Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@stinga Naše dcery jsou kupodivu spokojené i s těmito jmény. Ve své generaci jsou skoro jediné. Nevybrali jsme totiž úplně pecky osmdesátek, ale dávala se i tenkrát.
Navíc máme dlouhé české příjmení a my jsme při výběru jména brali v úvahu i barvu jména a numerologii. Chtěli jsme silné osobnosti
Takže další omezení.
Dnes už není automatické, že se holky vdají a přejmou příjmení chlapa. Naopak znám stále více žen, které se vdávají později, před tím vystudují a stihnou si vybudovat nějakou pozici v oboru, v práci a chtějí si nechat své příjmení. Nebo dvojité.
Protoze milenialove jsou prejedeni jmen, ktrerych meli 5 ve tride. Nechteji ani slyset o Katerinach, Luciich, Petrach a Marketach. Vybiraji svym detem jmena, ktera se v jejich generaci nedavala. Zajimave je, ze to oznacuji jako „netradicni jmena“. Takze ve tride bude 5 Elinek, 3 Nelinky, 2 Emicky, nejaka ta Sofinka, 4 Maxici… Az budou jednou Max s Elou pojmenovavat svoje dite, rozhodne nesahnou po Eme. Daji treba Eulalii nebo Zakelinu, protoze to bude hrozne popularni a „netradicni“. Pokud jde o Anny a Marie, ty v nasi generaci nezazily takovy boom, neprejedly se a udrzuji si svoje stale pocty.
@stinga píše: Více
chvili trvalo, nez mi to doslo
Ano, zachytil me paparazzi v zakulisi ![]()
@pocker píše: Více
Tento trend už trvá dlouho a také tomu nerozumím. Už 90. letech se občas vyskytovaly výstřelky typu exotické jméno ze seriálu(Pamela, Samantha),ale dnes je poměrně běžné, že mají děti cizí jména. Jako by těm rodičům vůbec nedocházelo, že se to nehodí k českým přijímáním, že to na naše poměry vyznívá stále divně a že s tím děcko bude žít celý život. A další kapitolou jsou velmi zastaralá neobvyklá jména, to někdy taky rve uši. O celebritách ani nemluvím. Taková „Alfréda“ je opravdu jméno snů. ![]()
@stinga píše: Více
Moje babička byla Ludmila, její maminka Amálie. Zdeňka je jedna moje teta. Znala jsem holčičku toho jména narozenou v devadesátkách, cca o 10 let mladší než já. Pamatuji si, že už tenkrát to brali jako úlet. Byla jediná.
Znám ale i stejně starou Dianku. Její jméno bylo tenkrát předmětem zájmu a dotazování stran dětí i dospělých a jak že jí to mají vlastně říkat ![]()
@Sadman píše: Více
Starý, to byla nějaká moje pra, pra babička.
@p.Zv. v okolí mám u dětí do 5 let také kopu Stel a Stell, Meda je tu také dost častá,
a u kluků Matěj, Matyáš, Mathias, Mateo - to je také úplná záplava,
a ještě znám miminka Otakar, Hubert a Zachariáš - to už mi připadá jako pomsta od rodičů
@Veveří píše: Více
Mám mladou kolegyni, která je -slava, její muž taky a dětem(6 a 4) ta jména dali taky. Každý má teda svoje jiné jméno zakončené -slávkem.
Jedna ségra má taky takové jméno a ta teda proklínala rodiče🙉 Občas jim to vyčetla inu nedělního oběda, jestli se nezbláznili🤣
@1Pears1 píše: Více
jo, to nedávno vzpomínala moje mamka, že když zjistila, že její oblíbená princezna Diana se vyslovuje Dajána, že se jí chtělo brečet, jak hnusně jí Angličané říkají ![]()
@1Pears1 píše: Více
To jsme měli na střední ve třídě Milušku a Miladu.
Holka, diskuzi nečtu, ale naučila bych se předně česky, když už jsi zastáncem tradic. V názvu diskuze jsou 2 hrubky.
@Atisia píše: Více
Alžběta, Elisabeth, Isabela, Elsa. Porad jedno a to same jmeno.