Bearded/vousatá kolie - zlozvyky

31801
8.4.15 21:34

Bearded/vousatá kolie - zlozvyky

Je tu někdo, kdo chová beardie? Hodně uvažuju nad tímhle plemenem, ale všimla jsem si, že dost lidí zmiňuje extrémní touhu po štěkání, vytí a hrabání na zahradě. Je to opravdu takový problém nebo to je na výchově? Že bude štěkat při nějaké akci, hře nebo ták, to mi v zásadě nevadí, jde mi spíš o to, jestli bude hodně velký problém jí naučit, aby když zůstane sama, aby nevyla nebo když bude na zahradě a přes plot uvidí psa, tak aby na něj neštěkala celý den. A to samé i s tím hrabáním, máme menší zahrádku, především okrasnou - jak velký problém mají s naučením se nehrabat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1703
8.4.15 22:42

V rodině máme psa BC a hrabe teda rád a hodně, a to i po dlouhé procházce. hodně se bojí dělbuchů, bouřky, úplně se klepe. na psy štěká, ale není agresivní, je hravý, hodně akční, chce dost pohybu. A hlavně péče o srst, je opravdu fuška udržet ho čistého. v podstatě si při venčení močí na chlupy (pes), když má průjem, zůstane to na chlupech, jídlo má ve vousech. Lepíkům v poli je opravdu lepší se vyhnout. Jak je bláto, musíš koupat celý spodek. a taky je dost vybíravý v jídle. no pes ideal :lol: jo a ted ke stáru hodně trpí na klouby. za mě ne-e :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31801
8.4.15 23:03

No co se týče srsti, tak my bychom ho měli sestříhaného. Klouby mě až tolik také nepřekvapují, teď máme psa s podobným rizikem, už to beru jako něco normálního :) se strachem vím, ale s tím se dá prý něco dělat. Ale teda u toho hrabání a zbytečného štěkotu/vytí, když je sám doma nebo na zahradě, to mě docela děsí :? teď co máme psa, tak sice mi mezi kytky leze, zvlášť tam, kde jsou větší rozestupy, ale nikde nic nevyhrabává, venčí se mimo zahradu a okolní psy po většinu doby ignoruje, trochu se ale u té beardie bojím, aby to vůbec šlo jí takhle vychovat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.4.15 23:54

Dobrý den, máme BC ale taková hrůza, jak líčí Bubulina to není. Co pejska naučíte jako štěně, pak už nedělá. Zahradu nám neničí, ani si z ní nedělá záchod. Uznal, že je lepší chodit ven. Česání je nejhorší při přechodu ze štěněcí na dospělou srst. Tam je dobré to nepodcenit. Pokud bc ostřiháte srst už nebude nikdy tak kvalitní a bude se více cuchat. Opravdu stačí po procházce přejet kartáčem a jednou za 14 dní pořádně učesat. Pokud je mokro, je dobré osprchovat podvozek. Sice, když uschne tak je znovu krásný, ale doma je pískoviště. Průjem jsme měli dvakrát, takže ani to není žádná hrůza. A taky neštěká jako magor. Ohlásí, když někdo jde. Pokud má dost pohybu, zbytek dne doma prospí. Je dobré ho od mala učit na to že odcházíte. On pochopí, že se mu vrátíte. Doma mi od štěněte zničil pouze lopatku a smetáček.
Za mě si myslím, že radostná povaha bc stojí za to jí mít

• Citovat
  • Upravit
31801
26.4.15 00:07
@Anonymní píše:
Dobrý den, máme BC ale taková hrůza, jak líčí Bubulina to není. Co pejska naučíte jako štěně, pak už nedělá. Zahradu nám neničí, ani si z ní nedělá záchod. Uznal, že je lepší chodit ven. Česání je nejhorší při přechodu ze štěněcí na dospělou srst. Tam je dobré to nepodcenit. Pokud bc ostřiháte srst už nebude nikdy tak kvalitní a bude se více cuchat. Opravdu stačí po procházce přejet kartáčem a jednou za 14 dní pořádně učesat. Pokud je mokro, je dobré osprchovat podvozek. Sice, když uschne tak je znovu krásný, ale doma je pískoviště. Průjem jsme měli dvakrát, takže ani to není žádná hrůza. A taky neštěká jako magor. Ohlásí, když někdo jde. Pokud má dost pohybu, zbytek dne doma prospí. Je dobré ho od mala učit na to že odcházíte. On pochopí, že se mu vrátíte. Doma mi od štěněte zničil pouze lopatku a smetáček.
Za mě si myslím, že radostná povaha bc stojí za to jí mít

No my právě chceme spíš parťáka a vím, jak vypadá krátkosrstý pes, když příjde tady od nás z lesa. Dlouhá srst, zvlášť ta výstavní by byla na obtíž i nám i pejskovi, proto se přikláním k tomu, že srst budeme udržovat kratší.

S tou zahradou a štěkotem jste mě potěšila, toho se upřímně hodně bojím.

Slyšela jsem také, že dobře vychází s jinými zvířaty, máte s tím nějaké zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.15 10:00

BC je opravdu parťák ale nepodceňte socializaci!!! Je k ostatním zvířatům i lidem velmi kamarádský - vítací. Má spoustu psích kamarádů. S většími si hodně hraje a na malé psy je opatrný. S kočkou jí z jedné misky. Ale rád honí cizí kočky. Baví ho to, když utíká - neublíží jí.
Ještě k té srsti - problémem není ta dlouhá, ta se necuchá a je opravdu samočistící. A podsadu musíte česat i když je nakrátko. Ba naopak, ostříhaná bc dá víc práce-víc dreduje. Nakonec skončíte u oholenýho psa, což je strašná škoda. Opravdu na co ho naučíte od štěněte to bude umět.

• Citovat
  • Upravit
31801
26.4.15 12:07

A jak je to s línáním? Jak dobře se srst sundavá z koberců a pohovek? Líná moc? Ovlivní to nějak častější česání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.4.15 12:20

Líná 2×ročně a česáním to udržíte. Rozhodně je to jednodušší, než krátké zapíchané chlupy. Já to mám horší, protože mám kocoura - peršana a to je asi 1000× horší.
Ze sedačky i koberce buď vlhká houbička, nebo starý kartáč na psy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31801
26.4.15 12:25
@kopretina71 píše:
Líná 2×ročně a česáním to udržíte. Rozhodně je to jednodušší, než krátké zapíchané chlupy. Já to mám horší, protože mám kocoura - peršana a to je asi 1000× horší.
Ze sedačky i koberce buď vlhká houbička, nebo starý kartáč na psy.

To je supr, ty krátké chlupy jsou právě strašné, tak se radši ptám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.15 12:47

Tak jak jste se rozhodla? Bude BC?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31801
3.5.15 13:11

Asi bude no :oops: :mrgreen: ona to spíš byla hrozná panika, byli jsme už asi dva roky rozhodnuti, že další pejsek bude BC, byli jsme se na ně podívat i na výstavě a ták, jsou to fakt mazlíci :hug: ale teď nedávno jsem právě zas procházela nějaká fora a natrefila jsem na věci, které mě dost znepokojili a začala jsem váhat mezi Bearded, Border a Australským ovčákem.

Border nám teda skoro všichni nedoporučili, že jsou teď dost nemocní a že je to neřízená střela, a Australský ovčák taky bude náročnější na zabavení než Bearded. Tak to zas sklouzlo k té BC a akorát jsem se potřebovala ujistit, že ten pes není úplný magor a že si neuděláme vzájemně peklo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.15 20:46

To je dobře. Myslím, že nebudete litovat. Hlavně nepodceňte socializaci. Znám osobně 5 BC, ale žádná není magor. Jedna je vášnivej aportér, druhá umí lézt přes plot, jedna štěká na letadla - ale všechno je v podstatě naučily páníčci. a jsou to opravdu pohodáři. Venku akční, doma v klidu. A to tři jsou pouze mazlové, žádné výstavy ani sporty.
Přeju vám šťastnou ruku při výběru a dejte vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31801
3.5.15 20:58
@kopretina71 píše:
To je dobře. Myslím, že nebudete litovat. Hlavně nepodceňte socializaci. Znám osobně 5 BC, ale žádná není magor. Jedna je vášnivej aportér, druhá umí lézt přes plot, jedna štěká na letadla - ale všechno je v podstatě naučily páníčci. a jsou to opravdu pohodáři. Venku akční, doma v klidu. A to tři jsou pouze mazlové, žádné výstavy ani sporty.
Přeju vám šťastnou ruku při výběru a dejte vědět.

Děkujeme :) no ono to chvilku potrvá, teď ještě máme jedno psisko a dohromady by se nevešli, ale radši hromadím informace předem, aby kdyby náhodou, abych věděla, co že jsme to chtěli a byla si jistá výběrem :mrgreen: ještě mě tak vlastně napadla jedna věc - jak je to s ubytováním venku? Jak moc by jí vadilo bydlet na zahradě? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
3.5.15 20:59

Celkem jsem meli 4 BC kluky a kazdej byl uplne jinej. Doporucuju si „nastudovat“ povahu rodicu. Dva kluci byli po dominantnim otci a taky se podle toho chovali. Neustalej stekot atd, jeden z nich byl dokonce i trochu ostrejsi, ale to byla spise nezvladnuta vychova z nasi strany. Dalsi dva byli desni pohodari, kamaradi se vsema, jen proste obcas stekali a hrabali diry na zahrade. Nejnarocnejsi bylo asi to cesani, pokud ma pes hustou srst, tak je to celkem boj. Ted mame dve borderky, ale ty jsou venkovni, na zahrade. POkud bych mela psa do bytu, tak zase klidne BC, je to uzasnej partak a pohodar, jen si proste pohlidat rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.15 22:05

My máme pejska doma, ale známí mají fenku na zahradě a je spokojená. Pokud mu budete věnovat čas, tak si myslím, že zahrada nevadí. Akorát nevím jak to zvládne srst. Doma přeci jenom vyschne. Známí nakonec ostříhaly. A hrabání jde odnaučit. Hrabal jenom jako štěně a byl zdatný zahradník - všechno vyplel včetně růží. Dneska si nedojde na zahradě ani na záchod. A souhlasím s tím abyste si pořádně prohlédla rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný