Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojík. Prosím o radu. Mám těhotenskou cukrovku a mám si dělat samoodběry, měla jsem doma papírek s časama kdy odebírat ale teď ho nemůžu najít a nemůžu si vzpomenout kdy to bylo vím že jeden je v 6:30 další 9:30 pak ve 12:00 ale to odpoledne si nepamatuji pak vím že zas ve 20:00 a v 23:00 můžete poradit? Jinak chodím do fn Olomouc
Nedělám samoodběry, ale mám na kontrolu glukometr a kontroluji z krve. Nemám určené přesné denní doby, ale odběry ve vztahu k jídlu - poprvé ráno nalačno, pak hodinu po snídani, hodinu po obědě a hodinu po večeři. Přijde mi zvláštní mít třeba pevně určených osm večer, protože některé dny jsem v té době akorát před večeří (tři hodiny po odpolední svačině) a některé dny už půl hodinu po večeři, takže ty hodnoty bez vztahu k jídlu by byly naprosto odlišné a doktorovi by samy o sobě ani nic neřekly
Ale co jsem tak sondovala, postupy jsou opravdu různé.
No já právě mám skumavky a jednou za měsíc musím odebrat do nich krev podle stanovenýho času a to druhý den odvízt do fn a oni to během dne vyhodnotí. Mám za den 7 odběrů ale já tak dobře uklízela že jsem uklidila ten papír že ho nikdo nenajde ![]()
No, tak bych tam asi zítra cinkla, pokud to nemusíš dělat zrovna dnes ![]()
Ahoj
na těch časech zas až tak nezáleží. První odběr se dělá před snídaní cca 1/2 hodiny pak 1-2 hodiny po jídle. Obecně se doporučuje spíš dvě hodiny po jídle kdy je vzestup glykemie největší u Apolináře chce doktorka i hodinu po jídle, ale to je spíš rarita. Takže to vypadá v případě velkého glykemického profilu takto:
před snídan, dvě hodiny po snídani
před obědem, dvě hodiny po obědě
před večeří, dvě hodiny po večeři
noc: 22h, 3h v noci
rozestup mezi hlavnímy jídly by měl být aspoň 4 spíš pět hodin, jinak se glykemie zvyšuje, protože se jídlo nestihne strávit (sacharidy z jídla)