Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Potrebovala bych Vas poprosit o radu:) Jsem druhorodicka a presne si pamatuju kontrakce z prvniho porodu, byla to takova tupa bolest na spodku jako by me nekdo silou rozeviral zevnitr, zadne MS bolesti ani tvrdnuti bricha, jen toto. Ted mam 4 dny pred porodem a cekala jsem stejny typ bolesti, obcas ho citim, ale tak max 2-3 denne, tak jsem si rikala, ze jsou to poslicci. Take mi ale tvrdne bricho tak, ze je na dotyk jako kamen, u toho ale vubec zadnou bolest necitim. Posledni dny mi bricho tvrdne dost casto, dnes jsem si to zkusila zmerit a prekvapilo me, ze je to pravidelne co cca 9min. Musim rict, ze jsem z toho dost zmatena, setkaly jste se nekdy s tim, ze by mel clovek dva uplne odlisne typy kontrakci (at uz pravych nebo falesnych)? A s tim, ze by kontrakce mohlo byt to tvrdnuti bricha, ale uplne bez bolesti?
Každý porod prý muže byt jiný, já třeba u prvního poslicky neměla vůbec, ani mi nebylo špatně, a teď u druhého nevolnosti do 5 měsíce, občas i teď ke konci, a poslicky mivam solidní, kolikrat se z břicha stane kamen. A někdy přijde období, ze se mi to deje i třeba po třech minutách hodinu i více a pak nic. Občas jen jednou dvakrát za den… jindy průběžně cely den co hodinu… kdo má byt z toho moudrej
i ms bolesti občas mivam, a ta děloha při tvrdnuti umí občas zabrat, už parkrat jsem se musela zastavit a prodychat to
Termín mám za dva týdny.
Nu ale každopádně, pokud by to mělo i trochu napomoci otevírání a urychlit porod takto relativně příjemě a nenapadne, tak by to bylo prima, to zase ne ze ne.
Tak si rikam, ze třeba už rodim a ani o tom nevim ![]()
@LauraLaureada to budou jen poslicci. Ty pravé kontrakce, které posouvají dítě do porodních cest, jsou do celého břicha, i když bolet mohou jen ve spodu dělohy nebo naopak jako krizové bolesti.
U mě se takhle pomalu chystalo k porodu, později se postupně začala přidávat bolest, zkrátila se doba a jelo se do porodnice ![]()
Může to být různě u každého porodu u téže ženy. Při prvním se mi porod rozjížděl MS bolestma. U druhého jsem měla takovéto poslíčky v podobě tvrdnutí břicha dá se říct bez bolesti cca celý měsíc před porodem. Na otevírání ani nic jiného to vliv nemělo, v den termínu porodu jsem byla na kontrole, čípek na prst, dítě vysoko, na porod se nic nechystalo. Porod začal náhle prudkými kontrakcemi hned po 5 minutách. Celý trval 2,5 hodiny.
Třetí byl celý divný. A u 4. jsem měla bolesti jen dole v podbřišku, na monitoru rovná čára (díky bohu za rozumnou PA, která řekla, že vidí, že prodýchávám a tak mě raději vyšetří, byla jsem otevřená na 6), dítě za 2,5 hodiny na světě ![]()