Chová tu někdo koně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8558
7.4.15 15:13
@Mišmiš píše:
@Attila8 kone nejsou psi. Neni na souziti clovek/kun nejaka vseobecna poucka, princip vychovy a predvidatelne akce a reakce jako u psu. Je dobre mit zkusenost se psy, je dobre mit zkusenost jako mlada holka u koni, ale bohuzel to neznamena,
ze zvladnes doma sveho at sebehodnejsiho starsiho kone.
Myslim si, ze s konmi zkusenost fakt mam. Jsem s nimi vlastne cely zivot. Od puberty mam svoje, mela jsem hrebce a stejne ti nedokazu odpovedet. Mam pocit, ze porad nejsem dost zkusena a zodpovedna abych ti odpovedela.
Co delam kdyz po me kun jde? vetsinou se dekuju :lol:
U koni nejde ani tak o vychovu jako o dodrzovani zakladnich pravidel a trvani si dusledne na tom aby kun dodrzoval to co ma - tim predejdes - teoreticky - tomu, ze po tobe kun jde.

A to je prave ta blbost ne? To ho jen podporis to udelat znovu :mrgreen:

@Mišmiš píše:
Hale laska to byt muze ale:
Laska bude velmi jednostranna - a to z tve strany. Pokud ocekavas jak ti chudak konik bude vdecny a bude te milovat, vítat a obecne to bude uzasne tak to si troufam tvrdit, ze nebude.
Kone jsou velmi vzdaleni psum co se vztahu k lidem tyceJe dobre reseni jezdit pomahat te kamaradce. Nahlidnes do toho co to obnasi a kdyz se za dlouhy cas osvedcis a budes si troufat tak muzes prevzit za ni zodpovednost a starost treba na tyden, 10 dni a uvidis sama. Jestli ti to teda majitelka dovoli. To zalezi na tobe jak budes schopná

Casto, kdyz se me nekonak pta, jestli me muj kun „vita“ kdyz prijdu, prirovnavam ten vztah spis ke vztahu clovek - kocka.. kdyz se ji chce, tak vita, Kdyz se ji nechce, tak ani hlavu nezvedne :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
7.4.15 15:15
@Attila8 píše:
@Mišmiš to jako myslíš že kůň nemá rád svého majitele? no já nevím, spolužačka má koně a sotva dojede dom tak letí k ohradě aby se s ní přivítali…nechají se drbkat a jsou rádi že ji vidí…
… a u toho dostanou nejaky zvanec ne? :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
7.4.15 15:31

@Attila8 A kápne z toho chlebík nebo mrkvička :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6453
7.4.15 15:55

@Attila8 ale asi i jo. Budeme doufat, ze ty mrchy nevdecny nas maj i trochu radi…haha :lol:
Kun opravdu neni „delany“ na milujici vztah se svym panem.
Uznavam, ze vztah majitel + kun vychovany opravdu od hribete je asi hlubsi, ale porad je to „jen“ kun
Moc by jsme si praly (zeny vetsinou) aby nas kone milovali alespon z casti jako my je. Ale neni tomu tak.

Hanzy - to mela byt rada s ironii (proto ten smail) pro nezkuseneho konaka. A ono teda ja konflikty s konma silou neresim. To nema cenu. Do drzky dostanou (hrebec obzvlast) ale silou kone fakt clovek nepresvedci. To je jasny. Neustala buzerace, trvani si na svem a predvidavost. Vic asi zakladatelce neporadim. Krom opakovani, ze dle jejich znalosti o koni ji vylozene nedoporuciji se do chovu koni doma poustet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
7.4.15 16:12

@Mišmiš Ajo, jsem tu ironii nepochopila. Jsem si vzpomnela na sebe, jak jsem kdysi v zacatcich chodila pro jednu kobylu do vybehu a ona kdyz se ji nechtelo, udelala rypak a naklusala si na me(chladaska). Tak to jsem z te ohrady zdrhala no :mrgreen: :mrgreen: Jinak jasny, nejsem teda u koni x desitek let, ale samozrejme vim, ze velkou silou clovek nic nezmuze. Pokud do me, ale kun zduchne, tak mu bez okolku flaknu. Kolikrat mi vylitne ruka ani nechci tolik :lol: :lol: Nesnasim, kdyz si o me kone utiraji ty zeleny slinty, kdyz se treba pasou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
7.4.15 16:14

Zakladatelko neber to zle, ale podle toho co píšeš, nemáš pro pořízení a provoz koně podmínky. Mít koně, to je v první řadě práce, starost a odliv peněz, pořizovací cena koní je vzhledem k tomu, co za ně zaplatíš za celý jejich život jen zanedbatelná položka. Je to starost na 24/7 365 dní v roce. Más hektary na sušení sena? Finance na veta, pravidelné korektury kopyt, zubů, na sedlání, uzdění, čištění atd., atd… Evidentně nejezdíš nic na profi úrovni, sháněj klidného obsedlého koně pro hobby nebo rekre s příjemnými chody, dobře přiježděného, nelekavého, hodného na ošetřování, nešklebivého kliďase - spíš než na plemeni si dej záležet na povaze. Kůň potřebuje pracovat ( alespoň ze země ) každý den, na to musíš mít čas a náladu za každého počasí, pokud třeba nemáš možnost kryté jízdárny. Dál kůň potřebuje společníka - alespoň ponyho nebo druhého koně. Ideálně aby byli oba nekonfliktní… pořádně to promysli, ono mít kobylu není o tom nasedlat a vyrazit ven. Já jsem u koní přes 25 let a pořád se mi to zdá málo ;).

Příspěvek upraven 07.04.15 v 17:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
7.4.15 16:26

@Shreya Souhlsim,az na tyto dve polozky. I bez tech se myslim da mit spokojeneho kone. :lol: :mrgreen:

• Más hektary na sušení sena?
  • Kůň potřebuje pracovat ( alespoň ze země ) každý den…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
7.4.15 16:27

@hanzy To sice ano, ale dost lidí si suší své - i když jasně, tohle vyřešit je už to nejmenší… špatně jsem to napsala.
Ohledně práce - jsem zvyklá na sportovní koně v pravidelném režimu a zátěži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
7.4.15 16:40

@Shreya no a tady se prave bavime o rekreacnim koni. Tak ji to prece nemuzes psat jako nutnou polozku :palec: :mrgreen: Jinak samozrejme vim a znam, ze sportak je trochu jina kategorie. V praci, chovu i krmeni, o tom zadna :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
7.4.15 17:38

@Shreya my tad máme na pastevku asi 40 koní… něco jsou důchodci, něco hříbata v odchovu a právě tu jsou ti rekreační, co provozují tak leda žraní a spaní :mrgreen: :mrgreen: je jim šumák, jestli panička dorazí obden, nebo jendou měsíčně :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
čekámenaštěstí
7.4.15 19:46

@Attila8 Omlouvam se, nechtela jsem se nikoho dotknout, ale rekla bych, ze tady bude jadro pudla. Pokud hledate neco na vyplneni diry v srdci, protoze nemohou byt deti, kone bych neporizovala. Kun nikdy nebude citit lasku k cloveku, ne uprimnou, pro nej je ten clovek nutnost, aby prezil v nestandartbich podminkach, do kterych ho ten clovek dostal, ale porad je to jen pan, nekdo, kdo ho zkrotil a zbavil volnosti a svobody a to jine nebude. Vitat se nauci kazdy kun, kdyz pravidelne dostane neco za odmenu, ale ze by to bylo z duvodu, ze ma uprimne pratelstvi s clovekem, to si fakt nemyslim…

• Citovat
  • Upravit
29577
7.4.15 20:41
@Attila8 píše:
Víte co mě ale fakt zarazilo, že kůň nemá jako tak srdce pro člověka…myslela jsem si že jo, podle toho jak jsme fakt viděla jak ti dva valaši byli tnekrát šťastní když tu svou majitelku viděli…jako je mi jasný že když dojdu dom nebude vrtět ocasem a dělat panáčky jak pes :mrgreen: ale fakt jsem myslela že koně mají rádi, když to tak čtu, tak mají rádi leda tak sami sebe :lol:

Ale to víš, že mohou mít rádi. Všechno je o přístupu. Mám kamarádku, co má kobylku, která je na ni citově vázaná, má z ní 2 hříbata, to je to stejné. Venku jezdí jen na obkrčáku bez sedla,2 koně většinou puštěné na volno. A mega výběh taky nepotřebuješ. My měli odjakživa malé výběhy, konům to stačilo, nemají potřebu celý den lítat. Znám stáje, kde pouští koně na jízárnu po 2 hodinách po jednom, protože výběhy nevlastní a funguje to.
Důležitější je kontakt s nimi, mít čas je brát ven, pod sedlem, nebo na ruce, mít možnost někde opracovat. My to dělali na louce, měli jsme tam vyšlapané lonžovací kolečko a „jízárnu“. Je plno lidí amatérů bez ambicí, co dokáží dát koni srdce a jsou to jejich členové. Co se jim věnují 100 x víc, než ti, co mají sportáky v lux stáji, ovšem na ně mají minimum času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
čekámenaštěstí
7.4.15 20:49

@berry4 Je to opravdu otazka nahody. Kun, kdyz je ve stade, vzdy da prednost stadovemu chovani pred nejakou naklonosti k cloveku. A co si budeme povidat, dva kone uz stado jsou a tam to tak jednoduche neni. Jsou lide, kteri pristoupi na hru, ze je kun defacto povazuje za clena stada, ale to je s prominutim o drzku. Tohle nam delalo hribe, kdyz bylo male, nez pochopilo, ze clovek a kun je neco jineho. Je hezke, kdyz kun cloveku projevuje naklonost, ale ve chvili, kdy po tobe zacne vyhazovat, protoze te bere jako jednoho ze stada a rovna si ucty, to uz tak prijemne neni. A takhle to fungue, pokud clovek cas od casu koni najevo neda, ze ho musi taky respektovat. Kun nevi, ze kdyz vyhodi po cloveku, ukopne mu hlavu a uz nevstane, protoze kdyz kopnou do sebe, obvykle se oklepe nebo jeste pred tim stihne uskocit.

• Citovat
  • Upravit
29577
7.4.15 20:54
@čekámenaštěstí píše:
@berry4 Je to opravdu otazka nahody. Kun, kdyz je ve stade, vzdy da prednost stadovemu chovani pred nejakou naklonosti k cloveku. A co si budeme povidat, dva kone uz stado jsou a tam to tak jednoduche neni. Jsou lide, kteri pristoupi na hru, ze je kun defacto povazuje za clena stada, ale to je s prominutim o drzku. Tohle nam delalo hribe, kdyz bylo male, nez pochopilo, ze clovek a kun je neco jineho. Je hezke, kdyz kun cloveku projevuje naklonost, ale ve chvili, kdy po tobe zacne vyhazovat, protoze te bere jako jednoho ze stada a rovna si ucty, to uz tak prijemne neni. A takhle to fungue, pokud clovek cas od casu koni najevo neda, ze ho musi taky respektovat. Kun nevi, ze kdyz vyhodi po cloveku, ukopne mu hlavu a uz nevstane, protoze kdyz kopnou do sebe, obvykle se oklepe nebo jeste pred tim stihne uskocit.

prosimtě. Já tu nepíšu o pubertálním hříběti. Píšu o vztahu člověka a koní. Mmchdm ta paní má těch koní doma 8. Všichni ve stádě, obrovské megapastviny.
A přesto- má se svými konmi vztah.
A má vztah i s těmi, co jsou u ní jen na ustájko.
Proboha nestrašte tu ženskou, já znám opravdu dost lidí amatérů, kteří se učí za pochodu, je to jen o vůli.
Ne, nevzala bych si na jejím místě hříbě, nevzala bych si ani 15 ti letou pomahlu hajtru, co mě už bude stát akorát peníze za léky.
Stačí přiješděný klidný koník a nejlépe trenér v blízkosti.
Konáci jsou všude a rádi si kdykoli pomohou :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.4.15 21:05

@berry4 a vzala by sis dva koně na plac 1000m2? To chudáci zvířata. I koně, co jsou celý den ve stáji a smí jednou denně na dvě hodiny na dvě hodiny na hřiště, to potěš koště. Než si takhle plnit své sny a „týrat“ u toho objekt své lásky, raději si nechám zajít chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný