Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky ,
potřebuji poradit… Máme možnost jet koncem září do Chorvatska, jeli bychom autem a bydleli by jsme v hotelu. Bylo by to kolem 20 září a to už přece není v Chorvatsku tolik teplo, a tak by nehrozilo přehřátí. Cesta autem by měla trvat 9 hodin. Co myslíte, máme to risknout a jet s malou a nebo to máme nechat na příští rok, až budou malé 2 roky. Mamka nám nabízí hlídání, ale myslím si že budu ještě kojit a kvůli dovolené nechci kojení utínat a také by jsme si to tam bez malé ani neužili…Poraď te prosím, děkuji Veronika
Ahoj Veroniko,
protože jsme vloni řešili stejnou otázku, tak písnu svůj názor i když ti možná někdo napíše úplný opak:)
My jsme právě kvůli té cestě s tehdy ročním synem volili letadlo, nedovedu si opravdu představit tak náročnou cestu autem s ročním dítětem a to ani, kdyby to bylo v noci… Zpětně i když si promítám samotnou dovolenou…tak bych neváhala a jela mnohem radši až letos. Roční Davídek už sice chodil, ale … bylo to o neustálém hlídání, i když jsme se s manželem střídali, dovolená jako taková to prostě nebyla a já byla na jejím konci docela unavená. Jenže záleží asi i na povaze, já si třeba na dovče vždycky ráda četla a to jaksi nehrozilo. V neznámém prostředí a navíc v bungalovu 10m od moře neexistovalo spustit s prtěte oči, navíc tam bylo moc schodů, betonu (ten chorvati milujou nebo co…), prostě letos sice nejedeme nikam, protože za dva měsíce a něco rodím
, ale kdybych nebyla těhu, určitě bychom si to letos užili 100× víc…
K té cestě, která tě ale asi zajímala nejvíc je můj názor takový, že je to trápení, jak pro prtě, tak pro rodiče…aspoň u nás jo…navíc náš malý nesnáší cestovat v noci…a tak dlouho sedět v sedačce…nevím…
Letadlem to bylo super, i když i tam to bylo krapet dlouhé (čekání na odbavení a tak, hlavně pak děsný chaos při cestě zpět ve Splitu) a musel pro nás na letiště dojet tchán a odvézt nás na místo, prostě muselo to být takhle vykalkulované…
Jinak Chorvatsko mi v mnohém připomínalo Slovensko..snad se nedotknu nějaké rodačky…ale služby na nicmoc úrovni, jak kde samozřejmě, ale je vidět, že se ta země z války ještě tak úplně neotřepala…Mají nádherné moře (pozor, ale ne na severu - ve Splitu samotném pobřeží lemovaly tuny odpadků…brrrr..), většinou kamínkové pláže, z čehož byl malý nadšený…prostě dovolená byla sice fajn, ale opakovat bych jí asi nemusela…nebo buď s mimi, které jen leží…anebo už je s ním domluva:)
Tak to je můj subjektivní názor:)
Diny
Take by me to zajimalo a byla bych rada, aby se ozval nekdo, pokud ma zkusenost s cestovanim s pulrocnim mimi. Pokud by bylo jeste plne kojene, tak by odpadla priprava jidla. Ale nevim, jak ty miminka zvladaji cestu a pobyt v cizim (a klimaticky jinem) prostredi.
Osobní zkušenost nemám, ale moje kamarádka byla loni v červnu s přesně roční holčičkou v Chorvatsku u moře. Taky se bála cesty, a to jeli docela dolů, takže žádných 9 hodin, ale prý to zvládla dobře, jeli na noc. Celkově byli spokojení a letos jedou zase.
