Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Můj manžel je o cca 2cm vyšší než já a já měřím 166. Tchyně má asi 155cm a tchán 170cm. Dá se s tím v pohodě žít i když už neporosteš. Říká, že má průměrnou čínskou výšku
. Ale taky doufám, že syn bude třeba 170+, z mojí strany má vysoké předky.
@Niky2 píše:
@Šimon66
Ja bych zkusila zaradit jeste ten sport - atletiku, intervalovy trenink,plavani.Ted se sice moc neda, ale zabehat si muzes jit i do parku, do lesa.Muj bratr ma pres 190cm, a to rodice nejsou vubec velci. Hodne se vytahl kolem toho 15-16roku, co dost sportoval.
No to je problém protože už bych na to neměl moc času buď mám školu a hlavně už chodím na stalo na brigádu..zabehat jsi jdu jen občas a sport jsem dělal 8 let pak jsem skončil a dozvěděl jsem se o různých kondicnich trenérů že chlapci který sportovali dlouhodobě a zavodne tak přestali růst kvůli velký zátěži..doktori tvrdí že v období růstu by měla být zátěž minimální, v tom to hraje asi taky velkou roli.
@Šimon66 píše:
Zdravím nevím zda to jsem vůbec patří ale i tak se zeptám. Mám problém nedávno mi bylo 17 let a mám problém s mojí výškou moje výška je jen pouhých 166cm což je dost málo. Pro upřesnění moje matka má 159-160cm a můj otec 180cm
Podle výpočtu bych měl dosáhnout max výšky 176-177cm. Můj otec mi tvrdí že do své výšky vyrostl až v 18cti letech. Je To reálné? A když už bylo by možné že bych vyrostl aspoň do těch 175cm?? Popřípadě jak jste rostli vy??Předem děkuji za odpověď.
Jestli to chces resit, vygoogli si rustovou poradnu v nejake vetsi nemocnici a objednej se tam.
Aspon ti po pravde reknou, jak na tom jsi.
@nikinnna píše:
Můj manžel je o cca 2cm vyšší než já a já měřím 166. Tchyně má asi 155cm a tchán 170cm. Dá se s tím v pohodě žít i když už neporosteš. Říká, že má průměrnou čínskou výšku. Ale taky doufám, že syn bude třeba 170+, z mojí strany má vysoké předky.
Jo ta genetika je zvláštní 😁nic méně z maminy strany jsou všichni malý a přerostl jsem je zatímco s tátovi strany mají všichni nad 175cm
@Lucie_Sx píše:
Jestli to chces resit, vygoogli si rustovou poradnu v nejake vetsi nemocnici a objednej se tam.
Aspon ti po pravde reknou, jak na tom jsi.
No byl jsme nedávno na prohlídce u lékaře doktora řekla že se moje výška extra řešit nemusí…a růstový hormon v 17 letech je uz pry k ničemu…tady je to pro mě lepší protože se k tomu vyjádří lidi ve větším rozsahu a i třeba z vlastní zkušenosti…ale díky za radu i tak
Šimone, řeším totéž u syna snad již od první třídy. Vždy byl prostě mnohem menší než ostatní vrstevníci. Naše výška se shoduje s tvými rodiči. Chodíme na endokrinologii, synovi je 14 a má 161 cm. Predikce je 174 cm a jsme za to moc rádi. V tomto věku se to již dá přesněji určit. Nechtěj si udělat rentgen ruky, podle toho se dá poznat jestli ještě porosteš. A i kdyby ne, jsou horší věci na světě. I když já moc dobře vím, jak je to těžké. Držím palce ať se ještě aspoň o 10 vytáhneš.
