Rybičky - bílá krupička

5429
17.1.13 19:17

Rybičky-bílá krupička

Na rybičkách v akváriu se objevila bílá krupička.
Na akvarictických webech radí vše možné. Je toho tolik, že se v tom nevyznám.
Má ze zvýšit teplota na 30°C na tři dny, nejlepší je prý chininová sůl.
Dá se použít i obyč. kuchyňská sůl, ale nevím v jakém poměru-údajně(1 polévková lžíce na 30l vody).
Prý je důležitý co nejrychlejší zásah.
Chininovou sůl nemám. Doma mám jen sůlkuchyňskou.
Co bude lepší? Dát tu kuchyňskou sůl hned, nebo počkat do zítra bohužel až večera na tu sůl chininovou, případně jiné léčivo co seženu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11740
17.1.13 19:21

My kupovali modrou skalici, ony do zítra s krupičkou vydrží, ale musí se zasáhnout, jinak se to přenese na ostatní a zmřou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6367
17.1.13 19:25

Kdysi jsem rybky měla a toto jsem si omylem donesla s rybkami z jedné „super“ akvaristiky. :cert: Zvyšila jsem teplotu a dala tu kuchyňskou sůl. Poměr si nepamatuji, ale možná to tak bylo, jak uvádíš. Radil mi to pán v jiné akvaristice a i potom i strýc, který byl rovněž velký akvarista. Řešila bych to co nejdříve, jinak se ti nákaza rozšíři a vychcípe celé akvárium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
17.1.13 19:30

No já si to přinesla právě také z akvaristiky. Jediné u nás ve městě.
Asi moje blbost, že nepoužívám nějaké karanténí akvárium.
Jenže máme jen 70l. A jen tak na koukání pro radost-žádní extra zapálení akvaristi.
Hlavně chtěl rybičky syn a tak ho dostal k narozkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651

Bohužel nepomohlo nic, odešlo nám celé akvárko :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3172

My doma dáváme i při každé výměně vody na 50ti litrový akvárko, tak půl lžičky až 3/4 polévkové lžičky soli (rozpuštěné ve vodě předem) čemuž se tý krupičce dá předejít.. existuje příparavek Exit, je to zelená vodička s kapátkem a to se tam nakape, ale obarví to vodu, to samý Prevenar..nebo jak to jmenuje, to je zase modrá vodička, ale jsou na krupičku dobrý. :mavam: jinak bych tam určitě nalila hned tu rozpuštěnou kuchyňskou sůl a zejtra bych koupila jednu z těch vodiček :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1169

Přítel měl rybičky, tohle se jim taky stalo prý jsou „nachlazené“, takže opravdu zvýšit teplotu vody
a dával jim jakési kapky (někde je tu možná ještě máme, pokud bys chtěla, můžu poslat poštou - to ale bude nějaký ten den trvat - nebo předat, jsem z Brna)

nám ale ty rybičky stejně pomřely, zbyla pak jedna a ta spáchala sebevraždu :nevim:, našla jsem ji jednou na zemi, asi nějak vyskočila z akvárka :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
17.1.13 19:33

No to docela koukám, že rybky to nepřežily-slyšela jsem, že to není tak hrozná nemoc :nevim:.
No dám tam asi tu kuchyńskou sůl, jen nevím ten poměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11740
17.1.13 19:34

@Sunnny a kolik jich má tu krupičku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3172
17.1.13 19:35

A kolikati litrový máš akvárko??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7090
17.1.13 19:37

Mě nepomohlo nic, vychcípaly všechny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
17.1.13 19:39

Na krupičku se dává kuch. sůl. dávala jsem jednu polévkovou lžici na 10L a nikdy problém nebyl a z ryb se mořský taky nestaly :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14048
17.1.13 19:41
@Lacenka píše:
Bohužel nepomohlo nic, odešlo nám celé akvárko :(

taky tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
17.1.13 19:44

Akvárko má 70 litrů.
Mají to zatím jen parmičky-4ryby.
Dočetla jsem se, že silně postižení jedinci hynou.To je asi příčina, že některým nepomohlo nic.
Jdu tam dát tu sůl.
Našla jsem, že zarovnanou polívkou lžíci na 30l vody.
A zítra se poradím v akvaristice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4415
17.1.13 19:44

My též pořídili akvárko pro syna, takže žádné zkušenosti, jednou nám začaly rybky hynout, nevěděla jsem co to je, pak jsem přišla na to, že krupička. Koupili jsme EXIT a zbývající rybky se uzdravily. Ještě jednou začínaly mít příznaky počínající krupičky (plavaly pořád u vrchu akvárka) tak jsme dali zase EXIT a dobrý. Tu sůl jsme taky zkusili ale ta nám nepomohla, asi už to bylo moc rozjeté.
Za mě ten EXIT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný