Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kralikcek ahoj ![]()
Jestli nemas zkusenosti doporuvovala bych nejdriv nekde je pochytnout abys vedela co vsechno to obnasi
taky jsem chtela dceri poridit nejakeho konika mensiho dceri je 5let ale zase jsem si rikala zda by k tomu mela vztah jako ja kdyz chces hribatko je to neco jako starat se o miminko ucit ho zvedat nozky mazlit se snim chodit na prochazky a dalsim zvykum pak je otazka kdo by ti ho popripade obsednul ve 3 letech kdyby mel treba pouhych 80cm
a na druhou stranu zas porizovat konika do samoty neni dobre snad jsem ti to trosku priblizila ![]()
@Kralikcek Upřímně si myslím, že na chovu koní je nejhorší veterinární a krmivářská stránka… narozdíl od králíka to potřebuje odčervovat, starat se o kopyta, krmit tak, aby to nebylo ani moc, ani málo… a všechno tohle bys měla mít v malíčku, než si ho vůbec pořídíš. A jak psáno výš, jeden kůň, velký nebo malý, není vůbec dobrý nápad. Kůň fakt není přerostlý pes na sekání zahrady, pozor na to.
Kromě ifauny spíš skoč na equichannel.cz, jsou tam mraky článků. Plus přilehlá diskuze.
Mame u nas par statku, kde chovaji kone.sice spis na praci, tazne, ale zkusim se poptat, zda bych u nich nemohla se s konmi seznamit.
A hloupy dotaz..kun asi nereaguje stejne na povely jako pes.Nebo ano?
Jasne, ze se rikaji jine povely nez sedni, lehni, ale jsou kone pri dobrem vycviku, ci vedeni poslusni jako psi?
Mam mozna zkreslenou predstavu, divala jsem se i na vodici kone pro slepce a v mnohem mi kun pripomina psa, co do chovani se tyce
.
Jinak dekuji za rady ![]()
@KalamityJohn to sice ano, ale vychovat kone bych rekla, ze je daleko skozitejsi, nez vychovat psa. Precejen ta psi povaha je dost jina… kun se da taky velmi rychle zkazi a vzhedem k te mase hmoty je nevychovany kun mnohdy pruser… ponici byvaji nekteri dost svehlavi ![]()
Jj. My meli kone 7 let. Da se rict ze si dovoli co ho nechas.
Nas okres - Fauquier - byl sveho casu nejlepsi konsky okres v USA. Snobove si tu dokonce hraji na britskou slechtu a poradaji hony na lisku. Vcetne psich smecek, rudych kabatku a co s tim tak souvisi. Mit kone bylo fajn, takovej pes co nevi ze je velikej a videt Barta - mrl asi tunu - jak se snazi proplizit do skladiste sena byla sranda.
Ale ty prace s nim
.
No malý poník je super, ale pokud bude sám nebude spokojen. Kun potřebuje kámoše - koně, ne ovečku, kozu a pod. Dcera chtěla v 6ti poníka, a jelikož se doma chovaly ovečky a kozy člověk si řekl proč ne. Z vlastni zkušenosti byl sám, chodili jsme na procházky na vodítku, dcera seděla na něm. Do měsíce mě začal okusovat, snažil se se mnou,,konsky,, hrát. Koupil se mu kámoš (ještě menší poníček) a do týdne se uklidnil. Koňsky si pohrál s kámošem a na procházkách šlapal ochotně. My nic neuměli, koník nic neuměl ale postupně jsem se to naučili. Letos po 6ti letech už jsme kupovali dceři většího a malej Honza zbyl mě. Poník je dobrý parťák i pro dospělého může tahat vozík v zimě sáně, odveze malé děti. Dneska s ním jezdím já ve vozíku. Poník je relativně nenáročný, ale pravdou, že to sežere fůru času.
@Kralikcek píše:
Ahojky holky. uvazuji o porizeni minikonicka. opravdu zatim jen uvazuji, nemam vubec zadne zkusenosti s jakymkoliv chovem cehokoliv co je vetsi nez kralik.
Mam tedy psa.
Co je nejtezsi na chovu kone? vychova? krmeni? muze byt jeden? a spis klisna nebo hrebec?
Nebo zacit tim, ze se pridam na par brigad k nekomu, kdo ma kone?
Znamy tedy ma kone, ale ma ho jen v ohrade a nechodi s nim nikam.
Ja bych rada kone na prochazky k detem.
Jako mala mam i zkusenost s chovem koz a prasat, ale to vse bylo v ohrade.nic jako doprovod k mi, takze vlastne realne zkusenosti zadne.Dekuji za pripadne rady
Info shánět v první řadě na jiných fórech ( Ifauna, Equichanel, skupiny FB )nebo ideálně osobně od někoho, kdo koně má, má zkušenosti a ví o čem mluví.
Kůň je starost, práce a odliv peněz, chce to mít znalosti o krmení, úpravě kopyt, čištění, jak udržet koně zdravého a ve formě, vědět něco o fyziologii, chování, stlaní, vědět kdy nechat udělat zuby, atd., atd.
Jestli pořídit kobylu, valacha nebo hřebce - záleží na ambicích.
Pokud koně, tak alespoň dva, neměl by být sám, pár koní v samotě sice znám, jsou zvyklí, ale není to ono. A rozhodně nesrovnávat se psy, kozami, nebo prasaty.
Co se týče pastvy, kůň si vybírá, není to sekačka jako ovce, potřebuje mít čisté stání, resp. kůň jako celek potřebuje udržovat v čistotě.
Ježdění je už další kapitola.
Sice si koně pořidít nechci i když je to užasné zvíře tak peče musí být naročná a stát dost peněz. Přesto začla jsem se stýkat s lidmi, kteří chovají koně a protože i když o nich řeknou vše nechtějí říct kolik taková péče o koně stojí a co vše je potřeba. Já to akceptují že nechtějí říct.
Ale přesto zvědavost je ještě větší tak se ptám vás na kolik takový kůň vyjde měsíčně peněz a co vše potřebuje ?
Myslela jsem si že kůň stojí dost peněz, přesto chovají koně i lidé kteří podle mě moc peněz nemají a koně se mají famozně takže zvědavost mi nedá
@smajlik345 Jen by mne zajímalo, jak poznáš, že se koně mají famozně?
Jinak co jsem slyšela od známých, tak je to řádově 4-8 tisíc měsíčně za ustájení a žrádlo. Záleží na lokalitě a stáji. Pokud teda tvoji známí nemají koně doma.
Ale co je asi hodně drahé je veterinární péče a ta je prý dost častá. ![]()
Přítel měl koně když sme se poznali, největší částka tam bude asi krmení (seno, on ho měl od známého levněji), jinak takové ty věci jako sedla, deky apod jsou sice dražší částky, ale zas jednorázové a na jakou dobu. Co jsou ale pálky je veterina, zvlášť když to zvíře stárne a potřebuje každou chvili něco. Když nemáš prostory tak je poměrně drahé i ustájení. Když to srovnám, vyšlo ho to zhruba stejně jako kdyby měl dítě ![]()
Tak to se absolutně nedá vyčíslit, záleží zda koně chovám doma. Mám sve seno, denně kolem něj chodím, veškerou péčí zajišťuji sama. Nebo ho můžu mít ustajeneho a tyto služby si platit. Důležité také je, zda je kůň zdravý, nebo se s něčím léčí. Zda je kůň sportovní, nebo rekreační. Cena měsíčně? Od možná 2tis. do desítek tis.
tak ono záleží na hodně okolnostech, v jakém je kůn ustajení, jestli doma na zahradě s přístřeškem, nebo je ustájen někde ve stáji tam to je může jít od 3000 do 10 000 většinou se platí zvlášt jak kde granule vitaminy navíc v průměru 500měsičně, kovář jednou za 3 měsíce 800,– odčervení dva krát ročně 1000, očkovaní, zubař 1000,–
Kůň je stádové zvíře, nikdy nesmí být sám, musí být alespoň dva, to je nutný základ.
Ano, jistě, jsou lidi co mají koně o samotě, nebo mají k němu třeba kozu neb ovci a tvrdí že to koni nevadí a je spokojený.
Ale kůň nám jaksi nedokáže sdělit jak mu doopravdy je, a to že neumře o samotě ještě neznamená že je šťastný.
Jinak bych se zkusila zeptat na specializovanějším foru, třeba tady, je tam ostatně i dost podobných diskuzí. https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/