Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@berry4 vztah kun+clovek nevylucuji, ale nebude splnovat ocekavani zakladatelky. Vztah kun+clovek neni o vzajemnem miste v srdci a dalsich slunickovin. Je to maximalne tak vzajemna duvera. Nic vic.
Kone se daji chovat (a bohuzel chovaji) v ruznych podminkach. Ale jsou ty podminky pro kone vhodne? 1000m neni vhodne. Stejne tak neni vhodna absence elementarnich zkusenosti a znalosti zakladatelky pro chov kone doma. Ji nemaluj vzdusne zamky. Je to jednak nefer a druhak nebezpecne.
Znam taky dost lidi amateru a je to kolikrat dost smutny pohled.
Konack jsou vsude ano, ale s pomoci to tak naivne nevidim. Konaci pomahaji konakum, ne konaci pomahaji amaterum. Je mi lito ale je to tak. Taky bych nepomohla kdyz by v sousedstvi se prestehovala holka co si da na dvur kone a bude chtit pomoct.
@Attila8 to pratelstvi existuje, ale jen v moc a moc malo pripadech. Taky znam takove, ktere kun teda opravdu vita a neni to kvuli mrkvi. Ale je to dlouhodoby vztah cloveka a kone a ten clovek nema moc zadny jiny zivot, nez ty kone. Hodne se tomu svemu venuje(a hlavne spravne!)…A jak pisou holky vys. Rozhodne to proste neni takove, jak vztah cloveka a psa.. a nikdy nebude..
@berry4 píše:
Ale to víš, že mohou mít rádi. Všechno je o přístupu. Mám kamarádku, co má kobylku, která je na ni citově vázaná, má z ní 2 hříbata, to je to stejné. Venku jezdí jen na obkrčáku bez sedla,2 koně většinou puštěné na volno. A mega výběh taky nepotřebuješ. My měli odjakživa malé výběhy, konům to stačilo, nemají potřebu celý den lítat. Znám stáje, kde pouští koně na jízárnu po 2 hodinách po jednom, protože výběhy nevlastní a funguje to.
Důležitější je kontakt s nimi, mít čas je brát ven, pod sedlem, nebo na ruce, mít možnost někde opracovat. My to dělali na louce, měli jsme tam vyšlapané lonžovací kolečko a „jízárnu“. Je plno lidí amatérů bez ambicí, co dokáží dát koni srdce a jsou to jejich členové. Co se jim věnují 100 x víc, než ti, co mají sportáky v lux stáji, ovšem na ně mají minimum času.
funguje, co těm koním taky jiného zbývá, že, když je pouští na chvilku najízdárnu.. jistě, nezabije je to, stejně, jako když dítě nebudeš pouštět ven, taky to bude fungovat..a le o nějaké spokojenosti se dá mluvit jen těžko…jestli máš pocit, že pro koně je důležitější brát ho ven alonžovat ho, než ho nechat volně na pastvě, s kámošema, tak to promiň…
@Attila8 to zalezi na strasne moc vecech. Na tom co zrovna s konem delas. Meho jednoho valacha opravdu ale opravdu bavilo skakat. Byl takovy posuk na to, ze nejvetsi bzunda byla mu postavit na jizdarne kombinace a on si to sam skakal. Zadne skakani ve volnosti jako to zname - koordinovane. On sledoval se zajmem jak mu to stavim. Pak jsem ho komplet odstrojila a to uz se nemohl pri tom dockat a pak sam si tam behal a skakal si. A to mimochodem ted bez ironie byla chvile kdy jsem se dekovala za rantl protoze jeho nesmirnou radost chtel se mnou sdilet po konsku a to neslo
![]()
Kdyz jsme skakali spolu bylo to uzasne. Jen jsem se vezla a na vsech zavodech krom jedne me chyby jsme sli vzdycky ciste. Byl dokonalej. Jen ho udrzet na place do zvoneni byl docela adrenalin. Takze tady co mel v hlave si troufam rict ze vim, bavilo ho to. Moc.
Zato drezurni prijezdovani s nim bylo za trest
to se z nej stal neochotny mrzuty nespolupracujici hajtra. Nebavilo ho to (alespon na zemi klacky musely byt jinak total opruz) mel to jen jako praci a nebyla v tom zadna stava.
