Sametka podzimní - znáte?

16694
23.8.10 12:09

sametka podzimní - znáte?

Pokud ne, tak upřímně blahopřeji. Neznala jsem jí do loňského roku, kdy jsem se u tchánovců posadila k malému na trávník a do dvou dnů jsem byla totálně „ožraná“ od tohodle parazita s nepochopitelně roztomilým pojmenováním.

Letos jsem si nikde nesedala, na nohách jsem měla pantofle a stejně jsem zase samý šíleně svědivý pupínek. Jsem jediná, tchán měl asi 4 pupeny a nikdo jiný (a to ani přesto, že se v trávě váleli) neměli nic.

Jak se tedy proti nim bránit? Pomůže sprej proti komárům? Stačí si postříkat nohy? Lze ty malý potvory nadobro zlikvidovat? (zvlášť, pokud nevíme, kde přesně je jejich kolonie) :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21932
23.8.10 12:13

A co to jako je,broucek,muska? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
23.8.10 12:39

Je to takový temně červený roztoč.
Tady jsou informace o něm: http://www.skudci.com/…tka-podzimni

A tady jak na něj: Sametka podzimní je půdní roztoč - napadá lidi a psy (obratlovce) - ochrana Difusil A, po poštípání francovka nebo pudr, atd..... ( z hafbezobav.cz)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21932
23.8.10 12:46

To teda koukam 8-o ,slysim o tom prvne!Potvora jedna,fuj,ty kousance vypadaji fakt osklive!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
23.8.10 12:49

Taky o tom slyším prvně, ale jak tak koukám na ty obrázky poštípaných lidí, tak něco takového teď muselo kousnout malého. Má na ruce dva pupence s bílou čepičkou a svědí ho to :cert: Mažu to fenistilem, jenže on si to brzy setře

• Citovat
  • Upravit
16694
23.8.10 13:04

Tak pořádně ty pupence prohlídni. Já ze začátku myslela, že jsou to kousance od komára, ale když se na to opravdu zaměříš, tak na vrchu ještě pořád může být taková miniaturní oranžová potvora.

A fakt to svědí jak blázen. Koukám, že většina o sametce slyší poprvé, to je dobře. Protože kam se hrabe kousanec od komára. Toto svědí hrozně a ještě min. týden (pokud si dobře pamatuju z loňska) svědit bude. Loni mi na to pomohl tekutý pudr, asi si ho letos koupím znova. Jako kojící stejně nic jiného na sebe patlat nemůžu. Jo a fenistil je na tohle krátký, mazala jsem taky, ale svědit nepřestávalo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
23.8.10 13:15

Mě to právě nepřijde jako kousanec od komára - to se většinou vyleje otok ve formě placky nebo nevím jak to přesně popsat, ale teď je to spíš vysoký pupenec s bílou tečkou. Až se vzbudí, tak se pořádně kouknu.

• Citovat
  • Upravit
8516
23.8.10 13:25

Tak těhle potvor máme na zahradě hodně, ale nikdy se mi nestalo, že by mě poštípali asi jdou jen na někoho,ale prý roznášejí nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1586
23.8.10 15:40

jj minulej rok na nas taky zautocili mela je nase hafunka :-? jsou to pekny hajzlici my na to dostali frontline na ficku a doma jsem vystrikavala vse sprejem proti skudcum ale nekde jsem cetla ze do 14 dni umiraji :nevim: kazdopadne letos proti nim uz taky zbrojim :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Boo
264
24.8.10 16:00

říká se, že sametky (my jim říkáme svilušky) bývají ve staré nebo neudržované trávě. Přítelova máma je má na zahradě spíš na konci léta nebo zaří. Koupili starou chatičku a o pozemek se dlouho nikdo nestaral a nesekal trávu - prý mají rádi vlhkou trávu, takže pokud se často seká s vítí sluníčko… ale sekají jak blázni ale stejně se tam drží. Myslím, že už se jich nezbaví :nevim: Je na ně spoustu pověr - oni samy zmizí, jen mazat, aby to nesvědilo, nic jiného na 100% asi nepomáhá 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1586
25.8.10 14:04

ahoj tak vcera jsem byla pro granule na veterine a rikala mi ze prej do tydne je po sviluskach ze na ne uz bude zima tak budeme mit klid :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pajik
6.9.10 10:40

tyhle potvůrky máme každý rok, koncem srpna a září chodíme pokousaný jak kdybysme měli blechy. Taky jsme si nejdřív mysleli, že to je od blech - máme psici a hlavně nám chodí do pergoly na polštáře spát cizí kočky :evil: až pak jsem se dozvěděla o co opravdu jde. Trávu sečeme o 106, stříkám se repelentem, ale potvory furt vyhrávají. Každý den mám kolem 3 nových „štípanců“ a když ty starší už přestávají svědit, tak ty nový to doženou - prostě drbací období a velká spotřeba fenistilu. A to na tý zahradě jsem minimálně !!! - jsem zvědavá, jak to budem řešit příští rok, až malá bude chodit. Letos ještě byla ušetřená, do kočáru to naštěstí nevlezlo.

• Citovat
  • Upravit
Hear1
5.6.12 13:48

Chcem sa opitat ze ci neviete ci by sa aj mohli vyskitovali v domacnosti… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1053
27.7.12 09:58

V domácnosti být nemohou, pokud nemáte doma trávník nebo listí :) Ale chci se zeptat, nenarazily jste letos náhodou na nějaký přípravek k jejich likvidaci? Máme je na trávníku a každý rok je to horší, sekáme trávník každý týden a stejně tam jsou. A právě dnes na mě zaútočily, takže nevím, proč se ta mrcha jmenuje „podzimní“ :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844
27.7.12 10:16

Ty jo, tyhle potvory znám, je pravda, že když sedím na zemi, tak to na mě leze, ale strašně mě to hned lechtá tak to dám pryč, ale ai ve snu mě nenapadlo, že ty mrchy koušou??? Musím si na ně dát pozor. A repelenty nepomáhají???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí