Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
5 dětí si může plánovaně se špatným mužem pořídit jen úplná…ka. Nechápu, fakt.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, budu ráda za každý smysluplný názor. (čekám na termín schůzky s právníkem a na sociálku už jsem také psala)Lze se rozvést a vychovat sama 5 dětí? Dá se to zvládnout?
Je nutné opustit společnou domácnost, aby došlo k rozvodu, když jedna strana nesouhlasí nebo stačí prokázat oddělené finance?
Je reálné, že soud rozdělí děti, když otec bude požadovat do péče jen 2 z nich, s tím, že já je sama neuživím?
Dá se nějak reálně dokázat psychické týrání?
Otec by je vídal, ale není jistota, že bude platit alimenty a při rozvodu bude dělat velké problémy. Všechny děti mají stejného otce.
Do práce nebudu moci pořádně ještě dva až tři roky nastoupit, mám několikadenní miminko.
Brala jsem si člověka, který se velmi změnil. Má problémy, které nechce a nebude řešit. Jeho chování značně ovlivňuje mě, ale hlavně už se to začíná týkat i dětí.
Jeho představa řešení je, že se vše upraví podle něj a já vše odkývu a nebudu moci ani např. dítěti říct, že v šest ráno o víkendu se v paneláku prostě neřve a nehází kostky. Nebo syn jednou kýchne a už nesmí na kroužek lezení nebo do školy, ikdyž mu vlastně nic není. Můj nesouhlas vyústí v hádku.
O děti se až na jednu vyjímku týdně už starám úplně sama.
Když se bych dokázala dát rozvod do pohybu v dohledné době, tak bych z toho vyšla i relativně dobře finačně. Pokud budu čekat, tak nás manžel svými rozhodnutími zrujnuje a děti už nebudou moci ani na ten kroužek. Zato budeme neustále doma poslouchat, že jich je moc.
Uvědomuji si rizika, propad životní úrovně atd. Ale začínám mít, čím dál víc pocit, že ve výsledku by na tom hlavně děti byli lépe než tohle.
Ještě dodám, že o děti se sám pořádně nepostará, když někam musím bez nich (nejmladší je samozřejmě se mnou), tak se starají a hlídají prakticky samy.
Děkuji za odpovědi.
Nechápu, jak jste po svatbě počali 5 dětí, když je tak nesnesitelný. Já bych se nerozváděla.
Co se změní rozvodem, když budete ve spolecne domácnosti, on jako otec bude k dětem mít stále stejná práva i vztah ![]()
@Burj Chalifa píše:
5 dětí si může plánovaně se špatným mužem pořídit jen úplná…ka. Nechápu, fakt.
Máš bludistaka za hodnotný názor, který vyřeší její problém.
@Cenarius píše:
Máš bludistaka za hodnotný názor, který vyřeší její problém.
Ona ho ale rozvodem nevyřeší.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, budu ráda za každý smysluplný názor. (čekám na termín schůzky s právníkem a na sociálku už jsem také psala)Lze se rozvést a vychovat sama 5 dětí? Dá se to zvládnout?
Je nutné opustit společnou domácnost, aby došlo k rozvodu, když jedna strana nesouhlasí nebo stačí prokázat oddělené finance?
Je reálné, že soud rozdělí děti, když otec bude požadovat do péče jen 2 z nich, s tím, že já je sama neuživím?
Otec by je vídal, ale není jistota, že bude platit alimenty a při rozvodu bude dělat velké problémy. Všechny děti mají stejného otce.
Do práce nebudu moci pořádně ještě dva až tři roky nastoupit, mám několikadenní miminko.
Brala jsem si člověka, který se velmi změnil. Má problémy, které nechce a nebude řešit. Jeho chování značně ovlivňuje mě, ale hlavně už se to začíná týkat i dětí.
Jeho představa řešení je, že se vše upraví podle něj a já vše odkývu a nebudu moci ani např. dítěti říct, že v šest ráno o víkendu se v paneláku prostě neřve a nehází kostky. Nebo syn jednou kýchne a už nesmí na kroužek lezení nebo do školy, ikdyž mu vlastně nic není. Můj nesouhlas vyústí v hádku.
Když se bych dokázala dát rozvod do pohybu v dohledné době, tak bych z toho vyšla i relativně dobře finačně. Pokud budu čekat, tak nás manžel svými rozhodnutími zrujnuje a děti už nebudou moci ani na ten kroužek. Zato budeme neustále doma poslouchat, že jich je moc.
Uvědomuji si rizika, propad životní úrovně atd. Ale začínám mít, čím dál víc pocit, že ve výsledku by na tom hlavně děti byli lépe než tohle.
