Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ani jedno, Mirjam je spatne zapsana mirijam v matrice…a Sara? ja nechapu tu oblibu zidovskych jmen posledni dobou. Kdyz se neco semele, aby to zase neodskakali zide a znate to, urcovali je dle jmena. Za me bych zidovske jmeno nedala ani kdybych zidovka byla..
Sára je krásné jméno, Marjam je nějakej nesmysl! Chudák dítě.
Sara je super, mam kamosku nereknu ji jinak nez saruman
marjam je desny…
Sára se mi nelíbí, ale jestli rozhodovat mezi Sárou a prapodivnou Marjam, tak raději tu Sáru.
jinak nevím, proč ne Miriam. To je naopak pro moje uši krásné ženské jméno, máme příbuznou toho jména a celý život ho hrdě nosí, nenechá si ho komolit a je za něj moc ráda.
Marjam je normalni jmeno, ma svuj puvod, neni to zkomolenina ![]()
@Moise píše:
Marjam je normalni jmeno, ma svuj puvod, neni to zkomolenina
Taky si myslím. Spíš to bude ta původní hebrejská verze. Něco jako kdyby místo Alžběty dala Elíševu
@Antonie Bolavá Ja to vim
Staci si precist Hosseiniho, ten to jmeno pouziva casto.Na vychode je bezne
Zajímalo by me co na ty názory všechny tady rika zakladatelka…nebo jak se teda rozhodla… @Lolitkacz
@Anonymní píše:
Ani jedno, Mirjam je spatne zapsana mirijam v matrice…a Sara? ja nechapu tu oblibu zidovskych jmen posledni dobou. Kdyz se neco semele, aby to zase neodskakali zide a znate to, urcovali je dle jmena. Za me bych zidovske jmeno nedala ani kdybych zidovka byla..
Tak to mne pobavilo, pardon ![]()
Za mne Sára, myslela jsem, že Marjan je překlep. A nebo když jí chceš říkat Mája, proč nedáš rovnou jméno Mája?
Křestní jméno:
Sára
Charakteristika
Jméno Sára zní prostě, ale ukrývá v sobě urozený původ. Ačkoli zní nadčasově, jde o prastaré hebrejské jméno. Ani celá tisíciletí jménu Sára neubrala na kráse.
Odvozeniny a varianty
Ženské křestní jméno Sára se vyskytuje také ve zkrácené podobě Sara. Domácky se jméno užívá jako Sári, Sárča, Sárka, Sárina, Sárinka, Sáruš, Sáruška, Sáruše aj. Jméno Sára najdeme i ve slovenštině nebo v maďarštině. Ve zkrácené verzi Sara se jméno užívá v němčině, francouzštině, španělštině, italštině, také dánštině, bulharštině nebo polštině. Anglickými verzemi jména jsou Sara a Sarah. Ruskou podobou jména je Sarra.
Významné nositelky
Jméno Sára nosila již biblická postava, manželka Abraháma. Nositelkou jména byla i americká jazzová zpěvačka Sarah Lois Vaughan nebo francouzská herečka Sarah Bernhardtová, narozená jako Henriette-Rosine Bernardová. Dnes jméno patří také ke slavné americké herečce jménem Sarah Jessica Parker. U nás jméno nosí mezi jinými i fotografka Sára Saudková (rodným jménem Šárka Směšná).
Původ a význam jména
Ženské křestní jméno Sára pochází z hebrejštiny. Jméno se z hebrejštiny vykládá jako „kněžna” nebo „vznešená žena”, „urozená paní”. Toto prastaré jméno nalezneme již v Bibli.
Jméno: Sára
Nosí v ČR 2875 lidí
Jedná s o 147 nejčastější jméno dle jmenné statistiky