Rozštěp obratle v bederní oblasti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14832
18.2.13 21:25

rozštěp obratle v bederní oblasti

Mamky, nemáte některá zkušenosti s rozštěpem obratle v bederní oblasti?
Podle mě to nemá na nic vliv, ale chtěla bych se jen ujistit - jedná se zřejmě o tu část, kterou neprochází mícha, co je pod kůží - nahmatám totiž, že ten obratel je příčně rozdvojený, ale nemám to nijak potvrzené rtg nebo jinak.. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
18.2.13 21:27

No mamka má pravděpodobně na páteři malý rozštěp. Jediný problém co má je to, že ji bolí často záda. Ale nemusí to být od toho.

• Citovat
  • Upravit
karolínka12
18.2.13 21:34

Já to mám; mám to potvrzené magnetickou rezonancí; bolí mě z toho záda, sama to nenahmatám; na rozštěp jsem přišla, až když jsem měla vyhřezlou plotýnku; měla jsem ten obratel i nalomený, protože jsem se špatně hnula, stačí málo - souviselo to s tou vyhřezlou plotýnkou; pokud chceš vědět něco víc, tak se klidně ptej

• Citovat
  • Upravit
14832
18.2.13 21:47

@karolínka12 díky a máš to taky v tý bederní oblasti a jen jeden? trpíš na ty bolesti zad od mala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.2.13 22:26

Mám to taky v bederní oblasti a jen jeden; na bolesti trpím tak od dvanácti a někdy je to fakt strašný; dlouhý stání je špatný, radili mi plavat a různě posilovat zádový svaly, ale teď na to nemám čas; dřív mi to pomohlo

• Citovat
  • Upravit
14832
18.2.13 22:31

@karolínka12 A neříkal někdo čím to, že až s věkem? Třeba puberta nebo tak? :think: Ty ten rozštěp máš taky příčně (po směru páteře)? A jak ti na to vlastně přišli, když jsi říkala, že to nenahmatáš? v návaznosti na ty bolesti zad hledali příčinu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
18.2.13 23:21

Ne, nikdo to nijak zvlášť nerozebíral; přišli na to s tou vyhřezlou plotýnkou, tenkrát jsem se skoro nemohla hýbat, ale rozchodila jsem to; bolesti zad jsem nikdy neřešila, myslela jsem si, že je to tím, že se málo hýbu /moje máma si to myslela/; řekla bych, že pohyb tomu obecně prospívá a myslím si, že právě kolem toho 12. roku, jak mě začly záda bolet, tak jsem bylo hodně pasivní, to by tak souhlasilo; po směru páteře to nemám

• Citovat
  • Upravit
14832
19.2.13 10:46

@karolínka12 Aha a jak to teda máš ten rozštěp? Takže je pro to lepší pohyb, aby nebolelo, jo? No to si zkusím zapamatovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4583
3.10.13 21:17

Ahoj holky,
přispěji taky do mlýna. Rozštěp obratle mi diagnostikovli v roce 2010 po 3/4 roce bolesti zad. Říkala jsem si, že jsem přeci mladá (bylo mi 24) na to aby mne bolela záda, že se to samo spraví. Nespravilo. Mám to potvrzené z RTG od ortopeda.
Vlastně od toho roku 2010 trpím každý den a každou noc bolestí zad. Velmi mi pomáhají rehabilitace a masáže (1× za půl roku), chodím na rehabilitační pilátes (1× týdně). Bohužel všechno je jen dočasné a od bolesti mi to pomáhá jen na pár hodin. Žádné medikamenty neberu, neboť to nic neřeší. Ale přiznám se, že nevím, jak to celý život přežiju, někdy jsem z toho vážně unavená, hlavně večer, když po celém dni uložím malou.
Jestli máte nějaké rady a tipy, jak to zlepšit, sem s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4583
3.10.13 21:19

Jo a ještě jedna rada, pokud plánujete miminko, tak musíte brát zvýšenou dávku kyseliny listové - rozštěp vzniká v prenatálním vývoji plodu kvůli nedostatku kys. listové. Ale to asi víte ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
4.10.13 06:15

Na rozstep obratle se obvykle prijde nahodne pri bolestech zad obvykle az ve vyssim veku, ale nerekla bychk, ze je to pricina tech bolesti. proste bolava zada se rentgenuji a najsou se tyhle anomalie. A nijak specialne to osetrit nejde, jedina rada je stejna jako pro vsechny, hlavne pravidelne sportovat, zpevnit svalovy korsetmkolem patere a na rehabilitaci pripadne vyrovnat vady drzeni tela a spatne stereotypy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí