Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn má 13 měsícu a připadne mi, že má hrozně vystouplé bříško. Je celkově hubený, ale to bříško má tak veliké. Mají to i vaše děti tak? Taky má už nějakou dobu hodně řídkou stolici, takový jako prujem a zápasíme s exémem, který se snažíme poléčit homeopatikou, odmítla jsem dávat kortikoidy. Nepřejídá se, i když jídlo má hodně rád, nemyslím si, že by toho spapal nějak extra moc, sladké vubec. Nic ho nebolí, je hravý, pije pouze vodu, cca 300 ml/den plus ho 2× denně kojím. Tak nevím no, co si o tom myslíte? No hlavně mě zajímá jestli to bříško mají i vaše děti tak. Možná jsem mohla dát foto, ale nenapadlo mě ho dnes vyfotit, tak třeba zítra.
Děkuji. ![]()
Dejte si udělat testy na celiakii…jsou to úplně ukázkové příznaky. Mám holčičku 18 měsíců a ta k tomu ještě v noci nespinká a kroutí se, jak ji bolí bříško. Jo a bohužel se může stát, že budou testy negativní a bude to i tak celiakie
to samé mám doma dvakrát
Nás čeká alergologie příští týden, jsem zvědavá, ale tohle mě už také napadlo. ![]()
@Lucianamil píše:
Nás čeká alergologie příští týden, jsem zvědavá, ale tohle mě už také napadlo.
to vás pošlou ještě na gastroenterologii
@Lucianamil my máme taky celiakii a prý do dvou let nejsou ty testy moc přesné, alespoň mi to říkal gastroent. odběry si nech udělat u obvoďáka nemusíš čekat na alergo a celiakie stejně spadá pod gastroenterologii
Hned mně napadla celiakie
I kdyby testy vyšly negativně, zkusila bych vysadit lepek.
My si máme zítra volat na testy na alergii na pšenici, ale nebudu ji dávat, ať je výsledek jakýkoli, protože vím, že syn na ni reaguje. Jo, ale vysadit až po testech ![]()
@ireeenka já bych s tím vysazení lepku byla opatrná, taky nám poradily vysadit na zkoušku a pak se všechny příznaky hodně zhoršily, navíc pokud teď vysadí lepek při neg. testech bude muset časem lepek začít dávat aby se mohl klučina otestovat znovu
Na potvrzení se musí stejně udělat biopsie a pokud jsou narušená střeva, tak to trvá dost dlouho, než se zahojí…já jsem byla na kontrolní biopsii po sedmi letech a i tak dlouho jsem měla stále sliznici svědčící pro celiakii
@Natyna kluk byl na biopsii po roce diety a střeva ok před dietou měl marsch 3c klky žádné, jinak prý se kontrolní biopsie dělá jen pokud přetrvávají obtíže, jinak je to zbytečné
Tak my máme to samé. Dcera 14 měsíců má taky hodně vystouplé bříško a jinak je hubená a už docela dlouho řídkou stolici. Ale kadí normálně 1× nebo 2× denně
Vůbec mi nenapadlo, že by to mohl být nějaký problém
Jen exém nemá.
Mě dělají kontrolu proto, že mám neustále negativní krev a ničim jiným to u mě nezjistí
@Annnet píše:
Tak my máme to samé. Dcera 14 měsíců má taky hodně vystouplé bříško a jinak je hubená a už docela dlouho řídkou stolici. Ale kadí normálně 1× nebo 2× denněVůbec mi nenapadlo, že by to mohl být nějaký problém
Jen exém nemá.
nemusí mít…já taky nemám a dcera má i exem
A jak probíhá takové vyšetření u ročního na gastroenterologii?
@Natyna to potom jo, klukovi dělali ve špitále v lednu druhou biopsii a chtěli dělat třetí v dubnu ale gastroenterolog právě hudroval že je to zbytečné a u dětí se to nedoporučuje
@Lucianamil odběr krve a sono břicha myslím že biopsie se u tak malých dětí nedělá ale nejsem si jistá