Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 4 měsíční holčičku, a objevila se nám rýma. Chtěla bych se zeptat, jak rýmu léčíte vy? mám v tom úplný zmatek, někde píší že se má nosík vytírat vodou se solí, někde zase že vysávat… a někde zase že vysávání až v horších případech. Dcera chrchlá jen přes noc a špatně se jí dýchá, ale přes den mi to přijde úplně ok, takže to až zas tak zatím hrozné nebude. Co používáte na rýmu vy?
Syn měl rýmu už jako 17denní miminko a pak znovu ve 3 měsících. Paní doktorka nám řekla, že máme hlavně odsávat, aby to nesedlo na průdušky nebo do ucha. Takže jsem odsávala nos před každým kojením, stříkala vincentku na zvlhčení sliznici a dělala inhalace (pořídila jsem inhalátor). Za týden bylo po rýmě.
@skrudzz Ahoj. My měli angínu, malej naštěstí jen rýmu. Léčila jsem to tak, že ráno jsem nakapala vincentku. Ta to rozředila a vysávala a vysávala. Potom když šel ted dopoledne spinkat nakapaala jsem Nasivin, aby se vyspal a mohl dýchat. Pak se probral a já vysávala a vysávala… A tak dál. Kapala jsem teda jen ráno a na noc, aby neměl vysušenou sliznici, ale máme jí zdárně asi po třech týdnech za sebou! ![]()
Odsavat, kapat morskou vodu, ja kapala vincentku, na noc pokud je nutne nasivin pro kojence a doktor nam doporucil kapicky fenistil, jsou volne prodejne, jsou na splasknuti sliznice, hodne nam pomahaly. Dava se u tak malych deti 5kapek 3× denne.
Naše Nela má rýmu taky od narození je to hrozný, už mi příjde, že je to chronický
používám mořskou vodu a prokapávám Libenarem. Pokud rýma teče nevysávám. Pokud je třeba zelená, hustá a drží se, tak vysávám.
Ahoj, naše malá měla rýmu také ve čtyřech měsících. Radila jsem se s MUDr. a její rada pomohla. Nasivin pro děti na ucpaný nos, čistila jsem nosík Sterimarem a v případě, že byla hodně zahleněná - jitrocelový sirup. Pozor, u jitrocelového sirupu pro děti sice příbalový leták hovoří o tom, že to není určeno pro takhle malé děti, ale lékařka mě ujišťovala, že se nemusím bát, že určitě neublíží, jen se má dávat menší dávka.
Ahojky moje malá měla hodně silnou rýmu ve 2 týdnech+ zánět průdušek a tři dr, jasně řekli co nejvíc odsávat ale né tou ruční, to jak by nic, lepší pumpová nebo na vysavač a používali jsme nosní kapečky libenar baby, za pár dní byl nosánek čístý ![]()