Rozumíte včelám?

13943
9.4.15 16:11

Rozumíte včelám?

Ahoj, není tu někdo, kdo se trochu vyzná ve včelách? Dneska jsem šla s klukem na zahradu a zase jsme rychle zalezli, protože je plná včel. Ale všechny lítají u země a jenom pod ovocnými stromy. Nikam nesedají, nejsou tam žádné kytky, stromy nekvetou, teprve nahazují pupeny. Zbytek zahrady je plný sedmikrásek, chryzantém a dalších kytek, ale těch si nevšímají. Drží se všechny pod těmi stromy, jsou jich tam stovky. Co čekat? Lezou ze země a někam odletí? Za jak dlouho? Nebo kde se tam vzaly? Kruciš, konečně hezký počasí a my nemůžem ven. Ze včel, vos a podobně mám panickou hrůzu, takže tam už nevkročím, dokud nebudou pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4918
9.4.15 16:15

@PetiteFillette
To budou nejspíš divoké včely :think: a právě se probudily, pak budou normálně létat p okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
9.4.15 16:17

@PetiteFillette mohu se zeptata manzela, je vcelar a vcely mame i na zahrade. Pokud vis, jak se k nim chovat, tak neublizi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
9.4.15 16:23

@ejhle Jé, to bys byla moc hodná. Já se bojím toho, že si najdou u nás nějakou vhodnou dutinu a udělají si tam hnízdo. Mám dvě malé děti a opravdu je tady nechci. Asi mi nezbyde než čekat? :(
Jak se k nim chovat - já si jich všímat nebudu, ale vysvětli to děckám, když jedno je prcek a druhé se jich bojí stejně jako já..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
9.4.15 16:24

Teda já bych tipla, že se budou rojit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
9.4.15 16:25
@puntice píše:
Teda já bych tipla, že se budou rojit…

A to znamená co? Vyrojí se a odletí do tramtárie nebo si sednou na první haluz a už mi tu zůstanou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
9.4.15 16:28
@PetiteFillette píše:
A to znamená co? Vyrojí se a odletí do tramtárie nebo si sednou na první haluz a už mi tu zůstanou?

:mrgreen: možná proto se drží u těch stromů, pokud zpozoruješ, že tvoří typickou „hrušku“ na stromě (to si fakt všimneš) nechte je v klidu, až si sesednou dohromady, zavolejte hasiče, oni roj sundají. Nebo včelaře, kterého máte v okolí, rád si je sklepne do rojáčku.

Máte v okolí nějakého?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
9.4.15 16:29
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
9.4.15 16:34

@puntice ty neni na rojeni jeste brzo? mnuly rok jsme chytali roje az tak konec kvetna :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
9.4.15 16:35

@ejhle já nevím, včelky se vlastně rojí vyjma zimního období kdykoliv, nám se rojily v srpnu - většinou se rojí z jara, asi i podle klimatických podmínek :nevim: Nic jiného mě nenapadlo :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
9.4.15 16:37
@puntice píše: :mrgreen: možná proto se drží u těch stromů, pokud zpozoruješ, že tvoří typickou „hrušku“ na stromě (to si fakt všimneš) nechte je v klidu, až si sesednou dohromady, zavolejte hasiče, oni roj sundají. Nebo včelaře, kterého máte v okolí, rád si je sklepne do rojáčku.Máte v okolí nějakého?

Já bych snad byla radši, kdyby tu „hrušku“ udělaly, abych ty hasiče na ně mohla povolat, než abych nemohla kdo ví jak dlouho vystrčit nos na zahradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
9.4.15 16:40
@PetiteFillette píše:
Já bych snad byla radši, kdyby tu „hrušku“ udělaly, abych ty hasiče na ně mohla povolat, než abych nemohla kdo ví jak dlouho vystrčit nos na zahradu.

Hele, to tak dlouho netrvá, buď večer odletí, nebo se vyrojí - v zimě ony jen tak poletovat nebudou, potřebují svoji teplotu (i proto dělají hrušku), takže do noci máš klid, si myslím :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
9.4.15 16:41

Já jsem prohlížela různé fóra a tam psali, že roj se někdy drží i 4 dny. A kamarádka mi řekla, že takhle jako my to mají každý rok a že klidně i 14 jim tam takhle lítají než zmizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
9.4.15 16:44

A na včelařském fóru mi teď kdosi píše, že na rojení je ještě brzo /což nekoresponduje s odkazem od @puntice a že večer se vrátí do svého úlu. A zítra zas přiletí ne? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
9.4.15 16:46

:nevim: :think: Jak máte, teplo? Tady je 20 °C - to už je dost. No a jinak fakt nevím, opravdu nemáte v okolí nějakého včelaře? (určitě vygooglíš, pokud nevíš, kvůli prodeji a registraci…) ten by ti řekl nejspíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný