Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
1000m2? Není to přepis? To je zoufale málo i na jednoho koně natož dva. Nebo máš 10.000m2?
Ahoj koně máme u baráku, řeknu ti to takhle, říká se na jednoho koně 1hektar… takže je to tuze malé. Jinak pokud se ted ptáš jak se máš chovat k mladému koni tak si ho nekupuj… kup si staršího koně učitele, bez zlozvyku. Irský cob… úžasná volba, taky ho máme doma… ale to je další starost, nemáte tam bláto? nebo nebude tam bláto? u nich je šílená péče o rousy, podlomy… no kdybys něco ještě chtěla vědět napiš
To právě já to vidím, u nás dva „sousedi“ mají koně na dvorku cca 1000m2, jako že každý kůň má pro sebe cca 1000m2 a fakt jsou tam na blátě a postávají a nic. Já ti neumím poradit v ničem jiném, my máme koně ve stájích a mají několikahektarové výběhy, vím, že když přijede trenér sem, který žije s koňma 25let, tak ten vždycky šílí, když tady vidí ty dva chudáky na tom blátě, že je to týrání. Tak jen postřeh, já sama mám čistě jen zahradu s travnatou loukou 3000m2 a i to by bylo pro naší Ginger tak tak nic moc. Spíš nic než moc. Jako aby to byl její stálý a jediný prostor.
@Attila8 to máme na dva šetlendy a řeknu ti, stačí že zaprší, rozšlapou to, budeš mít bahniště, ne výběh.. koně n atom určotě přežijou, to jo, a le budeš z toho mít nechutněj tankodrom.. a podle toho co píeš, nemyslím to ani trochu zle, koně si domlů nekupuj, někams i ho ustáji ardši plať… co se plemen a stáří týče, maldýho určitě ne, koně kolem 10 ti let, učitele, teplokrevnýho, cob to bejt nemusí, je to jedno, halvěn ne nic v krvi
ale podle ěm si to vůbec nedovedete předtsavit… voda, žrádlo, vše scháínět, zajišťovat, ohradníky, přístřešek, sláma atd… pak když máš dva, většinou se fixnou, pak je problém jít s jedníma sorry, výchova psa kamaráda, co na tebe nikdy nezavrčí
a koně, je vééélikej rozdíl… z tohohle by byl a korát průser..
My chováme koně 11 let, stav 20-25 kusů. První a nejdůležitější věc je mít dost místa. 1000 m je s dvěma koňmi naprosto neslučitelné (jednoho koně ani neberu v potaz-správně jsi psala, že nesmí být sám-první předpoklad, aby byl kůň psychicky v pohodě a byl hodný). Druhá věc aby byl v pohodě je velký pozemek, na 2 koně aspoň 2 hektary. Tam se vyblbnou, budou mít co pást a zase-budou v pohodě. Zbytek už jsou detaily, jestli mít boxy nebo přístřešek venku atd. Pak potřebuješ mít stodolu na skladování sena a slámy. Nejlíp se shání hned po sklizni, proto je nejlepší si nakoupit hned na celý rok. Na senu se nesmí šetřit, kůň je stvořen k tomu, aby neustále žral objemové krmivo (seno, tráva). Zase platí, že nažranej kůň=spokojený kůň.
No a samozřejmě pro tebe bude platit, že kolem nich máš 365 dní v roce službu.
@Attila8 my mame taky maly vybeh (5000 metru), ale maji jinak boxy, seno po cely rok a zbytek pastvin v pronajmu. Takze nejsou nase, ale jsou k dispozici. Jinak hektar na jednoho kone byt nemusi, kdyz clovek ma seno celorocne a nepotrebuje ro na uzivebi, ten kun se probehne i tak a staci tak ten 0,5ha urcite. Kdyz je tam koni vic, taky to preziji, ale uz z toho bude bahniste. To je na kazdem, jak toho kone bude chovat. Pomalu dosneska se vsude doporucovalo boxove ustajeni, ted lidi zjistuji, ze je lepsi, kdyz ma kun volnost, ale v dnesni dobe ma kone kde kdo a tokik mista, aby se kazdy kun prohanel po vlastnim hektaru tady neni. Nehlede na to, ze pokud opravdu nejde o to, aby se co nejdele pasl a snizily se tak naklady na dokrmovani, tak to prezije na mensim placku.
