Rtg za krátkou dobu víckrát

Anonymní
15.5.15 07:37

rtg za krátkou dobu víckrát

Ahojte, chtěla jsem se zeptat za tento rok (5 měsíců), jsem byla asi 6× na RTG…
RTG Plic, Noha (3×), zuby (velký rtg + male u zubařky), RTG Hlava (nosní dutiny).
Snažíme se o mimi, myslíte že tolik RTG nemůže být škodlivé a uškodit to mimi pokud otěhotním?? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
15.5.15 07:51

Jako že se to tam v nějaký kapse ukládá a pak to za několik měsíců vypadne na mimino? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
15.5.15 07:54

Pokud otěhotníš, tak následné rentgeny budou škodlivé. Ale v podstatě jsi dostávala jen malé dávky záření, které by (myslím) v těle neměly zůstat dlouho :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
15.5.15 07:56

Myslim ze muzes byt naprosto klidna, ty davky zareni jsou hodne male. I kdyz se tehotnym samozrejme doporucuje se RTG vyhybat, realna sance na poskozeni plodu je hodne mala, co jsem cetla…takze pred otehotnenim bych se nebala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.15 08:07

Tak to jste mě uklidnili holky… Člověk nikdy neví no… :( je toho tolik škodlivého kolem nás.

• Citovat
  • Upravit
3097
15.5.15 08:34

Takhle zpětně se asi nic nestane, já byla na RTG když jsem ještě nevěděla, že jsem těhu, otěhotněla jsem neplánovaně, tak mě to ani nenapadlo a malá měla díky RTG záření rozštěp páteře neslučitelný se životem. Každ lékař ti řekne, že to škodlivé není, ale když si zavoláš na SÚJB tak ti řeknou, že RTG záření je ten největší teratogen a způsobuje právě tyhle vady :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
602
15.5.15 08:50

Dávka jednoho RTG je srovnatelná se zářením v atmosféře za 3dny co člověk Běžně přijme. A v těle se nehromadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.15 09:04

@veronika67 tak to mi je líto… :( a v kterém měsíci se to stalo, jestli se můžu zeptat??

• Citovat
  • Upravit
3097
15.5.15 09:32
@Anonymní píše:
@veronika67 tak to mi je líto… :( a v kterém měsíci se to stalo, jestli se můžu zeptat??

bohužel se na to přišlo až v 5.měsíci, dřív jsou ty rozštěpové vady špatně odhalitelné :( takže jsem si „užila“ svý :( ale ted čekáme další už jsem ve 21.tt a zatím vypadá vše v pořádku :srdce: :srdce: takže to opravdu způsobil ten RTG, snímali mě bederní pater, 3×, takže jsem dostala dost perdu no :( Moje mamka je zubařka a nerentgenuje těhotným ani zuby a to každému dává olověnou vestu na celý břicho a štítnou žlázu, ale i tak jí říkala paní co jí ho byla kontrolovat, že těhotným nedělat ani zuby. A zrovna jsem byla u toho tak jsem se jí ptala nam ůj případ a řekla, že by tipovala, že to bylo na 99% z toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.15 09:51

@veronika67 to asi jo, jestli ti tu páteř 3× rentgenovali… :( Tak budu držet palce, ať už je vše jenom v pořádku :kytka: a mimi se narodí zdravé. Já měla před půl rokem zamlklé těhu v 9tt, ale to jsem na RTG nebyla ještě, až pak jsem chodila, takže to bylo něčím jiným.

• Citovat
  • Upravit
3097
15.5.15 09:56
@Anonymní píše:
@veronika67 to asi jo, jestli ti tu páteř 3× rentgenovali… :( Tak budu držet palce, ať už je vše jenom v pořádku :kytka: a mimi se narodí zdravé. Já měla před půl rokem zamlklé těhu v 9tt, ale to jsem na RTG nebyla ještě, až pak jsem chodila, takže to bylo něčím jiným.

Děkuji moc :hug:, ted už to vypadá, že bude vše v pohodě :srdce: všechny UTZ jsou zatím na 1*. Tak zamlklé je bohužel do toho 12.tt dost časté, mrzí mě to, ale ted už to určo vyjde :kytka: hlavně se vyhýbej těm RTG :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9733
15.5.15 11:01

I těhotným ženám lze běžně provádět skiagrafické vyšetření (klasický RTG), pokud je oblast našeho zájmu od poloviny stehen níže a od úrovně bránice výše, zastíněním nejzranitelnější oblasti (malá pánev) olověnou zástěrou je riziko nulové. Pokud je třeba panoramatický snímek čelistí, tak těhotenství není kontraindikací (zastíní se tělo od krku níže a hotovo). Když jde někdo na CT (výpočetní tomografie) břicha a hrudníku, tak dostane ekvivalent 800 klasických RTG snímků i více, samozřejmě u těhotné se takové vyšetření dělá jen z vitální indikace (polytrauma, např. při autonehodě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.15 11:05

@veronika67 no taky se modlím aby už se to nestalo, ale strach tam je no, to asi už bude pořád, když si tím člověk projde… :(

• Citovat
  • Upravit
35326
15.5.15 11:07
@veronika67 píše:
bohužel se na to přišlo až v 5.měsíci, dřív jsou ty rozštěpové vady špatně odhalitelné :( takže jsem si „užila“ svý :( ale ted čekáme další už jsem ve 21.tt a zatím vypadá vše v pořádku :srdce: :srdce: takže to opravdu způsobil ten RTG, snímali mě bederní pater, 3×, takže jsem dostala dost perdu no :( Moje mamka je zubařka a nerentgenuje těhotným ani zuby a to každému dává olověnou vestu na celý břicho a štítnou žlázu, ale i tak jí říkala paní co jí ho byla kontrolovat, že těhotným nedělat ani zuby. A zrovna jsem byla u toho tak jsem se jí ptala nam ůj případ a řekla, že by tipovala, že to bylo na 99% z toho.

Pokud byla v casnem stadiu ozarená oblast bricha a panve, coz urcite byla, tak tam to riziko jiste je. Proto také kazda zena ve fertilním ma na zadance vyplneno, ze není tehotna, nez ji osnimkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3097
15.5.15 11:10

@mroe ja nic takoveho vyplneneho nemela a na tehu se me nikdo neptal :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie