Roztroušená skleróza, začátek těhotenství

Anonymní
9.12.12 19:47

Roztroušená skleróza, PN.

Prosím moc ty, které mají RS o radu. Jsem na konci prvního měsíce těhotenství. Mám stresové zaměstnání, nemohu si v práci dojít na záchod, kdy potřebuji (A to, že lítám teda často :) ) Teď po mně chtějí přesčasy, já cítím, že to nedávám už teď. Ráda bych chodila do práce, ale za tyto podmínky je mi z toho špatně. Myslíte, že mě Dr. nechá od teď na neschopence, když mu to vysvětlím? V MS centru mi řekli, že ano. Ale moc tomu nevěřím, nechci si připadat, jako hypochondr. Měli jste neschopenku od začátku? Nevím, jak pokračovat. V práci brečím. Jsem prostě hotová a k tomu teda bez léčby, tak mám strach z ataky. Děkuji za informaci. Mám v plánu zítra zajít k DR.
Hezký věčer.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8038
9.12.12 20:02

Tak já si tedy upřímně myslím, že o tom není pochyb, a že by ti to dokonce měl lékař sám navrhnout, takže dle mého názoru buď úplně v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
9.12.12 20:04

Lékař by ti měl dát neschopenku, hned by ji měla jít na rizikové těhotenství- ne kvůli dítěti, ale kvůli sobě :hug: těhotenství příznaky RS může zhoršit, je to velký stres pro organismus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
9.12.12 20:05

Prosím Tě, spousta mamin zůstane doma, protože se jim nechce dělat a pak akorát řeší, jak mít neomezené vycházky a dovolenou, a Ty se budeš honit?! Alou na neschopenku, odpočívej a těš se na miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
9.12.12 20:10

Prosím tě, neměl by s tím být žádný problém, jestli u někoho, tak u tebe je to jasná indikace k PN :hug: Ale v těhotenství se ataky obvykle neobjevují, naopak se stav většinou zlepší. Ale na PN to samozřejmě je!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
9.12.12 20:12

Já bych taky lékaři vše řekla a myslím, že on sám by Ti měl neschopenkou mávat kolem průkazky. I ženy co dělají v kanceláři jsou na PN od prvního dne, tak proč ne Ty, když máš onemocnění, kde hrozí zhoršení stavu… Máš na to nárok - a plné právo. Držím palečky!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.12.12 20:12

Holky, moc děkuji. Já se tady nervuji, aby na mě nekoukal divně, co si myslím… Ale říkám si, že komu jinému by tu neschopenku měl dávat… Tak jsem odhodlaná mu to říci, bude snad stačit mu popsat výše popsané body. Doufám… Mně to teda stačí až až… Tak snad zítra bude vše ok.
Děkuji za rychlé příspěvky. Věděla jsem, že nezklamete. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
30707
9.12.12 20:19

Ahojky,
jasně, na nemocenskou jdi určitě. :pankac:
Já jsem také bez medikace, ještě se mi nepodařilo otěhotnět. Letos jsem byla na dvou gyn.oper., doma jsem si pobyla 3,5 měsíce a obvodní lékařka mi řekla, že pokud jí řeknu, že se necítím na to, abych šla do práce, že mne doma ještě nechá klidně dalšího půl roku. Že při takové diagnóze se oni, jako lékaři musí řídit subjektivními pocity pacienta, poněvadž nejde „odhadnout“, jak na tom pacient je.
Takže určitě si pro neschopenku jdi, přesně vím, jak se cítíš, já mám v práci to samé. :roll: :,(
Pro Tebe je nejdůležitější být v klidu… a těšit se na ten „malý uzlíček“… :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
oukidouki
9.12.12 20:26

Já teda RS nemám, ale má ji moje sestra už roky…

Na Tvém místě jdu okamžitě na neschopenku, určitě Ti to lékař napíše, a kdyby přece jen náhodou ne, tak změň lékaře, ale nevěřím tomu, že by to riskoval, s touto nemocí bych byla na neschopence od prvního dne těhotenství a co si myslí ostatní, to Ti může být jedno, většina ani neví, co RS je a jak se projevuje, co to člověku dělá atd…spousta lidí si myslí, že to je něco s pamětí…ten název - skléroza…Nejdůležitější je, ať jsi v klidu a pohodě, takže kašli na práci a upaluj hned zítra na lístek…( kontroly prý teda chodí i po těhotných, dodržuj pak vycházky :D ), já byla na neschopence od poloviny těhu a vůbec jsem z toho špatný pocit neměla…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.12.12 21:03

Ahoj, já mám RS a teď i 10měsíční princeznu. Mně tedy nikdo neschopenku nedával, gynekolog říkal, že není důvod. Ale taky pracuju v kanceláři. Těch desítek hodin přesčasů, co jsem tam za těhu byla. Občas jsem sice musela nosit břemena ale všechno do 15 kg, podle zákona. Když jsem překonala počáteční nevolnosti a únavu, tak mi bylo super. Lépe než před těhotenstvím. Těhu má na RS fakt dobrý, škoda že dočasný, vliv. Na neschopenku jsem šla 6 týdnů před mateřskou ale spíše z toho, že byla zima, náledí, chřipky, měla jsem trochu o sebe strach, občas mám horší nohy. Z porodu jsem měla veliký strach, jak to zvládnu. Ale bylo to naprosto přirozené, bez medikamentů, v pohodě. Pacientky s RS mají rodit normálně, k RS se obvykle nijak nepřihlíží. Jen mě nenechali přenášet ani den. Malá byla docela pěkná (3,5kg) tak asi proto. Kojit mi dovolili, ale po 5 měsících jsem se zhoršila, zvládla jsem to, ale s kojením byl konec. Držím palce, aď všechno dobře dopadne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.12.12 21:20

Jo, ještě jsem celé těhu brala Medrol 4 mg/den. A prvních 5 týdnů jsem si píchala i Copaxone, protože jsem nevěděla, že jsem těhu. To se nesmí a měla jsem hrozný strach, aby malá nebyla postižená nebo tak něco. Je v pořádku :lol: Kojit mi pak zakázali a vrátila jsem se už k Copaxone. Jo a měla jsem moc ultrazvuků, ale to bylo asi proto, že screening v 1 trimestru vyšel hodně blbě (NT4.5) a ne kvůli RS. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.12.12 22:22

Já jsem byla na Tysabri. Při zjištěné graviditě, jsem léčbu ukončila. Kontrola za 4 měsíce. Solumedrol prý v žádném případě o Medrolu ani řeč. Jen se mi zmínila že do 48 hodin po porodu se musí podat nějaký lék. Název nevím…
U mě v práci to neví, kdyby zjistili, že těhotná jsem, tak bych skončila hned. Netrpí to v práci, ta představa pro ně, právě té neschopenky je asi nesnesitelná.
Jinak mám právě strach, že to gynekolog okomentuje, že to není třeba. Nerada bych ho měnila, je opravdu kvalifikovaný.
Děkuji za rady a tipy, pokusím se s ním domluvit, jako člověk s člověkem :|

• Citovat
  • Upravit
5473
9.12.12 22:27

Já myslím, že rozumný gynekolog buď rovnou PN napíše, nebo si netroufne do toho kecat (nakonec RS je velice různorodá nemoc, pochybuju, že si gynekolog pamatuje ze školy, jaké všechny příznaky může mít) a max. bude chtít vyjádření neurologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
oukidouki
10.12.12 08:01
@Samamama píše:
Já myslím, že rozumný gynekolog buď rovnou PN napíše, nebo si netroufne do toho kecat (nakonec RS je velice různorodá nemoc, pochybuju, že si gynekolog pamatuje ze školy, jaké všechny příznaky může mít) a max. bude chtít vyjádření neurologa.

Přesně…když se nedomluvíš s gynekologem, obrátila bych se na neurologa…a ten by mohl nemocenskou doporučit, to už si gyndař pak snad netroufne to odmítnout…

Každý to má s RS jinak, ségra je od začátku v plném invalidním už cca 13 let :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.12.12 08:38

Tááááák. Pan DR.byl výborný. Hned věděl o co mi jde, jen mi řekl, že samozřejmě, že mi PN napíše. Takže vše dopadlo dobře a viděla jsem i dutinku na UTZ. Jsem tak ráda… Holky děkuji. Teď to těhotenství začnu vnímat snad lépe než stresově…
Jen se ještě optám. Jak řešíte případnou ataku v těhotenství, když Solumedrol se nemůže ani formou pití ani nitrožilně? Pouze Medrol? Nic nepřivolávám, jen v těchto věcech nejsem v obraze.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky