Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mamky, nemáte některá zkušenosti s rozštěpem obratle v bederní oblasti?
Podle mě to nemá na nic vliv, ale chtěla bych se jen ujistit - jedná se zřejmě o tu část, kterou neprochází mícha, co je pod kůží - nahmatám totiž, že ten obratel je příčně rozdvojený, ale nemám to nijak potvrzené rtg nebo jinak.. Díky
No mamka má pravděpodobně na páteři malý rozštěp. Jediný problém co má je to, že ji bolí často záda. Ale nemusí to být od toho.
Já to mám; mám to potvrzené magnetickou rezonancí; bolí mě z toho záda, sama to nenahmatám; na rozštěp jsem přišla, až když jsem měla vyhřezlou plotýnku; měla jsem ten obratel i nalomený, protože jsem se špatně hnula, stačí málo - souviselo to s tou vyhřezlou plotýnkou; pokud chceš vědět něco víc, tak se klidně ptej
@karolínka12 díky a máš to taky v tý bederní oblasti a jen jeden? trpíš na ty bolesti zad od mala?
Mám to taky v bederní oblasti a jen jeden; na bolesti trpím tak od dvanácti a někdy je to fakt strašný; dlouhý stání je špatný, radili mi plavat a různě posilovat zádový svaly, ale teď na to nemám čas; dřív mi to pomohlo
@karolínka12 A neříkal někdo čím to, že až s věkem? Třeba puberta nebo tak?
Ty ten rozštěp máš taky příčně (po směru páteře)? A jak ti na to vlastně přišli, když jsi říkala, že to nenahmatáš? v návaznosti na ty bolesti zad hledali příčinu?
Ne, nikdo to nijak zvlášť nerozebíral; přišli na to s tou vyhřezlou plotýnkou, tenkrát jsem se skoro nemohla hýbat, ale rozchodila jsem to; bolesti zad jsem nikdy neřešila, myslela jsem si, že je to tím, že se málo hýbu /moje máma si to myslela/; řekla bych, že pohyb tomu obecně prospívá a myslím si, že právě kolem toho 12. roku, jak mě začly záda bolet, tak jsem bylo hodně pasivní, to by tak souhlasilo; po směru páteře to nemám
@karolínka12 Aha a jak to teda máš ten rozštěp? Takže je pro to lepší pohyb, aby nebolelo, jo? No to si zkusím zapamatovat ![]()
Ahoj holky,
přispěji taky do mlýna. Rozštěp obratle mi diagnostikovli v roce 2010 po 3/4 roce bolesti zad. Říkala jsem si, že jsem přeci mladá (bylo mi 24) na to aby mne bolela záda, že se to samo spraví. Nespravilo. Mám to potvrzené z RTG od ortopeda.
Vlastně od toho roku 2010 trpím každý den a každou noc bolestí zad. Velmi mi pomáhají rehabilitace a masáže (1× za půl roku), chodím na rehabilitační pilátes (1× týdně). Bohužel všechno je jen dočasné a od bolesti mi to pomáhá jen na pár hodin. Žádné medikamenty neberu, neboť to nic neřeší. Ale přiznám se, že nevím, jak to celý život přežiju, někdy jsem z toho vážně unavená, hlavně večer, když po celém dni uložím malou.
Jestli máte nějaké rady a tipy, jak to zlepšit, sem s nimi.
Jo a ještě jedna rada, pokud plánujete miminko, tak musíte brát zvýšenou dávku kyseliny listové - rozštěp vzniká v prenatálním vývoji plodu kvůli nedostatku kys. listové. Ale to asi víte ![]()
Na rozstep obratle se obvykle prijde nahodne pri bolestech zad obvykle az ve vyssim veku, ale nerekla bychk, ze je to pricina tech bolesti. proste bolava zada se rentgenuji a najsou se tyhle anomalie. A nijak specialne to osetrit nejde, jedina rada je stejna jako pro vsechny, hlavne pravidelne sportovat, zpevnit svalovy korsetmkolem patere a na rehabilitaci pripadne vyrovnat vady drzeni tela a spatne stereotypy.