Obyčejná jména vymizela

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Janli
27.4.24 14:56
@chloe07 píše: Více

Ne starostlivá, ale inteligentní. Víc než polovina žen se nevdá a část si ještě nechá své jméno. Takže ano, jméno a příjmení musí ladit. Tvoří to celek, doplnění osobnosti. Počítat už od narození, že se holka vdá, tak to je fakt názor z předminulýho století… :roll:

• Citovat
  • Upravit
25076
27.4.24 15:36
@Janli píše: Více
:mrgreen: Aneb můžeme naší holce dát k příjmení Vopršálková klidně třeba Phoebe, ona se časem vdá. A pak si vezme jak na potvoru Vomáčku a bude vymalováno. 🤭
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
27.4.24 15:37
@MartinaIrena píše: Více

Mela jsem spoluzacku Miriam. Rikalo se ji Miriam, Miriamko, Jamko, Jami. Mirko nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
27.4.24 16:05
@Janča6 píše: Více

My Miriam říkáme Miri… já tedy upřímně doufám, ze jen tak nepřijdou zpět do módy Ruzeny, Blaženy a další. Ta jména se mi fakt nikdy nelíbila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
27.4.24 16:16
@Wani píše: Více

Lada je hezke jmeno, pritom opomijene, za zivot jsem se setkala s jednou jedinou, je v mem veku, tedy kolem 40 :D Sáru jsme taky meli psa :mrgreen: Ale mam Sáru i sestrenku :P

• Citovat
  • Upravit
129
27.4.24 16:26

@MartinaIrena Mám pocit že tohle autorka nechtěla říct, ale asi měla na mysli že preferuje mezinárodně měna u dívek tím že je tam ta možnost, že se jim jednou v životě příjmení změní (je to častější alternativa než u chlapců) příklad: takže když má chlapec příjmení Vomačka odnarození nevahala bych i nad jmény jako Jiří, Drahoslav, Vojtěch…protože předpokládám, že on si příjmení měnit nebude, takže ladím jméno k příjmení. Ale u dívek je to trochu jine samozřejmě by se jméno už od narození mělo hodit k příjmení, ale nemůžeme tam počítat s tím že když je holčička od narození Anežka Vomačkova, si nezmění příjmení na Anežka Wilsonova. Proto jsou východiskem mezinárodní měna jako Adriana, Ema, Emilie, Julie, Natalie… se kterými nezní divně ani české příjmení ani zahraniční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18121
27.4.24 16:26
@MartinaIrena píše: Více

Jak už někdo napsal- znám jednu Miriam a Mirko se jí nikdy neříkalo. Oslovujeme jí Miri nebo Miriam a když o ní mluvíme, tak říkáme Miriam. Nikdy jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
27.4.24 16:46
@mag píše: Více

A to ti tam ještě chybí Eržika :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148495
27.4.24 16:57
@bigl píše: Více

Miriam nebo Dagmar, krásná nadčasová jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
402
27.4.24 19:08

@terien A kvůli tomu že se jmenuješ Nováková nedaš svému dítěti cizí jméno, ktere se libi tobě i manželovi protože ta kombinace za svobodna se nelíbí sousedům? Ona i ta kombinace může někomu pripadat v pohodě, a někomu jinymu hrozná. A někdo má prostě ošklivější prijmeni nebo sprosté a dědi se v rodině a nějaké jmeno to už nevylepši ani nezhorsi. A co když za 40 let vyvdá ještě horší kombinaci? Já na tohle hodí nehodí nehraju. Připadá mi to stejně maloměšťácký jako drbat někoho za to že se jmenuje jak je tady ten jogurt, obchod a nějaké susenky. Kdo chce psa bíti, hul si vždycky najde.

@Natalia761 Mě by zase bylo líto nepojmenovat syna třeba Zbyšek nebo Svatoslav, kdyby se mi ta jména líbila, jen proto ze by měl přijmeni třeba Dumitrescu nebo Vasquez.

Příspěvek upraven 27.04.24 v 19:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10028
27.4.24 19:20
@Sonarka píše: Více
Ja znam taky jednu vrstevnici (spoluzacka ze skoly). Chtela jsem ji pro dceru, ale muz zatrhl, ze preci se nebude jmenovat jako auto. :mrgreen: No ja mu opacila, ze to byla preci princezna a ze v jeji generaci uz pomalu nikdo to auto znat nebude. No stejne jsem byla neuspesna. :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
27.4.24 19:24
@chloe07 píše: Více

Co je na tom maloměšťáckýho? 8o 8o
Prostě chci, aby mělo dítě normální a dobře znělý jméno od narození, bez ohledu na to, co by jakože mohlo nastat v budoucnu. A ať si myslíš co chceš, dětem jsem vybírala jména s ohledem na příjmení.

• Citovat
  • Upravit
1211
27.4.24 19:34
@Svetluska55 píše: Více

Taky mi to strasne vadi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
402
27.4.24 19:36

@Janli Maloměstacké je drbat že někdo dal dítěti jméno, ktere se údajně nehodí ke příjmení. Tím spíš když je hlavně u zen velká pravdepodobnost že můžou vyvdat jméno které se nebude hodit jeste víc - podle některých. Přece si žena nenecha divci prijmeni jen proto že sousedi si nedaji pokoj a budou drbat že se její jmeno nehodí k manželovu přijmeni. Svoje dítě si pochopitelně pojmenuj tak jak se ti líbí. O to přece jde, aby se to líbilo rodicům. Ne sousedům a okolí co hodnotí co se hodí a nehodí k sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68940
27.4.24 19:36
@Anonymní píše: Více

Opravdu ne? Já ve své generaci znala Helen několik. Dneska aby malou Helenku pohledal (průměrný věk Helen je dost přes padesát). Přitom je to tak nadčasové jméno, pro holčičku i dospělou ženu, v cizině s ním nebude problém, doma nevyčnívá, každý to umí přečíst i napsat a dá se tomu vymyslet spousta pěkných domácích tvarů. Dneska mnohem víc frčí tvar Elena (ještě tak před 10-15 lety byla Elena celkem neobvyklá oproti Heleně). Což je taky moc pěkné jméno, ale holt je to „další Elí“ vedle hodně dávaných Eliška, Ela, Ella.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze