělosti.
Doplňuji, že já dala synovi Karel ![]()
@stinga píše: Více
Ano, ano, souhlasim, Stelly, Medy, zacinaji se taky rozsirovat Viktorie. Jedineho Otakara zadneho neznam a misto Huberta znam 2 male Hugy. Ty Zachariase, Barnabase, Eliase uz povazuju za beznou soucast vlny vsech ášů.
@Atisia píše: Více
Znám 3 Natálky, co jim je kolem dvaceti a už tehdy se to dávalo docela dost.
@stinga píše: Více
Marianu jsem hrozně chtěla, když jsem před 11-ti lety čekala své poslední dítě, ale manžel si prosadil svoje (dřív klasické, dnes už málo dávané jméno). Teď se Mariánsky celkem rozjely, ale furt ještě v únosné míře.
Také pracuji ve školství a nevím, co přesně myslíš obyčejnými jmény, ale u nás jsou (z cca 300 dětí) např.:
4 Petrové
asi 15 Tomášů
asi 10 Martinů
3 Václavové
4 Pavlové
Z holek:
5 Lucií
1 Petra
2 Pavlíny
2 Aleny
4 Marie
cca 10 Zuzan
asi 20 Adél
Máme i Mirku a Mirka, Láďu, Zdeňka, několik Jan…
Tohle všechno jsou pro mě klasická běžná jména.
Co jsem fakt v této mladé generaci nezaregistrovala:
Božena, Jitka, Blažena…u kluků skoro nejsou Radkové, Romanové a Radimové (v mé generaci velmi častá jména)
Anonym - profese
Ja na modni vlny nejsem a dala jsem dceri jmeno Erika, ktere snad popularni nikdy nebylo. Syn je Eduard a zadneho maleho Edika nepoznam.
Jinak ve skolce je hodne Lukasku, Kubiku, Adamku.. Anicky se take hodne davaji.
@mag píše: Více
Isabela je podle mě odlišné jméno
Tyhle všechny jsou v podstatě takové „Ely“, Isabela je prostě Isa nebo Bela. A přidala bych k tomu výčtu naopak ještě Elišku.
@Barevné klubíčko píše: Více
Nedávno jsem někde četla, že Isabela je španělská verze Elisabethy
Izabela, většinou se „z“ se v vyskytuje snad v každé škole, co znám. I dcera má spolužačku toho jména. Považuji to za oblíbené jméno.
Oblíbenost Elišky jsem nikdy nepochopila. Nelíbí se mi jména tohoto typu, která znějí zdrobněle, jak pro panenku už v základním tvaru(další třeba Štěpánka, Jindřiška atd. Tato jména se sporadicky vyskytla v mém dětství. Dnešní malou nositelku neznám.
Oblíbenost různých Elenek chápu. Je to hezké, jen je jich moc. Nejlepší 6 nich mi přijde jméno Elen, ale máme tu i Elizabeth
My jednu Patricii doma máme. Měla být Patrik, ale jaksi tam nebyl kluk. Taťka chtěl strašně Patrika. Nikdo neměl dosud drzost, aby ji oslovil Vlasto. Kdyby jo. S tím bych je poslala někde.
Můj muž chtěl Dianu. Nevím. Mám k tomu jménu vyloženě odpor, který nepřešel. Mám ho v šuplíku „jméno se mi nelíbí“. Takže to jsem mu zatrhla, že nechci. Asi za to mohla Kobzanová. Furt byla v televizi. Jsem mu říkala, že nechci doma tohle jméno. Ani omylem.
To vůbec není pravda. A já teda nevím, ale i když bych rozhodně nedala jakékoliv jméno, tak dá teď dítěti třeba jméno Bohdana nebo Arnošt, je docela mimo, podle mě. Stejně tak jako dát Ashley nebo Bryan, a přitom oba rodiče jsou Češi.