To počasí - osobně jsem byla koncem září v Chorvatsku jednou - a sluníčko už moc nepálilo, na opalování to teda bylo, ale žádný vedra. Ale docela i pršelo nebo bylo pod mrakem, ale zas je to dobrá změna na procházky. Večer už to bylo na bundu. Spíš bych si zjistila, jak daleko je hotel od moře a jaká je tam přístupová cesta, jezdila jsem do Chorvatska často a hodněkrát byl hotel v kopci a přístupová cesta po schodech, takže nic moc pro kočárky. A taky doporučuji, aby pláž byla oblázková (písčitá je málokde) s postupným vstupem do moře, ne betonová mola, tam už je hned hloubka.
My byli v Chorvatsku loni v zari, male bylo 14mesicu.
Cestu autem pres noc zvladla v pohode. Jen pokud se stridate v rizeni, je treba myslet na to, ze rano musi byt aspon jeden natolik „zivy“, aby mohl hlidat.
Bydleli jsme v apartmanu, varili si sami. S prehrati neni potreba mit strach, je tam stejne pocasi jak u nas v lete.
Na mistni presuny jsme stridali kocarek se satkem a kratke vzdalenosti chodila sama.
Jinak jak uz tu nekdo psal - necekejte dovolenou ve smyslu odpocinku, je to neustale hlidani a zabavovani detatka, ne lezeni na slunicku.
Ahojky,tak my měli loni také možnost vycestovat s malou do Chorvatska,ale bylo jí půl roku,takže ikdyž to část rodiny nechápala,nejeli jsme nikam.Letos jedeme na přelomu června a července do Chorvatska s malou a ještě s manželovými rodiči a švagrovou s přítelem.Malé bude rok a čtvrt a už se na to hodně těšíme.Máme výhodu, že nás jede tolik a všichni si s Terezkou rádi hrají,takže se vystřídáme a doufám si tu dovolenou opravdu užijeme.Snad už malá bude chodit.Z cesty (autem) strach ani nemám,malá spí v sedačce ráda a budeme dělat přestávky.Bylo mi doporučeno se hlavně zásobit léky apod. kvůli malé,kdyby měla nějaký problém no a momentálně zrovna řeším nejvhodnější přípravky na ochranu kůže Terezky,někde jsem četla že klasické opalovací přípravky s vysokým faktorem UV nejsou pro tak malé děti nejvhodnější,existují speciální krémy,které až tak nepropustí sluneční paprsky,tak je teď vyhledávám.Co se jídla týče,tak stále kojím a asi i budu na dovolené,většinu zeleniny si vezmu odsud i se zavařeným masem a zbytek se dá koupit i tam.Terezka má potravinové alerie,takže stejně krom zeleninky,masa a pár dalších potravin nic víc nemůže…tak snad se dovolená vydaří,myslím si, že pokud umí mimčo samo sedět a nejlépe už chodit,tak bych se nebála s ním jet na dovolenou. S menším miminkem jsem jet nechtěla,jelikož jsem plně kojila,navíc kolem malého mimi,které neumí ani sedět je pořád plno práce,neumí se moc zabavit samo,na pláž s ním taky nemůžete,není ani přeočkované řádně,prostě na zahradu je to dobré,ale do zahraničí mi to příjdou zbytečně utrácené peníze,protože si maminky dle mého tu dovču moc neužijí.A pokud jsou maminky jako já,která jsem neustále plašila,když malá měla rýmu,neo něco po těle,tak pro mě by v zahraničí bylo utrpení,že se nemám s kým poradit,kdyby malé něco bylo,tkhle stačilo zavolat dětské lékařce,nebo mrknout na nte apod..no,už jsem toho napsala dost,je to asi věc názoru,ale přeji všem mminkám,by si dovolenou užily ať už s půl ročním,nebo ročním prckem..
Ahoj,
já mám zkušenosti z cestováním s dětmi docela velké.
Chorvatsko - se starším synem jsme byli v jeho asi 1,5 letech.Cesta - jezdíme přes noc - dítě spí,dá se to zvládnout dobře.Jenom si sebou vzít dost hraček, jídla a kanystr s vodou - už se mi stalo,že voda netekla a nebylo se čím umýt.Moře - můj názor je,že ve většině míst v Chorvatsku je pro tak malé dítě nevhodné - jen jsme hlídali,aby neuklouzl a na všudypřítomných kamenech si nerozbil hlavu apod.V moři nikdy nevíte,kde je ježek, takže určitě botičky do vody (co nekloužou!!!!!).Daleko lepší je vybrat Itálii(byli jsme letos,popíšu dál) nebo letět např. do Řecka, tam se chystáme my s ročním prckem), jsou tam písečné pláže a můžete se tam vyřádit.V Itálii takových prcků bylo moooc, a všichni vypadali moc spokojeně.
Cesta s půlročním mimi - to jsme byli letos my, s plně kojeným mimi na severu Itálie, Caorle.Nechtěli jsme CHorvatsko - nelze sehnat bezbariérové, moře samý šutr,ježci, nic moc lékařská péče.Nakonec jsme koupili v září apartmán s klimatizací v bezbariérovém domě s bazénem kousek od pláže(i ta je bezbariérová).Sice, je to Itálie,ale moc lidí tam nebylo a moře bylo docela čisté a teplé.A je to 8 hodin jízdy z Brna,pořád po dálnici - pohoda.A ta cena
!
Nechtěli jsme riskovat,kdyby něco,že člověk musí čekat na letadlo.Mimi tam bylo úplně v pohodě, bylo to perfektní.Večer jsme chodili s kočárkem po městě, malý spinkal.Přes den jsme byli asi 2 hodiny u moře, pak polední klid
, pak u bazénu.Tím,že byl kojený - jídlo vyřešeno.Plínky a všechno jsme měli sebou, jediný problém byl sprchový kout,ale taťka aspoň asistoval při mytí
.Hlavně si hlídejte ten přístup s kočárem,my jsme poprvé v Chorvatsku vláčeli kočár do 2 patra a v balkóně byly takové díry,že jsme malého měli málem „přivázaného“ u stolu,aby nespadl. ![]()
Krémy
Mažu je Daylongem 25 nebo Microsunem.Ale jsou ještě lepší krémy a dražší…No, my je vozíme od narození staršího a nikdy nebyl nikdo ani červený.Ten Microsun úplně zabělí.A oba jsou voděodolné, opravdu namažete jen 1× a smyjí se až mýdlem!Ani je nenosím na pláž.
Tak pěkné cestování!
Ahoj,
já mám zkušenost s cestováním u půlročního mimi. Byli jsme letecky v Řecku na ostrově Rhodos. Můžu jen doporučit-byla to paráda. Letadlo jsme přežili díky občasnému kojení úplně v pohodě a díky tomu, že dcera v té době ještě nelezla, tak na pláži to byla taky pohodička. Buď jsme si s ní hráli na lehátku, nebo spala v kočárku (oboje samozřejmě pod slunečníkem) nebo jsme jí plně oblečenou „koupali“ v moři. Bydleli jsme v hotelu-s kočárkem tedy nebyl problém, protože všude byly výtahy. Zapomněla jsem říct, že dcera byla plně kojená, tak že s jídlem nebyl problém. Babičky tenkrát šílely, že takhle malé díky chceme tahat do ciziny, ale byla to vážně krásná dovolená - moc doporučuju.
Letos to bude horší
, chystáme se opět do Řecka a duševně se připravuju na to, že půlroční dítě prostě nejde spustit z očí a o leháru na pláži si můžeme nechat zdát
.
Chtěla jsem jen upozornit, že microsun se už nevyrábí a nejde sehnat-už loňské léto jsmeho sháněla jak šílená a bezvýsledně. Dr mi proto doporučila Daylong.
opět nepřihlášená Jana12+Kačenka 15m
… chybička-chtěla jsem napsat, že rok a půlletý dítě nejde pustit z očí, s tím půlletým to právě ještě šlo:-)
J+K
Microsun se nevyrábí????
