Chová tu někdo koně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29577
8.4.15 15:44
@Krrysa píše:
@berry4 pokud nic jinýho nebude znát tak určitě… jinak asi né…myslíš, že vězeň na samotce, co má k dispozici betonovej dvorek, na ketrým může být celej den, bude stejně spokojenej jako někdo, kdo má hektarovou zahradu, na ketrý má kámoše?

Kdo tu psal o betonovým dvorku? A o samotce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
8.4.15 15:48

@berry4 no na výběh o 200 m, jak jsi psala, se moc koní nevejde a velice brzo z toho maj vyšlapenej beztravnatej dvorek.. fakt to chcheš srovnávat s xy hektarovou pastvou, kde je třeba 10 koní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.4.15 16:24

@Krrysa myslíš,že to bude moc velký nápor na psychiku koně, když se bude v místo xy hektarovém výběhu pohybovat na dvoustech, nebo tisíci metrech čtverečních? :D
Myslím, že odpověd´známe obě.
Teda jestli se stále nebudeš zabejčeně odvolávat na své xy h pastviny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
8.4.15 17:24

@berry4 vážně si myslíš, že 200 metrů, na kterých bude kůň pravděpodobně sám, neporoste tam tráva, bude stejný jako 10 koní a xy hektarová pastva, s trávou?? fakt to chcheš srovnávat? to si děláš srandu, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.4.15 17:51

@Krrysa chceš mi tu snad argumentovat, že krom léta ti koně pobíhají stále na zelené pastvině bez bláta a sajrajtu? Nebudemem si snad nic namlouvat. Neběhají. Chodí v bahně vyšlapaným až kdoví pokad, kolem sena.
Kdo si dnes může dovolit několikahektarové pastviny, aby je měl možnost střídat i pro xy koní? Skoro nikdo. Ze svého okolí znám jen jednu jedinou chovatelku, co má pro svých 10 koní ten lux mít rovnou 3 pastviny a ty střídá. I přesto se její koně nejraději zdržují tam, kde je možnost stínu v létě a kde si mohou lehnout do slámy. A to jsou venku 24/7!
Všude, kam se podíváš, at´je to i 8 ha, tak je to pro víc koní do max. 3 let vypáslá pustina s lebedou, ale mají prostor. V podstatě na nic, protože převážně se koně drží u zdroje potravy, tam je to taky nejvíc zahumusené a prošlapané. Mnohdy až po kolena. Zbytek je nevyužitý.
Mám dost dobře zmapované okolní stáje, výběhy pro koně klidně 200m 2-pro handicapované, pro hřebce, pro matky s hříbaty. Koním to bohatě stačí, chovají se jako zbytek-popásají se, popocházejí, nebo leží.
A je úplně jedno, jestli k tomu mají xy hektarů, nebo výběh AT´UŽ 200,NEBO KRÁSNÝCH 1000 M2.
Podstata spokojenosti koní nespočívá v megaprostoru, ale v něčem úplně jiném.
Apropos-zakladatelka tu nepsala, že chce jednoho koně, takže tu už zabředáme do hloupostí, i když i v tomto bych ti mohla oponovat - poslední kobyla, co jsem ji jezdilasnesla tak maximálně slepice. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
8.4.15 17:59

@berry4 vyšlapaný je to tak maximálně u vchodu, voda a seno se dá kdykoliv posunout, s tejně, jako přístřešek, i proto je tak velká psatva výhodou, nechoděj po tankodromu. do sláímy si lehat nechoděj, plácnou sebou kdekoliv na sluníčku…a vypáslé nic není, pokud máš dost místa… a kod si to může dovolit? tady ustájení hen du prahy stojí nějakých 3 a půl tisíce…
a promiň, a le prostě mi nikdo nenamluví, že kůň, ektrý chodí do 200m padočku an pár hodin denně na bahno, kde je skoro sám, nedejbože jak píšeš matka s hříbětem 8o hříbě nemá an boxe už vůbec co dělat, je stejně spokojený a má stejné možnosti jako ten, co žije ve stádě na velký pastvině… to protě pravda není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.4.15 18:04

@Krrysa kdyby jsi tuhle možnost neměla, kdyby jsi vládla omezenou kapacitou, nic ti nemožného nepřijde.
Protože zjistíš sama, že těm koním to nijak nevadí. Nic ti namlouvat nebudu, nemá to smysl. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
8.4.15 18:58

@berry4 hele každej má možnost si vybrat ustájení.. a pokud tu možnost nemá, bere, co je, to chápu… jen nesouhlasím s tím, že je to pro koně stejné a je stejně spokojený. jasným, s tačí mu to, ty bys taky přežila o chlebu a vodě… je rozdíl dát možnost tak ěnjak přežívat a nebo dát plnohodnotnej život. a ze své zkušenosti můžu říct, že koně, kteří přijdou z maštale podmínek, které tobě přijdoou optimální, tak během pár dní jsou z nich jiný zvířata… jak víš, že jim to nevadí? co jim zbývá jinýho, než to přijmout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.4.15 19:20