Ještě dodám, že o děti se sám pořádně nepostará, když někam musím bez nich (nejmladší je samozřejmě se mnou), tak se starají a hlídají prakticky samy.
Děkuji za odpovědi.
Počkala bych s rozvodem, až odroste to miminko, do té doby šetřit a vše promyslet.
Já osobně bych miminko plus čtyři děti plus všechno kolem sama nezvládla, jsem jen prostá nedokonalá žena.
Každopádně přeju hodně štěstí ![]()
Podle mě se to bez podpory okolí a to nejen finační, ale i hlídací, udělat nedá. Rozhodně ne tak, aby se děti nepropadly defakto mezi asociály.
Také záleží na tom, jak a za jakou cenu je zajištěné bydlení.
Také záleží na tom, zda je reálné nějak vymoci alimenty.
Požadavky tvého manžela mi přijdou takové, že je asi psychicky nemocný. Může vůbec pracovat?
Jako ber v potaz co uzivis sama. Jelikož on se možná radši hodí na UP než něco platit. A i když soud nařídí xx tisíc alimentů, tak neuvidíš nic.
@Russet píše:
Ona ho ale rozvodem nevyřeší.
Ona jej nejspíš nevyřeší nijak. Ale že se do ní bude kopat, ji nijak víc nepomůže.
Tak asi záleží, jaké má ta samoživitelka tolika dětí zázemí, plat. Jak bude její ex slušný a kolik bude platit na své děti. Tam je tolik faktorů, které to můžou ovlivnit ![]()
Já se teda rozvádět nehodlám. Neplánuji to. Kdyby k tomu někdy došlo, tak bych byla samoživitelka 3 dětí. Můj muž má velmi nadstandardní příjmy. Já mám ucházející. Takže s alimenty bych na tom zle nebyla. A měla bych, kde se vrátit (a nedávat peníze do nájmu). Ale taky by mu mohlo švihnout v hlavě. Mozek se přestěhovat si jiné části těla. Mohl by říct, že mi nedá pro tři děti odpovídající částku, přestože vydělává dost. Hádat se o alimenty. A bylo by to těžší.
Prostě coby kdyby. U nás by byl největší problém rozdělení majetku, kdyby na případný rozvod někdy došlo.
Mně to teda také připadá, že manželovi se rozjíždí nebo už rozjela nějaká psychiatrická nemoc - nešlo by pomoc zaměřit tímto směrem?
a proč si zakladatelko myslíš,, že nebude platit alimenty?
když máte 5 dětí, předpokládám, že jste hodně nadstandardně finančně zabezpečení, teda jinými slovy, že manžel dost dobře vydělává, proč by neplatil alimenty?
Urcite se zmenil az po 5. diteti, co..no vudes to mut tezky teda..
Já jsem sama se dvěma už hodně let, ale začátky byly dost husté a neměli jsme se finančně úplně nejlíp. Výživné mám po celou dobu pořád stejné, ale rozvedla jsem se na rodičáku, který mi po několika měsících klesl na polovinu (na tenkrát asi 3.800 Kč nebo kolik to bylo). Byla jsem odkázaná na to, co mi kdo dal (hračky, oblečení pro děti) i nějaké věci pro mě.
Ale měla jsem kam jít bydlet.
Záleží na tom, kam bys s dětmi šla. Zůstat v jedné domácnosti s chlapem a „hrát si“ na oddělené domácnosti je asi nesmysl. Ani nevím, jestli bys dosáhla za takových okolností na nějaké sociální dávky.
Myslím si, že soud sám od sebe sourozence nerozdělí, pokud se vy dva s manželem spolu na tom nedomluvíte. Ale jen si to myslím, nevím to jistě.
Ty si zvaž svoje finanční možnosti, kde a jak bys chtěla bydlet (a uvědom si, že jako matka s tolika dětmi určitě nebudeš všemi pronajímateli nadšeně vítána) a jak by měla být rozdělena péče o děti. Není to žádná legrace a nikdo Ti nezaručí, že soudy a všechno to okolo dopadne přesně podle Tvých přání.
No holka…to sis tedy zavařila. I tři děti jsou pro samotnou mámu masakr. Kolik let je nejstaršímu? Jako teď si asi finančně nemůžeš dovolit odejít…A i když půjdeš do práce, tak život a obstarat pět dětí…to je velké sousto. Drž se. Moc tedy nevěřím, že se manželova povaha neprojevila už dříve…nebo je problém, že nebyly všechny děti plánované??? Viz poznámka, že je váš moc… ![]()
Zdravím všechny, budu ráda za každý smysluplný názor. (čekám na termín schůzky s právníkem a na sociálku už jsem také psala)
Lze se rozvést a vychovat sama 5 dětí? Dá se to zvládnout?
Děkuji za odpovědi.