Byl fakt dobrý.Nám ještě doktorka doporučovala Athelios od La Roché …cosi?(Nevím,jestli to píšu správně).Dělají prý 30,no ale stojí kolem 600,–
Takže už asi koupit jenom tenhle.
My, když je nevymažeme,tak to dávám do ledničky a příští rok jsou dobrýi.I MuDR. mi to schválila.
Ahoj, nevidim duvod proc byste meli dovolenou rusit. My sme s malou byli na vylete poprve kdyz ji byli 4m obytnym autem. A v jejich 6m sme absolvovali cestu do PL, ve 30C vedrech, 12h cesty, autem. Vsechno zvladla bravurne. Sany.
Ahojky holcicky!
Jen jsem vam chtela doporucit opalovaci krem pro mimisky.
Daylong Kids - ma ochranny faktor 40 a kombinovany filtr. Jednak tvori barieru - fyzikalni filtr, ktery se nevstrebava a zustava na pokozce ditete (tzv. sunblock) a klasicky chemicky filtr, ktery se malinko vstreba do pokozky. Krem je pro deti od jednoho roku, pro mensi na doporuceni lekare.
Mejte se krasne a preji peknou dovcu! ![]()
Tyndo , pozor na to! Pokud je krem na bazi fyzikalniho filtru a nevstrebava se do pokozky - tedy vytvari bily povlak - setres ho i rucnikem! a musis nanaset opakovane! Jeho vyhoda spociva v tom, ze je vhodny i pro nejmesi deticky, prave proto, ze se nevstrebava.
Jak uz jsem psala vyse - idealni je ten specialni Daylong pro deti, protoze ma filtry oba…
Ahoj,
já mám s cestováním opravdu bohaté zkušenosti a Chorvatsko se mi nejeví jako právě ideální destinace pro roční dítě - úrovní lékařské péče počínaje, přes nevyhovující ráz pobřeží (s výjimkou písečných pláží na ostrovech Krk nebo Brač) až po nevalnou hygienu v ubytovacích zařízeních. Samozřejmě, každý má jiné požadavky a jiná měřítka, ale obecně platí, že v Chorvatsku se i v dražších hotelech hojně vyskytují plísně, i když je třeba pouhým okem nevidíte.
Jako více vyhovující se z výše uvedených důvodů nabízí Řecko. Samozřejmě je nutná letecká doprava a raději volit termíny na přelomu května a června (to ale bývá studenější moře) nebo pak až září - říjen (voda je teplá, ale zase jsou kratší dny). Cestujete-li na pevninské Řecko, počítejte s poněkud únavným transferem z letiště v Athénách - např. na Peloponést trvá doprava ke třem hodinám. V případě řeckých ostrovů zabere přeprava autobusem z letiště řádově desítky minut.
Troufnete-li si s děckem na trochu delší cestu letadlem, pak je také dobrý Kypr.
Lékaři obecně doporučují cestovat s dítětem k moři poprvé ve třech letech. I to je věc názoru. My jsme byli právě v Řecku s dvouletým klukem a zvládl to v pohodě. Dokonce ani konzumace místní stravy v hotelu mu nijak neublížila.
Jak už jsem napsala - vše je věcí názoru a osobní zkušenosti, ale Chorvatsko bych opravdu nechala až bude dítě starší.
Evča
ahoj holky, taky jedem v září do Chorvatska na Brač, malý bude mít v té době 16 měsíců, tak už to bude jiné. Mám jen strach z té cesty autem…Ale tam, kam jedem, je super pláž a jedem do dobrého hotelu.
Spíš mě zajímá-jaké teda botky-sandálky do vody? a ještě možná blbý dotaz-dítko nechat nahaté, anebo mu dát plavečky anebo plavací plínku? mě připadá přirozené, aby byl nahý, jenže náš synek se pravidelně každý večer do vany pos…
, nelze ho to odnaučit, možná za půl roku to bude jiné…ale představa, že bude na pláži kadit do moře či písku a my to tam budem sbírat a ještě na nás budou třeba blbě hledět…
jak jste to řešily vy?