Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak asi může. U holek je taky velké časově rozpětí, kdy se začnou projevovat hormonální změny na těle. Některá později a jiná vyspívá brzo. Syn bude mít letos 12 a teprve teď se cosi pod nosem rýsuje. Takový náznak, jak tmavnou chlupy. První mu vtipně chlupatěly nohy. Původně světlé, nenápadné chloupky, které byly semtam. Jak špatně oškubaná noha, tak teď jsou tmavé chlupy. Občas mu hlas přeskočí. Začíná být zmenšenina velkého, mladého chlapa.
A neni to spis jen tím, ze je snědší typ a ma třeba i tmave vlasy a tak ma i tmavší chloupky pod nosem? Ja se setkala jednou s případem, kdy chlapeček mel chlupy v podpaží a asi teda i jinde, nevim všechny podrobnosti, chodil teprve do školky a pry jeho otec bral hodne steroidy a dlouho, kdyz se snažili o dítě, potom to prý jeste vykládal v praci, ale jinak jsem se s tím nesetkala
Řekla bych, že to bude u dětí opravdu hodně individuální…
U každého to probíhá přece jen trochu jinak. ![]()
Ale popravdě, u tak „malého“ klučiny, by mě to taky překvapilo.
Může to být normální, některé děti začínají mít jemné ochlupení už kolem 8–9 let. Pokud se objevují i další známky puberty (zrychlený růst, tělesný pach, změny hlasu), může být dobré to probrat s pediatrem.
V osmi se mi to taky zda dost brzy, za kontrolni zavolani dokrorce by to stálo.
Je to hodne individuální (u tmavych typu je to vsak videt výrazně víc). Pamatuju si z detstvi (bydleli jsme v jisté čtvrti, kde mistni kluci uz meli knirky velmi brzy, ale bylo to právě i jejich celkovou snědostí řekla bych)
Synovi zacaly prvne nohy, ruce, az okolo 11 vic. Ted je mu 13, puberta uz jede v plnem proudu, mutuje atp., ale knirek je stale viditelny jen trochu.
A ja ze myslis u holcicky. ![]()
Mne to brzy nepripada, dnes zacina puberta driv, nez zacinala u nas.
Děkuji vám za příspěvky, chlapec je hodně tmavý typ, přesto se mi to v jeho věku zdá hodně brzy
@Anonymní píše: Více
A kdybychom ti rekly, ze to je brzo, co to zmeni? ![]()
Dobrý večer, přítel má syna, kterému bude v červenci 9 let. Teď jsem malého 3 týdny neviděla, a dnes jsem si já i moje dcery všimly, že mu roste nad koutky rtů knírek. Je to v tomto věku běžné, nebo je to nějaká známka předčasné puberty?