Vyjizdky ho bavily kdyz se jelo hromadne. Jinak proste sel
Pak bylo dost koni co byli „obycejni, bezni kone“ to proste delali co se jim reklo a bavilo je to podle toho jak clovek je umel navest, namotivovat. Kazdeho kone neco bavi za praci podle me. Jedna kobyla jsem myslela, ze je fakt marna. Byla hodna, ale takova nijaka. Vsechno delala, ale jen ze delala bez nejake stavy, bez sve iniciativy…a jednou venku jsem s ni sla a mela jsem hodne casu tak jsem ji zahodila oteze a jdi si kam chces. ozila, usi nastrazila a myslim, ze to byla jedna z mala veci co ji bavila - chodit ven a vest, prozkoumavat. Byla by idealni pro rekreacni jezdce co se radi toulaji. Ja na to tehda nemela bohuzel moc cas, ale parkrat jsem s ni vyjela a bylo to super. Moc jsme se s holkama ostatnima nasmaly. Sly jsme prvni, jen tak kam ji nos vedl a bylo to fakt fajn.
To clovek pozna na koni, na tom jak je spokojeny, ze ho to bavi, nebo ze jen to dela, protoze musi.
Jeden hrebec byl zase showman. Byl to ten typ, ze si sundal ve vybehu chranice a nosil je v zubech a mlatil s nima radostne o strom. Nebo se sam vedl - vzal si do zubu voditko a pysne s tim chodil. A na jizdarne pri praci ze zeme mi vzal tusirku a „honil“ me s ni…to v takovych chvilich vidis jak jsou ty herky spokojene. Byl by to byval tento hrebec idealni show kun. Bavilo ho ucit se poklony prosit..nelekal se.
Dalsi hrebec je kapitola sama o sobe. To je fakt na dlouhe vypraveni u ohnicku fakt. Tak komplikovane zvire ale zaroven hodne a charakterni jsem do te doby neznala. a ten si i myslim, ze me mel svym zousobem rad
@Attila8 presne jak rika @Mišmiš, zalezi hrozne na povaze kone. Rekla bych i treba na podminkach. Sportak, co zna hlavne jizdarnu, pro nej muze byt teren za trest, spousta sumu, zakopava(ano, ne vsichni, vim, ale znam proste i takove, co znaji jen rovny pisek a pak v terenu jsou v haji). Tak takove to asi nebavi. Naopak courani na volne otezi bych rekla, ze svym zpusobem muze kone i bavit. Ale ve finale, vzdycky podle me, kdyby si kazdej ten kun mohl vybrat, vybere si pastvinu a sve stado ![]()
@Mišmiš jenže kolika koním se opravdu dostane toho, a by vypylnula na povrch pravá povaha a zájem…
musím říct, že čím dýl jsem u koní co jsou tu více méně fakt na pstvě ( chov, důchodci, hříbata), ti co jsou rekreačně ježdění jsou fakt jen hoodně rekreačně.. tak mi jakýkoliv koňský sport přijde jako násilí… krom samozřejěm takových těch ultra přirozeně komunikačních…
když vidím, jak sem dovezou sportáky, kyselý a bolavý a jak během měsíce ožijou a jsou z nich úplně jiný zvířata se zájmem o cokoliv…
@Krrysa Jenze pak uz se dostavas jakoby k tematu, ze k cemu jsou tu kone? V hodne % pripadu do sportu. A lze delat vrcholove (nebo i min vrcholove) sport bez toho, aniz by clovek po koni chtel vic, nez je mu prijemne? Podle me to proste nejde…
A ano, zas je to o nejake setrnosti treninku atd atd..ale sport/cas jsou penize. A ve vyssim sportu casto neni moc casu dat koni prostor. Na druhou stranu zas ten drill ve zdravi prezijou jen ti nejodolnejsi..
Jinak sama mam hobby kone s kterym couram po lese, objizdim sem tam hobby. Loni teda i jedny ofiko zavody. Ale sama dobre vidim, jak tezky je na ty ofiko natrenovat aspon tak nejak do slusne kondice. Kor kdyz je kun na pastevku.
