Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky stěžujou si Vaše děti někdy ,že je bolí nožička? Malá má 3 roky a občas řekně že jí bolí nožka.
u nas je to hlavne v noci.
syn ma 3.5 a nejmene 2× do tydne si stezuje. dr. rikal, ze je to normalni, takze bud masirujeme nebo kdyz ho to hodne boli, tak dostane neco na bolest.
pamatuju si, ze ja jsem na to take hodne trpela.
Ahoj,
zrovna to je dost aktuální…Syn to říká dost často. Doktorka říkala, že by ho neměly bolet klouby,ale růstové bolesti, hlavně v noci jsou prý normální…
Tak snad ano…
Eva
Holky, tak přesně tohle je u nás aktuální.. Syn (3r.4m.) si stěžuje na bolesti nožiček už několik měsíců, nejdříve jen párkrát za měsíc a jen v noci, ale poslední dobou už i ve dne a téměř nepřetržitě. Zítra jsme objednaní u pediatra na odběr krve, říkal, že ho radši uděláme, abychom vyloučili jiné problémy než růstové.. Podotýkám, že syn od tříleté prohlídky před 4 měsíci měří stále stejně a vůbec je na svůj věk menší.. Ale to s tím asi nesouvisí.
Tak nám držte palec, ať to dobře dopadne.. Pak dám vědět ![]()
Verča + Adámek
Ahojda,
u nas to jeste aktualni neni, ale velmi dobre si to pamatuju z detstvi. Bolest byla hlavne v noci, resp. kolem spani, asi proto, ze pres den bylo spousta jinych zajimavosti, na ktere se clovek soustredil. Pamatuju se, ze to byla bolest dost kruta. Hodne pomahalo, kdyz mi to nasi masirovali , resp. natirali necim lihovym, myslim, ze francovkou. Tak at to maleho rychle prejde.
A ja jsem se jednou jako mala rano vzbudila a nozicky me bolely tak, ze jsem se na ne nemohla postavit,natoz chodit! Nejdriv si mama myslela, ze si vymyslim, ale pote se zdesila ze mam snad obrnu a letela se mnou k Dr… Ten vsak hned prohlasil „to je rustovka“ a do odpoledne to bylo ok
![]()
Ahojky. Moje dcera, bude ji 6, si dost casto (cca 3× do tydne ) stezuji na bolesti nohou i rukou. Muzou to byt rustove bolesti? Takhle casto?
Určitě ano, nejstarší mívala podobně, nejmladší 3 týdny nonstop den co den, uleví trochu třeba nurofen, vitamín D dost mléčných výrobků a magnezium…
Zdravím maminky, oživuji tuto diskuzi. Ráda bych se zeptala, jestli je normální, že dceru v noci bolí jen levá noha. Vždy ukazuje na holeň. Jen jednou se stalo, že ji bolela pravá noha. Frekvence bolesti je zhruba co tři měsíce. Nikdy to nebyly obě najednou, jak se růstové bolesti obecně projevují. Máte některá podobnou zkušenost?
@Parfemanka ahoj, ja to znam moc dobre, do dnes tu bolest citim, jen si na to vzpomenu. Bolesti jen jedne nohy, nebo jen urcite casti nohy ( stehno/holen ). Brecela jsem i do 2 do rana bolestma, pamatuju si, ze jednou to moje knuceni uz mamka nevydrzela a kolem 3h rano mi napustila vanu do ktere dala nejake bylinky na svaly, ale uz fakt nevim co a jestli to vubec byla pravda, nebo to bylo placebo.
Ale pomohlo mi to, uz jen ta horka voda mi ulevila ( minimalne na dusi ). Do hodiny jsem usnula. ![]()
@Makikki děkuji za uklidnění. Všude čtu, že u růstových bolestí bolí obě nohy zároveň, tak jsem znejistěla ![]()
@Parfemanka píše: Více
Já jsem v dětství na ně trpěla moc. Snad každý týden v noci jsem bolesti měla a vždy mě bolela jen jedna noha, většinou právě holeň.
Měla jsem je snad až do svých 10 let.
Když jsem byla maličká, pamatuji, že mi Mamka dělala nějaký zábal. Potom potírala alpou a když jsem byla větší, tak už mi dávala paralen/brufen a to si pamatuji, že mi jako jediné fakt pomohlo.
@Markéta188 ano, také jsem jako malá trpěla a pamatuju si, že mi babička v noci masírovala nohy a říkala, že to je revma. Pamatuji si taky, že to byla hrozná bolest, ale vůbec si nevybavím, jestli bolely obě nohy naráz nebo střídavě
ale dcera je jinak v pohodě, takže to vidím opravdu na růst.
@Parfemanka píše: Více
Taky jsem synovi nohu(y) masírovala. A bylo mi ho strašně líto, když v noci brečel.