@Šimon66 no ono jde o to, že to už moc ovlivnit nejde, v Tvém věku už vůbec ne. Ono se to nedá zásadně ovlivnit nikdy. Můžeš udržovat zdravý životní styl, přiměřenou hmotnost, žádná extrémní fyzická zátěž,… problémem může být i nějaké závažné onemocnění nebo úraz. Ale jde o to, že tyto fajtory ovlivňují růst celou dobu dětství a dospívání. Růstový hormon nejsou lentilky, používá se jen u zásadního zpomalení růstu, což predikce 166 cm není a v Tvém věku opravdu nepomůže. Být Tebou spíš vyhledám pomoc psychologa, je fajn zjistit, že můžeš mít plnohodnotný život i s menší výškou. Něco třeba povyrosteš a 170 cm není žádná tragedie.
@pomme píše:
@Šimon66 no ono jde o to, že to už moc ovlivnit nejde, v Tvém věku už vůbec ne. Ono se to nedá zásadně ovlivnit nikdy. Můžeš udržovat zdravý životní styl, přiměřenou hmotnost, žádná extrémní fyzická zátěž,… problémem může být i nějaké závažné onemocnění nebo úraz. Ale jde o to, že tyto fajtory ovlivňují růst celou dobu dětství a dospívání. Růstový hormon nejsou lentilky, používá se jen u zásadního zpomalení růstu, což predikce 166 cm není a v Tvém věku opravdu nepomůže. Být Tebou spíš vyhledám pomoc psychologa, je fajn zjistit, že můžeš mít plnohodnotný život i s menší výškou. Něco třeba povyrosteš a 170 cm není žádná tragedie.
Přesně tak. Růstový hormon je velmi nákladná záležitost a 166 cm je až až z pohledu pojišťoven. Nevím k čemu by byl rentgen ruky, když by se to stejně už neléčilo. Chápu, že je to teď těžký, ale nejsi malý a třeba opravdu ještě porosteš (kdysi se říkalo, že vyrostl na vojně - tedy až v 18 - 19 letech). A ten spánek - měj co nejvíce tmu. To se pak uvolňuje v těle růstový hormon.
@Šimon66 píše:Žádná chyba to není. Prostě nemusíš vyrůst, to není pravidlo. Moji rodiče mají 155 a je 160 cm, já 175 a můj syn ve 14 186 cm.. Prostě náhoda
Ano to je pravda, ale už jsem se zmiňoval o tom že vážně nepotrebuju být extra vysoký jen pár centimetrů by stačilo. Nevim kde se stala ta chyba, jim poměrně zdravé a dost spím psychicky jsem na tom taky dobře..
Dobrý den, je mi 17, jsem kluk a měřím asi 167 cm. Můj táta měří 180 cm a matka 165 cm, starší bratr měří 175. Ve 14ti jsem měl asi 147, na 15 let jsem vyrostl na 158, přes devátou třídu jsem vyrostl na 164, teď jsem vyrostl přes prvák a druhák na 167. Můj otec měl do druháku asi 160 cm a pak přes třeťák začal růst. Myslíte že ještě vyrostu na těch třeba 172 cm?
Moc díky, David.
@freaKyy píše:
Dobrý den, je mi 17, jsem kluk a měřím asi 167 cm. Můj táta měří 180 cm a matka 165 cm, starší bratr měří 175. Ve 14ti jsem měl asi 147, na 15 let jsem vyrostl na 158, přes devátou třídu jsem vyrostl na 164, teď jsem vyrostl přes prvák a druhák na 167. Můj otec měl do druháku asi 160 cm a pak přes třeťák začal růst. Myslíte že ještě vyrostu na těch třeba 172 cm?
Moc díky, David.
Ještě se asi kousek vytáhneš, ale už bych nic radikálního neočekávala.. Je ale pravda, že já na poslední prohlídce u dětské měřila 167 cm a tak jsem žila v domnění, že měřím 167 a teprve nedávno jsem zjistila, že měřím 169 cm
Takže jsem musela od 19 let ještě vyrůst..
A kluci rostou ještě déle, do těch 20 můžeš ještě doufat… Podle údajů, co jsi zadal, bych řekla, že naděje je. Tátu máš vysokého. I když třeba já, ani brácha, jsme nedosáhli výšky našich rodičů…