@hanzy podle mě teda koně na pastveku mají daleko lešpí kondici… tady u nás má paní koně na distančáky, ty nejdelší, jsou top a má je venku…
zbytek koní je tu více méně pro radost…
a jen říkám svůj názor, čím déle znám koně, co žijou tady, tím víc końský sporty nemám ráda.. ty vrcholový…
@Krrysa Ja to nemyslim nijak spatne, jen proste sama vlastne uz par let hledam ten idealni stav. Proste kun na pastvine je zas trochu omezeni pro sport. Treba nekdy na podzim/na jare proste s konem trenujes, zpotis ho a pak co? Muzes mu dat odpocku a hodinu ho nechat uvazanyho nekde v zavetri a cekat(takze plus hodka dalsiho casu pro cloveka), nebo ho zpocenyho dat do vybehu(coz nepovazuju vubec za idealni), nebo hodinu krokovat, nez uschne(pokud nemas osvetlenou jizdarnu, nebo nejsi priznivcem krokovani v terenu s celovkou, na podzim uz smula)? Proste jsou to omezeni. Jak to dela ta pani, co jezdi u vas distancky? Nebo jeste je sance, ze proste jezdi potme, nebo nema normalni zamestnani
![]()
Nechci se vám sem už plést, ale co se zpoceným koněm? Dnes jsou moderní odpocovací deky, staří koňáci nechávají koně po práci vyválet se v pilinách ( klidně na ruce na jízdárně ). Válení po jízdě patří k základním potřebám koně a slouží k uvolnění po práci. Kromě toho si nabalí do srsti prach, který se váže s potem, což pak usnadňuje a urychluje oschnutí. Piliny se nalepí na srst a nasáknou vlhkost. Oklepáním nebo vykartáčováním se potom odstraní. Je to rychlejší a snadnější než tolik propagované vytírání srsti slaměnými víchy.
@Shreya to jo, to chapu a znam. Otazka spis znela, co delat se zpocenym konem pastevne chovanym, v obdobi jaro/podzim (kdy je venku uz relativne zima a jen tak na slunicku neoschne). V tom prave vidim tu „nevyhodu“ pastevtevka, kdyz chce clovek s konem nejak smysluplne trenovat ![]()
To se řeší dvěma způsoby: buď se koně holí, aby se tolik nepotili nebo aby zpocení vyschlo rychleji, nebo se nedovolí jejich zimní srsti vyrůst. Za tímto účelem se zakrývají lehkými dekami už v srpnu/září, protože v této době už nová zimní srst „vykukuje" kůží ven a „pocit tepla" omezuje její růst a houstnutí; s ochlazováním venkovních teplot se pak postupně „přidává" na tloušťce používaných dek ( odpocovacích, venkovních nebo goretexových ). To je opravdu nevýhoda koní v režimu 24/7.
Příspěvek upraven 08.04.15 v 13:28
@terinka4444 zažila jsem opravdu spousty koní, co měli ve dvou výběhy i nějakých 200-300 m2. A stačilo jim to.
Znám koně, co mají k dispozici mnohahektarové plochy a víš, co udělají? Vytryskají z maštale do volna, vyprdí se, vyválí a celý den v podstatě jen popochází, ukusují trávu, nebo leží(nejlépe v přístřešku). Nebo vyhlíží nějakého dvounožce, co jim něco přinese, nebo je pohladí. V podstatě i kdyby byli na těch tisíci metrech, vyšlo by to nastejno.
I tady je pro ně největší odměnou jít ven -pod sedlo, nebo něco dělat.
@Mišmiš no jestli jsem dobře četla, tak úplnou absencí zakladatelka netrpí.
A dovolím si vyvrátit myšlenku, že nezkušený člověk není schopen se starat o koně.
Každý nějak a někde začínáme, ty zkušenosti na ustájku těžko pobereš, tam mnohdy ani nevíš, čím vlastně tvého koně krmí.
Znám dost majitelů koní, co sice umí jezdit na úrovni T (drezura),ale ani netuší, kolikrát denně se jejich kůn´s prominutím vyse*e.
Sama jsem pomohla před pár lety své kamarádce, co akorát jezdila placené hodiny s kobylkou, kterou si koupila.
Těžce podvyživená, vystresovaná. Takže problémová. Ustájili jsme ji u nás v maštali, ona chodila, učila se za pochodu, jaké složení krmných dávek, kolik sena, co dělat tady a tamhle, kobylu jsme společně dali do kupy a pak s ní odešla domů. A stará se o ni suprově, dokáže si poradit tak, že mně samotné padá čelist, i vč. úrazů a všeho, co souvisí už i s věkem té kobylky, pěstuje si ji jak lilii.
A neuměla NIC. Akorát tak udržet se slušně ve cvalu a vyčistit kopyta.
A znám takových víc, paradoxně třeba ani neumí ani tak jezdit, ale koním dávají pomalu víc péče, než doma rodině ![]()
Něco jiného je mladá holka, co si plní svůj sen, něco jiného už ženská ve středním věku.
At´v tom hledá, co hledá, na to si bude muset přijít sama, já bych to prostě nezatracovala, jestli jsou peníze, chut´a vůle, všechno ostatní přijde časem ![]()