Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
neočkovala bych, u takhle malého dítěte určitě ne, my teď odkládali očkování, protože rostly zuby a byla protivná a nevrlá, dítě by se mělo očkovat úplně zdravé…a v 9ti týdnech mi to přijde taky vcelku brzo ![]()
@Zdena novotna píše:
myslela jsem že první dávka musí být v 9 týdnech…
Musíš akorát umřít ![]()
ROzhodně nemusí. Moje první dítě ji dostalo až v 11.měsících a druhé ji dostane nejdřív v 6. měsících. Ty jsi matka a ty rozhoduješ a cpát do takového miminka očkování proti 6 nemocem je proti zdravému rozumu. Taky někteří osvícenější lékaři začínají sami očkovat později. Mimochodem je tu i dost matek, jejichž děti nejsou očkované vůbec.
Taky je dobré vědět, že očkování ve schématu 2+1 je stejně účinné a šetrnější.. víc info zde http://www.vakciny.net/…_2010_03.htm
@Izabella píše:
Taky je dobré vědět, že očkování ve schématu 2+1 je stejně účinné a šetrnější.. víc info zde http://www.vakciny.net/…_2010_03.htm
Přesně tak. To udělám já. První nejdříve v 6.měsících a pak minimálně 2 měsíční intervaly.
Už jsem se ptala mojí pediatry jestli s tím nebude mít problém a nebude.
Domluv se s ní a trvej na neočkování za stávajícího stavu, sežeň si informace.
Holky mam dotaz… Syn ma 4,5 mesice a z toho 3 ma rymu… Bohuzel diky me neznalosti sem se nechala uchlacholit mudr, ze ryma nevadi, jen kdyz nema cerveny krk… Tak se naockoval, to stejne podruhe(ryma stale byla), ale to uz mel 2 ockovani hexa + prevenar a reakce potom desna, nespal, uz tak silne koliky byly jeste silnejsi… Poslala nas na ORL, ale pry to je jen zadni ryma…bohuzel sem se nezeptala zda se s tim muze ockovat, pze sme meli jit min. tyden, ale nesla jsem…mam strach co zas bude..
Nechali byste ditko ockovat i se zadni rymou? Pze mudr do me zas bude hustit, ze to neva
Tak kazda nemoc, i slaba, je oslabeni organismu a oslabene mimco bych nenechala ockovat. a to pisu jako ockujici matka.
@shina já jsem velký zastánce očkování, ale také jsem malou nenechala naočkovat s rýmou. I přesto, že doktorka říkala, že na ní nic nevidí. Odložila jsem to o týden. Já sama jsem doktorka, i když ne pediatr, takže prostě vím, že dítě by se mělo očkovat jen úplně zdravé (takže já bych třeba odložila očkování i v případě, že bych byla nemocná já a tudíž malá mohla být jen v inkubační době). Teď jsem nechala odložit Priorix na jaro, protože jsem také nechtěla očkovat podzim nebo zima, kdy ty virozy bývají častější. Takže já bych raději neočkovala. Pokud máte 2 dávky, tak se zkus domluvit na schématu 2+1. Očkování je důležité, ale když se odloží o pár týdnů tak se nic nestane.
tvoje doktorka ti řekla že rýma nevadí, týjo zaplať pánbů za tu mojí. Jako ta moje prostě pokud si vyloženě nepřeju, tak když malá smrká i když nemá nic v krku ani na poslech, neočkuje, začátkem ledna prodělala zánět průdušek, měla jít na poslední hexu a prevenar a řekla že to nebudeme hrotit a ať přijdu až na jaře, a to jsem taky očkující matka a tak nějak mi to říká i selský rozum, že by měla být v pořádku, když si to tak vezmeš, vpodstatě ta očkovací látka má vyvolat trošku reakci aby si tělo vytvořilo protilátky(pokud se mýlým prosím o opravu) a pokud bude dítě nemocný, ta reakce bude o to horší…
No i když upřímně moje kamarádka taky ani prevenar nedávala kvůli doktorce, ta jí totiž řekla že to očkuje pouze naráz, moje naočkuje třeba se čtrnáctidenním či měsíčním rozestupem
![]()
@medunka23 ja sem jaksi duverovala mudr, ze se to muze ockovat…komu uz duverovat nez doktorum, kt. studovali
Az po tom druhem ockovani a reakci jsem se zacala vic zajimat a s hruzou sem zjistila, ze se neockuje s rymou.. Aleco se tyce zadni (nic nevysaju, jen slysim, ze chrci) tak jsem nic nedohledala…
Jestli je rýma přední nebo zadní je podle mě naprosto jedno. Očividně tělo s něčím bojuje a že se to neprojevuje akutními příznaky neznamená, že je v pořádku. Jak tak koukám - a nejsem sama, kdo si toho všiml- čím víc se objevuje nějaká porucha nebo zdravotní problém, tím víc to „zevšední“ a je bráno jako norma. Viz různé alergie, kožní problémy /ekzémy/, poruchy pozornosti, učení, psychické problémy… A za mě to není v pořádku. Není to snad normální, že když má člověk zdravotní problém, tak je vlastně zdravý jen proto, že ho má spousta lidí/dětí, ne?
Hexu není nutno očkovat přesně na den po měsíci /jak rádi dr/ nebo po dvou /jak je doporučeno/, ale mohou být mezi dávkou až 6. měsíční rozestupy. Viz zde
Nevím, jak moc se vzdělávají pediatři, ale SÚKL varoval před očkováním hexou v kombinaci s další vakcínou /nejčastěji právě s prevenarem/ z důvodu až 40% nárůstu nežádoucích účinků. Některá hlášení naznačují možné zvý- šené riziko nežádoucích účinků při kombinaci hexavakcíny s dalšími vakcínami. Kombinace hexavakcíny s očkováním proti pneumokokům má doložené zvý- šené riziko febrilní reakce. Proto by lékaři měli takový postup více zvažovat.
Dnes se od dr pacient nedozví nic, musí sám vyhledávat informace a sám se starat o to, co je pro něj a jeho dítě nejlepší a zdravotně nezávadné, bohužel.
@shina ne, nenechala bych očkovat, pokud neznám příčinu atd.. Ani se zadní rýmou. očkuju jen zdravé dítě. Dr je pěkná můra, že tohle udělá ![]()
@shina mmchdm, ohledně očkování dr spíš nevěřit - pokud Ti tvrdí, že je možné naočkovat dítě s rýmou, tak je to špatná dr a zvolila bych někoho jiného. Naše dr velmi pečlivě kontroluje, když dítě není 100 % v pořádku za posledních 14 dní, tak neočkuje.