@Krrysa vadí. Vadím jim super hyper kvalitní strava, zadekování, holení a…nemožnost vytáhnout tlamu třeba přes zimu ven, protože není kam, vadí jim, že nejsou třeba vyzutí, když v zimě není možnost tréninku a majitelé mají bobek jít ven, že by uklouzli a zlomili si nohu,,vadí jim, že stojí celé dny v boxe a max. je vezmou vylonžovat, když zrovna není úplná ledovka, vadí jim tohle. Vadí jim ty malé prostory a nemožnost z nich celý den vyjít. Malé prostory v boxe.
Ale je jim úplně šumák, jestli budou na pastvině x hektarů, beztak se vyprděj, proběhnou a…stojej.
Proboha začni zkoumat svoje koně.
Ty jsi si nikdy nevšimla, že ti celej den nepoletujou? Že jen popochází a mnoho z nich má rádo ten „svůj“ úsek, koutek, max, se doplazí za stádem? Že je opravdu úplně šumák, jestli mají před sebou 1000 metrů, nebo 50?
Nesrovnávej prosím pokřivený sportáky s normálníma koňma, co MAJÍ možnost výběhu, at´už menšího, nebo obrovského, výsledek je pořád jeden.
Spokojenej kůń. Oni nepotřebují moc. Oni potřebují zájem majitele a nestát v boxe 3*3 metry 24 hod/den.
Jestli ne, tak asi kolem Prahy žijí koně v nějaké jiné dimenzi, než kolem Brna ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
8.4.15 19:29

@berry4 ne nevšimla, všimal jsem si, že když to na ně přijde, lítají jak pomoutí, taky jsem si všimla, jak jim prospívá vzájemný soužití a komunikace, sociální chování a interakce ve stádě, hříbata odchovaná ve stádě jsou úplně jiný, než odchovaná na pár metrech a hurá na box, všimal jsem si, že to stádo je pokaždý na jiném místě na tý pastvině.. právě proto, že celj život jsem vídla koně odchopvaný dle tvého popisu a posledních 8 let koukám nana še koně na pastvách tak můžu posoudit ten rozdíl… je fakt rozdíl, když se 10 koní rozcválá a má přčed sebou 50 metrů a má před sebou 1000 metrů… nehledě na fakt, ketrý si sama popsala, malinkatej výběh je za chvíli bahniště, sama jsi psala, že se bořej do bahna kolem sena až po kdovíco.. tohle se ti na velký pastvě nestane… a ješt+ě se tě eptám, jak jinak si vysvětlíš tu změnu chování? při přechodu na pastevko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
8.4.15 19:36

@Krrysa a kolikrát ti zacválaj? 3 x denně?
Proboha pochopíš, že to tu celou dobu řešíš do extremu?
Dle jakého mého popisu?
Celou dobu ti tu naznačuji, že neuznávám styl ala sportáci a koně, co jsou uvázaní doma.
A celou dobu ti tu dávám v plén, že NEPOTŘEBUJÍ mega pastviny.
Stačí opravdu normální výběh.
Stačí.
Běž se schválně někdy podívat jinam, než ke svým koním, sedni si na zem a sed´tam celej den a pozoruj koně, co jsou v ohradách a co ve stádě.
Všichni se chovají stejně.
Dělí je jen ohradník.
Rozdíl není.
Jen ty neumíš posoudit ten rozdíl, nebo souměr, protože možná nechceš.
Rozdíl je jen mezi konmi, co jsou celej den v maštali a neumí se socializovat se stádem.
Tam je to fakt jak nežřízená střela-na začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
8.4.15 19:53

@berry4 myslím, že ten rozdíl posoudit umím dobře, jak jsem psalal, od malinka jsem se pohybovala u koní, co byli na boxe, chopdili do malých výběhů, po jednopm, max po dvou na pár hodin.. přišlo mi to tak normální a v pořádku.. pak jsem poznalal koě na psatvácha prostě mám názor, že jsou jiní, jinak spokojení…třeba ty jen nechceš vidět, že je i jiná alepší možnosta že průměr neznamená kdovíjakou spokojenost jen proot, že to stačí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
9.4.15 07:49

:roll: :roll: :lol: uz toho nechte…

btw.. @berry4 kde u Brna se kolem koni ted pohybujes? Resp. nejaky tip na idealni ustajko, ktere neni predrazene? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
9.4.15 17:33

@hanzy já se ted´jako osoba aktivně nikde u koní nepohybuji, moje dcera ano.
Ideální… Co si pod tím představuješ? Pastevko, nebo box a přes den ven, nebo box, jízdárna, hala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
10.4.15 07:57

@berry4 Tak me prijde celkove, ze pastevko okolo brna je dost nedostatkovy zbozi. Tak me jen zajimal tvuj tip na neco. Ja jsem ted jihozapadne, kus u Rosic. Zatim spokojena.. ale kor v oblasti prave zapad mi to prijde fakt, ze tam nic moc neni..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný