Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Omlouvám se, mizím, snad najdeš radu
Pokud by ti nějak extra vadily, tak zkus hasiče hned, poperou se s nimi, ale asi bohužel likvidačně ![]()
Než hasiče, tak raději včelaře. Včely jsou prospěšné a ubývá jich…
Tady těch 20st na sluníčku asi bude, ve stínu je 15. Zkusím googlit ty včelaře, ale jsme malinká vesnice, tady je i internet luxus.
"Jak se správně zachovat?
Pokud máte na zahradě roj včel a nevisí vám přímo u dveří, nepanikařte! Není-li člověk silně alergický (bodnutí jej ohrožuje na zdraví či životě) je zcela zbytečné bát se rojících se včel a to ať jsou ještě rozlítané či již semknuté do hroznu. Jak jsem již zmiňoval o několik řádek výše, mají vyrojené včely jiné starosti, než rozdávat žihadla.
Počkejte než se roj na daném místě usadí a mezitím můžete kontaktovat kompetentního člověka, který vám pomůže. Bojovat proti včelám svépomocí je podle mého názoru zbytečné a nebezpečné. Zaútočíte-li na roj třeba koštětem, proudem vody nebo podobně, rychle zjistíte, že i mírná a najedená včela dokáže bolestivě bodnout.
To nejlepší, co můžete s rojem udělat je nahlásit jeho polohu nejbližšímu včelaři. Znáte-li nějakého ve vašem okolí, jednoduše ho požádejte o odchycení. Je totiž celkem pravděpodobné, že roj bude z jeho chovu. (Nelezeného pejska se také snažíme nejprve vrátit jeho majiteli). Nejenom, že rychle vyřešíte problém s nezvanými návštěvníky, ale oslovený včelař si možná roj rád vezme pro vlastní potřebu. Může se stát, že se už po něm dokonce sám shání. To poznáte podle toho, že se tváří „jako by mu uletěly včely“
Kontakty na včelaře z okolí Chebska najdete na internetových stránkách Českého svazu včelařů Základní organizace Cheb www.vcelaricheb.cz.
Pokud Vám roj nijak nepřekáží, může jej nechat prostě být. Roj sám za pár hodin či dní odletí. Pokud se bojíte, nepřibližujte se k němu a pozorujte jej z povzdálí. Pokud vás zvědavost přemůže, dělejte tak pomalu a rozvážně.
Roje neznámého původu se musí likvidovat z důvodu prevence šíření nebezpečných včelích nemocí (žádný strach – nejsou přenosné na člověka!). Objevíte-li proto ve svém okolí roj, je žádoucí, abyste se obrátili se svým nálezem na včelaře, který vybere nejlepší postup.
Hasiče volejte jen v případě akutního ohrožení (alergici, roj v bezprostřední blízkosti obydlí apod.) - jsou tu z jiných důvodů, než aby sloužili jako odchytová služba!"
http://www.vratnik.cz/…-rojeni-vcel
Je jaro, matka opustí úl, zbytek včel ji následuje a dochází k rojení. kontaktujte včelaře z okolí, ten roj odchytne, nebo včelařský svaz který je v každém okrese, tam už k vám někoho pošlou, nebo dají kontakt. Ale roj obalí matku, nepůjdou po vás jak v hororu, tak se nebojte. ![]()
Jak padl stín, tak včely postupně odlétají, už je jich tu jen pár desítek. Našla jsem přes google včlaře a 3km vzdušnou čarou, tak kdyby se vrátili, tak mu zkusím cinknout, jestli nejsou náhodou jeho.
Vím, že po nás nepůjdou, já jen že mám z tady toho hmyzu hrůzu, ani vlastně nevím proč. A děti běhají s otevřenou pusou, různě se ohánějí, tak aby se nestalo neštěstí.
@PetiteFillette tak manzel rika, ze pokud to jsou divoke vcely, tak ze muzou zit v mysich norach.ale ze ty nedelaji tak velke spolecenstvi-ze by jich bylo sto a vice…
Taky rika, ze na jare muzou stromy tzv. medovat-odkapava z nich miza a vcely se muzou umlatit. Pokud to tak je, tak rikal, ze cca do tydne jsou pryc.
@ejhle Děkuju moc
Zjistila jsem, že přes jedno soused tady má včely, tak byly asi jeho. A jiný soused mi říkal, že takhle při zemi lítají, protože je tam tepleji. Teď k večeru všechny odletěly, tak budu doufat, že se jim u nás nezalíbilo a nebudou nás navštěvovat častěji.
@PetiteFillette vcely uleti desitky km, mohou byt kohokoliv. Do budoucna, pokud by si na zahrade sedl roj, tak neni potreba plasit. Vetsinou dosednou, preckaji noc a leti dale. Minuly rok nam na zahrade dosedl roj 3×. Mala se klidne dal hrala. Ja jsem vzala hadicu a lehounce jsem kropila vzduch. Nesmis lit vodu primo na ne. Vcely se pak semknou do chumlu a nelitaji. mezitim prijel manzel a sklepl je do rojacku a ubxtoval je ve vceline.
@ejhle Kropit vzduch? Jako kolem nich? To já bych asi nic nedělala, já se jich fakt bojím, takže bych tak max. šla k sousedům pro pana včelaře ![]()
Jj, jak je ve vzduchu vlhkost, tak ocekavaji dest a neletaji a delaji chuml pevnejsi-chrani kralovnu, ktera je uprostred. Chapu, ze se bojis, taky jsem se bala. Ale jak mas ty potvurky na zahrade, tak se clovek nauci a mala od malinkateho malinkata vi, ze na vcelky se nesaha, do vcelina jsme ji vzsli, manzel ji ukazal, kde vcelky ziji. Za celou dobu dostala zihadlo jednou, ptz si na tu vcelu sedla..
@PetiteFillette Jestli víš, že má někdo v okolí včely, tak se ho dojdi zeptat, jestli mu neuletěly, ať si pro ně příjde. Cizí včely si domů nikdo nevezme, nikdo nebude riskovat nakažení a vyhynutí svého včelstva. V takovém případě se většinou volají hasiči. Ty tě jich zbaví. Ale tak, že je zlikvidují. ![]()
@PetiteFillette píše:
@ejhle Děkuju mocZjistila jsem, že přes jedno soused tady má včely, tak byly asi jeho. A jiný soused mi říkal, že takhle při zemi lítají, protože je tam tepleji. Teď k večeru všechny odletěly, tak budu doufat, že se jim u nás nezalíbilo a nebudou nás navštěvovat častěji.
Je možné, že budou jeho, včela se udržuje v rozptylu 5 km. Pokud je tam včelařů víc, bude je ten jeden znát a případně zjistí, čí včelky jsou.
Snad bude vše Ok
![]()