S vychovou je to horsi, mladeho kone rozhodne ne, uz se na nem taky mohl podepsat pristup predchoziho majitele (uplne nejlepsi je mit hribe vlastni, od narozeni), ale nejakeho starsiho. My ujizdime na zivych konich, kteri maji vlastni temperament, vetsinou jsou to takovi ti zkazeni kone, kterych se vsichni zbavuji. Je to tak dva roky intenzivni prace, nez se zklidnu, ale jsou to jejlepsi kone, jen si na nich clovek nesmi lecit vlastni mindraky a musi pimo vedet, co po nich chce. Jinak nastupuje obdobi kdo z koho s kun i clovek je vicemene zmateny. Ale my mame koni par, nejsme velkochovatele. Ake troufam si rict, ze mame kone peclive vychovane navzdory tomu, ze nemame zadnou externi trenerskou podporu a nasi konici maji mnohdy nejasnou minulost. Vim, ze kdyz na nej posadim zacatecnika a pujdu do terenu, vse bude OK. Tak drzim palce, ale prvne bych zajistila nejaky dalsi prostor (byt nebude vlastni), 1000 metru je pro dva opravdu malo. Dokazu si predstavit, minimum 5000 metru, ale bude s tim vic prace, nez kdyby je clovek ypustil na velkou louku. (s cimz asi pocitate a neni to problem).
@Attila8 píše:
Dobře s tím pozemkem jste mě nahlodali…jo asi je to málo ale napadlo mě protože ten pozemek co jsem psaa bych si chtěla koupit, a jelikož bydlíme na kraji vesnice tak sousedíme s polama, ovocnýma sadama atd…tak bych si třeba mohla po domluvě samozřejmě vzít do pronájmu něco většího, koně mít tam na tom menším kde by měli samozřejmě udělaný domeček, to že budu muset kopat studnu atd…to vše vím, teď jsme dostavěli barák, takže víme co by nás čekaloa tam by byli přes noc, buď v domečku či venku, záleželo by na nich a přes den bysme je třeba přešouply na tu větší plochu…co se týká hnoje tak hnoják pro všechny je cca 50 metrů od té louky a v sousedctví tam nikdo nebydlí, takže bysme nikoho ani neobtěžovali…ale než řešit prostor mě spíš opravdu zajímá jak se zachvoat v určitých kryzových situacích…je mi jasné že se nesmím bát, to cítí každé zvíře, řekla bych že taková ta vrozená autorita ze mě jde cítit, jinak bysme nemohli mít psi kteří jsou tak mediálně známí a my je máme perfektně zvládlé…ale jak jsem říkala, psa vytaháte za ucha, ale co s koněm? na to mi právě nikdo zatím neodpověděl…
Na to je prave těžká odpoved, to chce praxi, takhle pres net vam nikdo neporadi.. Tohle clovek nevykouka ani z knizky, chce to nejlepe navstevovat cnejakeho chovatele a ucit se, nebo, kdyz uz tedy opravdu chcete porizovat kone, tak mit zkusenyho cloveka po ruce, ale stejne to zavani pruserem tohleto.. Opravdu pes a kun to je fakt neco jineho, radeji to jeste poradne promyslete..
@Attila8 píše:
A je fakt že je mi 30 a chtěla jsem si koupit hříbě které si vychovám a bude to prostě můj jedinej kůň do konce jeho života, protože když se dožije cca 25 let, tak mě bude 55 a pak už si asi těžko koupím skoro v 60 koně a budu trajdat po ČR…
Prosim a hribe opravdu ne… Kupte si neco kolem 15 let hodnyho, klidnyho bubika. Podle toho co pisete bych tu koupi kone ale opravdu nedoporucovala… Ucte se..
Kun neni pes, nestaci mu "venceni vna prochazky a pak se placat na zoufale malem placku - coz bohuzel 1000m opravdu je. Bud prikup pozemek nebo to moc realne nevidim. 1ha na kone je pri pastevnim odchovu, to neni nutnost, ale minimum vidim ve 4,5-5tis metru. Na jednoho. Jeden kun-chudak. Tudiz jsi s dvema stejne na skoro hektaru aby ten chov mel nejakou uroven.
Nevim jak jsi dobra jezdkyne, promin prijde mi, podle toho co pises, ze kone znas jen z najemnich staji, zajezdit, vycistit max obcas vykydat a konec. To je dost malo zkusenosti na to si pritahnout domu mladocha, obsednout ho a starat se o nej.
Najdi si pobliz staj, kup si kone, dej si ho tam a jezdi za nim. Prikup pozemek a az budes ty sama majitelkou sveho kone v najemni staji alespon 3roky a budes tam chodit minimalne obden muzes premyslet o porizeni si kone domu.
Muj nazor.
Zkusenost s konma 30let, svoje kone skoro 20let.
@Attila8 uprime. Jak pises tak poznam, ze zkusenosti fakt nemas. Promin ale na porizeni si kone do vlastniho to fakt neni (a mladeho uz vubec ne)
Najemni staj je neco jineho nez JK decka se ti kolem kone motat nebudou neb tam zadne deti nebudou krom deti ostatnich majitelu koni. Jak se budou osky chovat ke koni ti nepovim, neznam staje v tvem okoli tak nic zarucit nemuzu, ale predpokladam, ze by staj v tve blizkosti byla jako jakakoliv jina staj a tudiz problem, ze by na konicka byl nekdo osklivy
nebyl. Ale to by jsi musela vedet ty, podle chovani lidi co se ti o kone budou starat, podle chovani tveho kone…najemni staj delaji osetrovatele, to je nejdulezitejsi velicina. Pokud jsou ok nevidim problem tam kone mit. V pripade nezkuseneho chovatele a konaka obecne je to nutnost.
Tak je dobré si to nejprve srovnat v hlavě.
Už bych do koně doma nešla, je to otročina a té zábavy nakonec taky moc není. Není to jen o vyjížďkách do přírody. Polovinu roku je hnusně a člověk se přemlouvá jít s koněm ven. Na dovolenou můžeš zapomenout. Krom práce strávíš den taháním vody, opravami ohrady kterou budou nudící se koně bez pastvy likvidovat a sháněním sena na druhé straně republiky jelikož byl blbý rok a domluvený aoused si radši nakrmí svoje než prodávat. To už máme všechno za sebou…
@Attila8 kone nejsou psi. Neni na souziti clovek/kun nejaka vseobecna poucka, princip vychovy a predvidatelne akce a reakce jako u psu. Je dobre mit zkusenost se psy, je dobre mit zkusenost jako mlada holka u koni, ale bohuzel to neznamena,
ze zvladnes doma sveho at sebehodnejsiho starsiho kone.
Myslim si, ze s konmi zkusenost fakt mam. Jsem s nimi vlastne cely zivot. Od puberty mam svoje, mela jsem hrebce a stejne ti nedokazu odpovedet. Mam pocit, ze porad nejsem dost zkusena a zodpovedna abych ti odpovedela.
Co delam kdyz po me kun jde? vetsinou se dekuju ![]()
U koni nejde ani tak o vychovu jako o dodrzovani zakladnich pravidel a trvani si dusledne na tom aby kun dodrzoval to co ma - tim predejdes - teoreticky - tomu, ze po tobe kun jde.
@Almira-Alm To je uplne presny
s manzelem jezdime na dovcu na stridacku, dokud jsme byli sami, dovolenou jame travili tim, ze jsme si odvezli dva kone a jeli nekam vandrovat v sedle, ted musime jedine pockat, az povyroste prtous a bude to moci absolvovat s nami, do te doby more na etapy
je fakt, ze clovek uz to bere jako automatiku, a ostatnim to treba nedojde, taky jsem prijel 10 dni po cisari z nemocnice, sama s ditetem a musela jsem (v prosinci, ve snehu) sama obstaravat kone, aby manzel mohl az do vanoc pracovat. Pak je vzdycky doma, proste jeden clovek, pokud nema fakt krasnou pracovni dobu, musi porad s konmi byt. Mame stesti, manzela kone zivi, takze si muze dovolit byt s nimi nonstop doma, ale taky je to cimdal vetsi bida a byt dvojko na 6 koni, do toho prtave dite bez hlidani a vyhledove bez skolky je nekdy na palici. A taky pamatuji doby, kdy mi kun od sousedky prorval ohradnik a ja nahanela sama svych sest koni bez vazacek, jeji dva divoke, kteri ziji jak mustangove, po cele obci, sousedka nebyla doma, prisla mi to rict jeji stara matka, a ja si v 7 mesici strihla nahaneci dvouhodinovku. Taky se obcas stane, ze kdyz ma kobyla riji, tak utecou ve dve rano, ohradnik neohradnik, a nahanet je ve tme po polich kolem vesnice, to stoji taky za to.
ale to je jen par nestastnych nahod, nad kterymi se clovek pak zasmeje, ale je pravda, ze je to porad neco.
Na miste zakladatelky bych si radeji poridila to dite, jestli ho jeste nema, to cloveka taky dokaze zamestnat, kdyz chce ![]()
@Attila8 píše:
@Almira-Alm jj tento týden se půjdu asi podívat k té holčině co má ty koníky kousek od nás…dělala praxi u naší veterinářky, takže je asi nějaká ošetřovatelka, teď teda myslím pracuje normálně v nemocnici, ale jako děcka jsme se spolu trochu bavili, jezdily jsme spolu busem do školy, tak s ní hodím řeč, třeba si tam nakonec padnu do oka s nějakým tím týraným chudákem a bude to láska až za hrob
Hale laska to byt muze ale:
Laska bude velmi jednostranna - a to z tve strany. Pokud ocekavas jak ti chudak konik bude vdecny a bude te milovat, vítat a obecne to bude uzasne tak to si troufam tvrdit, ze nebude.
Kone jsou velmi vzdaleni psum co se vztahu k lidem tyce
Je dobre reseni jezdit pomahat te kamaradce. Nahlidnes do toho co to obnasi a kdyz se za dlouhy cas osvedcis a budes si troufat tak muzes prevzit za ni zodpovednost a starost treba na tyden, 10 dni a uvidis sama. Jestli ti to teda majitelka dovoli. To zalezi na tobe jak budes schopná