Obyčejná jména vymizela

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.4.24 19:33
@Anna766 píše: Více

Mámě dali jméno Monika a praděda s nimi nemluvil. Pro něj bylo jméno německé. Praděda zažil válku a nemohl to překousnout. Ale zvykl si.

• Citovat
  • Upravit
148284
26.4.24 19:38
@Anonymní píše: Více

Moje máma taky měla řeči že má moje dcera německé tvrdé jméno. No a přitom je to jméno řeckého původu. Stejně jako ta Monika :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1413
26.4.24 19:39

@pocker My máme Stellu a Isabellu, protože se svět zmenšuje a nevíme kam holky život zavede. Nevím proč by měla být cizí jména špatná, a co tě vede k tomu mít pocit že TY to víš nejlépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
26.4.24 19:42

Já si myslím, že to zakladatelka myslela trochu jinak.
Spousta lidí chce echt jedinečná jména co nemá půlka sídliště. To právě teď splňují ta jmena „zapomenutá“. Radky, Ireny, Ivety a co já vím? Oliny, Aleny třeba. :nevim: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
26.4.24 19:44
@Pitřice píše: Více

Tak takhle jsem vůbec ne přemýšlela. Chtěla jsem něco „českého“ obyčejného no, a ve finále jsme na tom trochu podobně. Záměr to nebyl. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928
26.4.24 19:44

Já jsem se svým kdysi obyčejným jménem byla taky kdysi součástí té divné moderní vlny, kdy ti zpovkaní rodiče přetali pojmenovávat dcery Květuše, Boženy a Drahomíry a přišly s divnýma novinkama typu Lenka, Petra, Monika. Dneka odzvonilo i jim a přišla vlna Elenek, Emiček a Sofinek. To jou holt módní vlny, no. Pokud se to někomu líbí, nevidím důvod, proč se omezovat a to jméno nedat. Pokud ne, tak má tisíc dalších možností, jak dítě pojmenovat. Může dát stejně dobře i Lenku nebo Boženu.
Já taky nejem zastánce jmen, co má každý druhý, tak jsem děti pojmenovala klasickými nadčasovými jmény vé geneace, která dne moc nefrčí, ale kdo ví, zda za nebudou za pět let na vzestupu a za deset jich nebudou plné třídy. Ale vlatně jediné, co úplně nepobírám, pokud dá někdo jméno, co se dá napsat normálně česky, ovšem s cizím pravopisem, zvlášť k čekému příjmení, taková originalita za každou cenu. Ale každého volba, oni se zas třeba diví jménům mých dětí, že jsou zastaralá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.24 19:48
@ugluk píše: Více

Moje jméno snad nikdy nebylo ve vlně :lol: (bylo) za posledních 40 let určitě ne.
Jsem Vlasta a všude jsem byla vždycky jediná. První jmenovkyní mimo rodinu jsme potkala asi ve 30.

• Citovat
  • Upravit
148284
26.4.24 19:49
@Atisia píše: Více

Však jo. Když před 40-50 lety dávali rodiče tahle jména dětem, tak taky chtěli být jiní a originální a dávat jiná jména než měli jejich rodiče a prarodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25045
26.4.24 19:50
@Anna766 píše: Více
:mrgreen: Jo jo. Já si pamatuju dobu, kdy dávali Esmeraldu a pak znám jednu Arwen, to mi přijde větší úlet. Jinak dcera má ve třídě 3 Elišky. Taky nic moc. Ale osobně se přiznám, jsou mi milejší tradiční jména než ta moderní. Třeba Žofie raději než Sofie apod.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.24 19:52

My ted byly s holkama na farme a tam mel MLADY PAR kolem 25 let 4 letou Pepinku a 2letou Vaclavku. Ano jmena to jsou ceska.. clovek si rekne, ze svym zpusobem jsou originalni, ale ja bych treba radsi byla 1 z 5 Terezek, nebo Emicek, nez proste Vaska a nebo Pepca…proste byt originalni za kazdou cenu fakt nemusim, ale chapu a respektuju vyber jmen, at si kazdy dava co se mu libi. :mrgreen:
Ale hodne je ted kolem nas Esterek, Tamarek, Ninusek, Laurinek, Leusek, Sebiku, Vinciku… to treba mne prijde castejsi jak Honzik, Jakub a nebo Ela a Ema.

Ja jestli budu mit nekdy chlapecka, tak to bude Mirecek, caste ale co. :P
Zatim mame Patricii a Saru.

• Citovat
  • Upravit
148284
26.4.24 19:53
@MartinaIrena píše: Více

No vidíš a to ta Žofie je česká obdoba Sofie a ta vznikla dřív než ta Žofie :mrgreen: blázinec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14671
26.4.24 19:53

Je takova doba. Ale treba my mame Anetu (9), Elenu (7), Petru (6) a Martinu (3). U poslednich dvou se hodne divili v porodnici i u pediatra. A zatim jsme potkali dalsi dve male Petry, Martinu zadnou. Mne se nelibi ta moderni typu Mia, ani starsi jako Anicka a Maruska. Az po narozeni deti jsem narazila na nadherne jmeno Etel. Ale to by mi doma nejspis neproslo. Jeste se mi moc libi treba Karin. Ale Karina vubec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18580
26.4.24 19:55
@Atisia píše: Více
asi jak kde. My máme Honzu a na celem sídlišti znám jen jednoho. Do školky s nim nechodí žádný a bezne osloveni nikde neslysim pro malé děti. Ale teda za me je to samy Maty a Natalka. Něco jak když byl všude Sebik. Anicek bylo hodně před par lety. Taky si pamatuju jak v rodině kdysi pojmenovali Amalii. No všichni si tukali na čelo.. a teď znám další 3 v blízkém okolí od známých a přátel.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76243
26.4.24 19:56

A co Růžena a Jiřina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3751
26.4.24 19:56

Mariana je starý nebo nový jméno?