Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@chloe07 píše: Více
Nikdy jsem se nesetkala s tim, ze by nekdo drbal zenu za to, jak zni jeji krestni jmeno s vyvdanym prijmenim. Protoze to je neco, co lze jen tezko ovlivnit (krome toho, ze si nevezme manzelovo prijmeni). Jo, obcas me ta kombinace zaujme a nekdy je mi te zeny lito. Napr. Karolina Jebava. Ale te by mi bylo z tohoto hlediska lito, at by mela krestni jmeno jakekoliv. Nebo jedna Klara, ktera vyvdala prijmeni Kralova. To mi prislo takove zajimave. Ale napr. Svetlana s prijmenim po rumuskem manzelovi mi prijde uplne v pohode.
Zato jmeno, ktere rodice vyberou diteti k prijmeni, u me obcas vzbudi dost velky udiv. A vim, ze lidi takova jmena drbou. Protoze narozdil od kombinace s vyvdanym prijmenim to rodice mohou dost dobre promyslet a vybrat.
Příspěvek upraven 28.04.24 v 11:17
@terien píše: Více
Taky bych kašlala na sousedy, co si pomyslí nějaká Nováková (sousedka) tak jim to může být jedno. Ono, když bude dotyčný chtít, vždy si něco najde. Je moc obvyklé, je moc neobvyklé atd.
A hlavně, jak píšeš, může to být v budoucnu jinak. bych jen připojila, že je to pak hlavně pak už věc těch dotyčných dětí, jak si s tím poradí. Dnes jde vše, tak si třeba nechá příjmení nebo příjmení manžel její…
@1Pears1 píše: Více
Je to běžné Dagmar, dokonce i Marii, moji tetě říkáme Mášo, prostě to tu existuje. Ono říct třeba Dagmar, zní tvrdě, ale pokud si nějaká Dáša bude chtít nechat říkat Dagmar, tak holt ano, ale ještě jsem takové přání u tohoto jména nezaznamenala ![]()
Já spíš nechápu, už jsem slyšela, že Vladimírovi říkají, ne Vláďo, ale Láďo?
Akorát se to zas plete s Ladislavem, což je jméno zase jiné, to je to komolení. prý Vláďo se vyslovuje špatně, což nechápu. Takových slov na vl je a říká se to úplně normálně ![]()
@malákráličice píše: Více
Ten poslední typ oslovení, vůbec neznám, zní snad nejhůř, z toho co si tu dala za příklady. Ale to končící na ča ráda nemám, ještě, že u mého jména se to nehodí nebo zní divně.
I když koncovka ťa mě napadá, jen Rosťa a Česťa, jinak to ostatní už je pak hrozný.
Příspěvek upraven 28.04.24 v 11:10
@sharunka03 Tak on je Vladimír, Vladislav a Ladislav. A oslovení jsou variabilní. Některým se říká i Slávku. Můj manžel oslovení Vláďa nesnáší, i když má na začátku V, tak chce, aby mu říkali Láďa. To stejný je Jaromír a Jaroslav. Taky se všem říká Jarda. Ne každý Jaromír chce být oslovovaný jako Jarek.
Vladislavovi se říká i Laďo/Láďo. Vždyť je to běžná varianta oslovení daného jména. Někdo používá jen konec jména, že je Sláva.
Máme známou Vladislavu. Vždycky se jí říkalo Vlaďko, Vladi, Ladi, Laďko. Nemám sice tahle jména ráda. Ale jednu výhodu mají, že jsou hodně variabilní.
@Janli píše: Více
Taky jsem z te generace. Ale u vyberu jmena pro deti jsem nikdy nekoukala na to, kolik jedincu toho jmena se mnou chodilo do tridy, na atletiku atd. (Spis kdyz se objevilo jmeno, ktere jsem slysela poprve treba v 15 letech, tak to vetsinou bylo pro me divne nehezke jmeno. A je pro me nehezke dosud.) Vzdy koukam hlavne na to, jestli se mi libi, jestli se hodi k prijmeni, jestli se libi manzelovi a pak take bohuzel jestli neznam jedince toho jmena, ktery je mi krasne nesympaticky. No a tady logicky, cim vic lidi nosi dane jmeno, tim vyssi pravdepodobnost, ze potkam nekoho, kdo mi to jmeno znechuti.
Jinak jmena oblibena v prvni polovine minuleho stoleti se dnes prakticky nedavaji. A rozhodne se mi nezacnou libit diky tomu, ze nejsou casta u malych deti. Napr. Ludmila, Ruzena, Blazena, Bozena, ruzne jine -mily a -slavy.
Nelibi se mi aninoha dnes velmi oblibena jmena. Treba jmeno Ema jsem slysela poprve pred 20 lety, dlouho jsem zadnou jinou neznala. Nelibilo se mi a trva to stale.
Já vím, no je to tu takový nešvar, ale je to tu a když si tak chtějí říkat nebo jim to nevadí, nedá se nic dělat. Ale tím, že to může být koncovka mír, mil. Takže třeba i Mirek, ač Miroslav není nebo Slávek, ale jak se to jmenuje? Ladislav, Jaroslav či Bohuslav, je dosti matoucí
Pak ostatní neví, jak se vlastně jmenují. Ale jak je tu právě ten příklad toho Vladimíra, kde tím pádem odpadá písmenko V, tak ale ještě jsem třeba neviděla, že by třeba Jarkovi/Jardovi chtěl někdo říkat Ardo. Prostě, jak je to to písmenko hned to první, že zmizí, tak je to prostě divný. Už zmiň. např. ten Jarda - Arda. Co takový Bohuslav - Ohuslav?
už to je prostě useklý, no. Jako má Vláďa štěstí, že ještě, jako Láďa zní, jako jméno, ale za mě je to prostě jméno jiné a je to už osekané, ale holt jim to brát nebudu. Jen je to pro mě zvláštní.
@sharunka03 píše: Více
Tak ona s tim byla v pohode
Kdyby ne, rikalo by se ji jinak. Ale ja bych takovou variantu proste nevymyslela ![]()
Příspěvek upraven 28.04.24 v 11:23
@Anonymní píše: Více
Souhlasim. K Oprsalkove ladici jmeno nenajdes.
Radsi to prebit Amandou.
@sharunka03 píše: Více
A co Marťa, Peťa, Péťa, Víťa? To je podle tebe taky hrozný?
@sharunka03 prosím tě… a jak se zvládáš poprat s tím, že Josefovi se říká Pepa a Janovi Honza? Z toho musíš mít tiky… ![]()
Fakt nevím co všichni blbnou. Jojo ti hrozní Češi, nosí ponožky v sandálech, tleskají v letadle a zdrobńují jména. Nikdo jiný na světě to nedělá.
![]()
A že se třeba jinde říká Williamovi Bille, Henrich je Harry nebo Henry, Amanda je Mandy, Richard je Riči nebo Dick, Robert je Bobby, Kristina je Tina, Giuseppe je Sep, Johannes je Hans, atakdále…toho si nebudeme všímat.