Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak bolest jak prase to je kor ke konci, ale jinak to holt nejde;) mě pomáhalo vědomí, že ta bolest je hrozná „jen“ při kontrakci a ta jednou skončí a pak si zas na chvilku odpočinu a že to skončí porodem ditete!! Jinak řvát by se ani nemělo- je to špatně využita energie, v posunu porodu to nepomuze a jeste se unavis, takže porodní asistentky to „zakazují “…
@alialiali kde ti zakázali křičet? Mne řekli, ať si dělám co chci, jen když správně dycham a tlačím. A ze u prvního jsem si zakricela řádně - měl 4,5 kila a velkou hlavu.
Rada podle mne není, porod proste bolí. Hodně. Jenže jaksi nemáš na vyber, takže začneš zuby a zvládneš to. A klidně si zařvi ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, cele těhotenství jsem byla v pohodě porodu jsem se nebála byla jsem smířená s tím ze to bude bolet a snadné to fakt nebude. Ale dnes jsem byla u porodnice a slyšela jak strašně rvouve mě se to tak otocilo ze mám pomalu trauma jít rodit. Ze si říkám co to musí byt za bolest ze člověk dokáže takhle rvát. Mate nějakou radu která by mě uklidnila?
Já byla hospitalizovana behem tehotenstvi v porodnici, a taky jsem slychavala rodicky. V tu chvili jsem se zarekla, ze ja rvat nebudu. A musim rict, ze jsem to zvladla i bez revu, jen jsem si obcas zaknourala, ale nic vic. Vydrzet bez rvani se to urcite da..
@Burj Chalifa píše:
Blbost, dá se to zvládnout bez řevu a hysterie.
zase jedeme podle mota „jak to mam ja, tak to ma kazdy, protoze vsichni jsme uplne stejni“?
@marcellia píše:
Já byla hospitalizovana behem tehotenstvi v porodnici, a taky jsem slychavala rodicky. V tu chvili jsem se zarekla, ze ja rvat nebudu. A musim rict, ze jsem to zvladla i bez revu, jen jsem si obcas zaknourala, ale nic vic. Vydrzet bez rvani se to urcite da..
přesně tak, máš palec ![]()
U prvního porodu mi taky pa zakazovala si zarvat, a to jsem spíš jen tak knucela. Nutno říct, že ta pa byla spíš pí.. U druhého, stejná porodnice, ovšem PA nebe a dudy. Řekla mi, že si klidně můžu zařvat.
Moje rada je, nebránit se té bolesti. Zůstat uvolněná a nechat to projít. U prvního porodu jsem to nejdřív nechápala a měla jsem pak úplně křeče. U druhého už jsem věděla, jak na to a bolelo, ale tak nějak „správně“.
Tak bolest to je, s tim se asi budes muset vyrovnat, ono proste nic neni zadarmo ![]()
Ja teda nemuzu moc radit, protoze prvni porod si diky podanym lekum temer nepamatuju, usinala jsem mezi kontrakcemi. Takze druheho jsem se bala jak cert krize. Nicmene jestli ti to pomuze, tak i my, co jsme se baly, jsme „v klidu“ (dokonce bez rvani) porodily. A kupodivu na to vzpominam v dobrem! Muj druhy porod byl vyvolavany a bolest se dala zvladat, cca poslednich 90 minut bylo extra bolestivych a tam mi tedy nepomahalo nic. ALE ceka te pak tak velka odmena, ze to proste zapomenes
a dalsi podstatna informace- kazda to mame uplne jinak!!
Bolí to hodně, to fakt jo, ale potřebu řvát jsem neměla. Rodila jsem dvakrát. Řev jsem neslyšela ani jednou. Takže klid
Tak on kazdy zvlada bolest jinak. Ze se nekomu dari ovladnout neznamena, ze to zvladnou vsichni.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, cele těhotenství jsem byla v pohodě porodu jsem se nebála byla jsem smířená s tím ze to bude bolet a snadné to fakt nebude. Ale dnes jsem byla u porodnice a slyšela jak strašně rvouve mě se to tak otocilo ze mám pomalu trauma jít rodit. Ze si říkám co to musí byt za bolest ze člověk dokáže takhle rvát. Mate nějakou radu která by mě uklidnila?
Třeba pomůže: https://www.youtube.com/watch?… ![]()
Chtěla jsem napsat něco o intenzitě mých kontrakcí, ale to by zakladatelce vůbec nepomohlo, spíš naopak, takže jenom doplním - když musíš, tak musíš, PA může poradit, jak se u toho zbytečně nevysílit.
Ja se zrekla že řvát nebudu a rvala jsem.
Jinak mě pomohl epidural. Oba porody cca za 4 hodiny. První bez epidural a byla jsem úplně hotová.
Pri druhém jen pár bolestivych kontrakci, ale když mi pichli epidural, tak jsem si pospala a pak to chvíli bolelo až když mimi tlačilo dolů. To bylo cca 7 kontrakci. Jak jsem dorodila tak říkám, že tohle by celkem šlo a pak jsem byla úplně v poho. Ani unavená jsem nebyla.
Já jsem teď měla porod teda vyvolávaný, takže jsem to nechala na PA a nechala si dát epidural, abych se otvírala a teda můžu říct, že za mě to byl pomalu odpočinkový den. Myslím, že hlavní je to mít správně nastavené v hlavě, že bolest je dobrá, ne špatná, že ti pomáhá se otevřít a hezky si to prodýchat. Ale jak říkám, já měla díky epiduralu celý porod v limitu, kdy to bolelo naprosto snesitelně, takže jsem kontrakce vítala.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Ahoj holky, cele těhotenství jsem byla v pohodě porodu jsem se nebála byla jsem smířená s tím ze to bude bolet a snadné to fakt nebude. Ale dnes jsem byla u porodnice a slyšela jak strašně rvou
ve mě se to tak otocilo ze mám pomalu trauma jít rodit. Ze si říkám co to musí byt za bolest ze člověk dokáže takhle rvát. Mate nějakou radu která by mě uklidnila?