Rozumíte kurentu? překlad

Anonymní
7.11.23 20:39

rozumíte kurentu? překlad

Přeložil by mi někdo tento text?

In E. R6 1r i Elta. Panie. 1690. Jnc. 29. Suiquisty. Stalo se poronnani. Vprin tomnostz. Prawa Pochtzigho. Diedgen zbranig Wordig Stzoka Jenhes Rychtayl. Pürtgmister. Getegebange. Astersse Hanla Stegata Karl Weselhr Paolen Wessgen. Worden Paral, Matag Manyt Mei Osobamstilmito Benem Galalau. Adamem. Nemesem. Oba. 3 Riedgen. Angespl. Bingest pab. Adem mimag Biindeit Protzere Parikohni Uosser Hangimin AProtz Dest Bozimi Pykigern Bzgmil Atatoweg Krodig Reyeihr Zasen st do Pästgl. SPolo Jana Halalowa Psserg Adgttan 1vatattätige Wosng- Stadol Ohorzl. Welgest. Jmn Helele Ta sowan Witz Prnd Patzwri Prawo Pydrusf Atab Volegitil gest Protegel A Prowadl. Mtat. zu Admen Nemen gere 3a Platit geho Obilg. gest mihel Afframe Potgnn P Jotogil Meitzmn. Adam Neman. Anna Rutbamit Watoni gest Jafemil Sestlyyben takomeg. wiezu. Josti malen, st dogüsgl abgtgen wizege Gtwirersobeit Potätz Kchinderinn dadisse Soggl Rotzito 3. Morash Tolar- Krediss. Adme Furtg. Vosti. Ralogendan- Denitz Barton Chleigke Jan Begel Stalost. Klette oder Sianchin Psencho.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27868
7.11.23 20:47

Kurent nemůžeš přepsat tak jak vidíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.23 20:48

Mne to přepsal jeden program do této podoby, kterou jsem vložila sem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
7.11.23 20:48

Kurent je ale písmo, tady žádný dokument psaný kurentem není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27868
7.11.23 20:50
@sourozenka295 píše:
Mne to přepsal jeden program do této podoby, kterou jsem vložila sem

tohle co jsi sem dala je nesmysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5307
7.11.23 21:33

Z kurentu mam zkousku, ale tohle je nesmysl a ne prepis kurentu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2985
7.11.23 21:45

Spíš sem zkus nahrát obraz toho původního dokumentu ;). Je možné, že ta stránka, která Ti to převedla do latinky, některé znaky špatně rozpoznala, a proto ten text nedává smysl. Lepší je nechat si to přepsat někým, kdo kurent umí číst, a pak přeložit. Mnoho dokumentů navíc používá ustálené zkratky, které Ti rozepíše někdo, kdo paleografii studoval a setkal se s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
7.11.23 23:24

Kurent je písmo, navíc si myslim, že originál ani není psaný kurentem, jen ten překlápěcí program holt není paleograf :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
700
7.11.23 23:38

A to mas na nejakou zkousku? Tak zacina to leta pane, rok, pak vypis jmen, gest je jest, cosi o pravu, purkmistr, platit jeho obili, konec vypada na nemcinu. To sem dej radsi ten original, z toho spis ti nekdo poradi vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14899
8.11.23 07:36

Nemuzes to sem radši vyfotit? :lol: Já mám v tom doma knihu a normálně si to čtu :lol: ale tohle se neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
8.11.23 09:17
@alatheia1 píše:
konec vypada na nemcinu …

To jen vypadá. Zakladatelka použila nějaký naprosto nevhodný OCR program, který neumí češtinu, a už vůbec ne češtinu z počátku 17. století.

Takže automat odhadl že by to asi mohla být němčina, a podle toho zprasil výstup do naprosté nesmyslnosti.Ten přepis je samozřejmě naprosto bezcenný. Je třeba pracovat s originální vizuální podobou dokumentu.

• Citovat
  • Upravit
700
8.11.23 19:44
@Tala20 píše:
To jen vypadá. Zakladatelka použila nějaký naprosto nevhodný OCR program, který neumí češtinu, a už vůbec ne češtinu z počátku 17. století.Takže automat odhadl že by to asi mohla být němčina, a podle toho zprasil výstup do naprosté nesmyslnosti.Ten přepis je samozřejmě naprosto bezcenný. Je třeba pracovat s originální vizuální podobou dokumentu.

Jasne, muze to tak byt. Ja prave delala pred casem taky zkousku, ukazky z citanky ze zapisu tech mestskych knih ci cehosi byly casti i castecne v nemcine, tak me to napadlo, ze to jsou treba dve ukazky za sebou, ve starocestine i nemcine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.4.24 14:36

Dokument v kurentu-Kdo pomůže? :)

Neměl by někdo potuchy, co je tady napsáno? Z toho kurentu přečtu je pár znaků. Navic je to v němčině.. I když tu zrovna umim :) :nevim: :think: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
24.4.24 22:20

@PaJaja_princ

Je to závěť a je to psané česky, i když to písmo je vpodstatě kurent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze