Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@hanzy tak u Rosic je Jelínek, tam je pastvin habakuk. Potom Ostopovice, Střelice, taky velké pastviny, ale obávám se, že bez šance na ustájení. V Brně Ranch u cesty, tam je ustájko 24/7 tuším za 3500. Pak je ještě další stáj přímo v Soběšicích, tam mají taky velké pastviny, ale nevzpomenu si, jak se jmenuje a tam to bude kolem 6ti. Jinak je to opravdu bída. Vem si Líchu, tam mají pár ohrad a ustájko za 7.
@berry4 Hm, jenze to vsechno co jmenujes proste nejsou pastvy, ale ohrady. Strelice jeste jakz takz, tam jsou boxy. Ale videlas nekdy ty kone na Ranci u cesty, co jsou tam na „pastevko“? Ja tam loni byla (za kamoskou se podivat) ti kone stali v bahnite ohrade kolem baliku, kde bylo nacurano a nasrano, takze prakticky v hnoji. Tohle pro me teda pastevko neni.. Na pastevku by mel mit kun moznost aspon nekde si chvili stoupnout do „sucha“ a ne furt po spenky v bahne
Je to prave bida s tim ustajkem kolem brna. Kor ten zapad.
@hanzy o tom jsem tu psala předešle. Takhle vypadají převážně pastevka kolem Brna. A to má ranch u cesty v podstatě jedno z největších.. Pokud by jsi chtěla opravdu lux, pastevko, bylo by to „z trasy“. Iveta Lažanská v Lažankách. Bere tuším 5 000,ale je to opravdu lux. Má limit pro ustájko. Jinak až kolem Blanska.
@berry4 ja se divim, ze to tam muzou nazyvat pastevkem fakt. Jinak jsem mela kona taky v Kurdejove. Tam to byl megaluxus. Ale je to uz na pravidelne dojizdeni daleko. A po roce me uz nebavilo chodit 15-20min pro kona na pastvinu
Ivetu znam, ta to tam ma super. Ale zas celkem zadny zazemi pro lidi. Ja jsem ted spokojena u nas. Jsem v Neslovicich. Funguje to tam teprv rok.
@hanzy musím říct, že já ty holky tady u nás fakt obdivovala, jezdily téměř denně a každej den taková štreka tam a zpět a hajtry samozřejmě až na nejodlehlejším konci pastvy…
@hanzy
Kurdějov bych ti navrhla jako druhý… ale vidím, že přehled máš. No, Ivet to má boží, bohužel nějak na lidi zapomíná(maringotka),ale co do péče o koně je pro mne teda jednička. Neslovice teda zatím neznám, ono znát všechny stáje kolem Brna je v podstatě nemožné
Tak hlavně, že jsi spokojená a máš to při ruce. U cesty je fakt bída, i přesto, že ty pastviny jsou v podstatě velké, víceméně jsem právě odtud a Líchy čerpala do příspěvků. A vidíš, je hodně lidí, co jsou rádi, že tam kona mají, tady je to fakt problém. Znám mnohem dražší ustájka, co nemají ani metr výběhu, přesto berou pomalu jednou tolik. Halt byznys je byznys. Za Brnem je to už o něčem jiném, ale ta dosupnost…
Obecně se počítá ideálně 0,5 ha na jednoho koně. V současné době máme v hřebčíně 32 koní, kteří mají k dispozici travnaté výběhy o rozloze 21 ha.
V hřebčíně je dostatek zkušeného personálu, takže všechno šlape jak má a o koně je po všech stránkách perfektně postaráno
.
Ahoj
myslím, že sem píšou koňáci, co berou koně jako práci, obživu, a pak koňáci-amatéři, kteří mají koně z lásky. Ti druzí by ti měli říct, že zkusit se má všechno a všechno jde, když je odhodlání. Budeš se prostě učit se svým koněm a chybama, které budete dělat - jasně, že základy výcviku a etologie by sis měla nastudovat, případně vyrazit na nějaký kurz přirozené komunikace - ale měla bys taky podle toho zvolit plemeno a cob je určitě dobrá volba
Nenech si zkazit elán, pokud s tím koněm budeš pracovat, vybije si energii jinde a výběh mu bude stačit, i když to není ideální. A když k tomu bude v napapaný, vyčištěný a nebude stát ve sr…ách, tak mu nebude nic chybět. Držím palce ![]()
No, tak nevím samé negativa pro pořízení koně domu. Já jsem také toužila po koni. Bylo mi 35 let a tak jsem si koupila kobylku jako začátečník. Vybrala stáj, kde jsem nechala kobču ustájit s tím, že budem pod dozorem odborníků. Dopadlo to tak, že jsem kobylu po třech měsících prodala. Ovšem moje touha po koni byla velká a tak jsem to riskla a domů(do cízí stáje už teda ne!!)jsem přivedla valáška. Pozemek mám 0,5 h. Valášek byl v zoufalém stavu. Teď je ve výborné kondici a je to ten nejlepší kůň. Mám ho už 5 let. K němu přibyla kobylka, která byla dlouhou dobu týraná a nese si následky. Je muchařka a přes léto je nejradši skovaná. Tu máme 4 roky. Letos nám dala to nejkrásnější hříbě na světě. A nakonec přibyla Haflina, která je mojí kamarádky. Má schvácená kopyta a tak pro ní také pastva není, ale koníkům sečeme a seno mají celoročně. Je pravda, že nkam nemůžu odjet, musím se o ně postarat i když lezu po čtyrech, v zimě zamrzá voda a já ji musím nosit v barelech z domu. Ale už bych neměnila a jsem ráda, že jsem to tenkrát riskla. Koníci jsou spokojeni i na malém prostoru a mají super důchod. Přeji vám hodně štěstí.
Takze, pozemek ktery pani ma, zas tak malí není… pokud s konikama bude chodit pravidelne ven tak je to v poradku… znam dost lidi co maji pozemek jeste mensi nez pani a tech koni tam je treba pět… samozdrejme ze to je uz moc… ale pro dva v poradku! jinak laska kone k cloveku opravdu je! ten kdo to nevidi tak asi s konem travim min casu… a nebo je to vyuzivany konik pouze k povožení prdele (pardon) dale konika si poridte dle sebe i kdys jste nezkusena tak hribe zvladnout muzete ale zvaste zda mate dost velkou trpelivost… trpelivost je to co budete potrebovat! s vycvikem vam nikdo s okolnich staji poradi. pokud ale chcete jen tak pohodicku a rekreacku tak bych volila kone kolem 10let.jde oto ze zacatku na nej nehupsnout… je dobre ze zacatku pracovat se zeme a to ad s mladym tak starsim konem… dulezite je udrzovat si svuj osobni prostor do ktereho kun nesmi vstoupit bez pozvani… predejdete tomu ze by vas kun nejak zranil…zkratka pokud si na zacatku urcite jista pravidla a budete respektovat i konikovo osobni prostor bude vas milovat… hlavne vse v klidu!! nespěchat na nej!!
Prene jak uvela lila1111!!! nebojte se toho!! je sice pravda ze pokud nemate nekoho k rece,, tak ke koniku budete muset i po ctyrech… a dovolena taky nebude… ale co natom sejde… ja u tich mich vydrzim sedet a jentak pozorovat celi den a je to zazitek neuveritelny
ju a jinak mam velikostne stejny pozemek
a kone mam take dva
a zvladame to vpohode!! jsou spokojeni… takze take drzim palecky
![]()
Za sebe bych vám radila už přiježděného koně
co třeba jeden větší kůň pro vás a pony pro děti?
Taky bych se zaměřila i na plemeno, samozřejmě nelze paušalizovat, ale některá plemena jsou pro určitou činnost vhodnější… a taky se liší cenou ![]()