Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Radino. Já bych si nejdřív v klídku promluvila s malým, aby mi povyprávěl co a jak. A pak bych kontaktovala maminku toho druhého - nemusí to samozřejmě být zběsilé bouchání u nich doma na dveře, pokud je to možné, zkusila bych se kontaktovat telefonicky, třeba zajít na kafe a tam si o tom v klidu promluvit.
Je možné že to byla fakt nehoda, kterou ovšem tvůj malý odskákal trochu víc než to ten druhý myslel. Jeho maminka by s ním také mohla nejdříve v klidu promluvit (ne vyčítat) a vysvětlit mu že tvého syna zranil. Pokud to byla klukovina, jsem si jistá že to nějaká omluva spraví.
Ovšem pokud by maminka nebyla přístupná komunikaci, přitvrdila bych a šla rovnou do školy, třeba i zkoumat, kde byla paní učitelka. Je-li tvůj syn ten napadený, neměl by mít pocit, že se s tím musí jen vyrovnat.
Hodně štěstí
anina
Ahoj Radino,
myslím, že hodně záleží na tom, KDE ta paní učitelka byla, možná bych se jí zeptala, aby to příště nezopakovala. Když to nebudeš komentovat, získá dojem, že je vše ok, ale když bude vědět, že po tom pátráš, dá si příště větší pozor.
Neznám ani jednoho z kluků, ale pravděpodobně v tom nebyl úmysl způsobit nějaké větší zranění. Zeptala bych se toho spolužáka a podle toho, co by odpověděl bych se chovala dál. A třeba bych mu i pohrozila, že pokud se to bude opakovat, budu o tom chtít mluvit s jeho rodiči. Je těžké najít hranici mezi tím, nenechat ubližovat svému dítěti a zároveň nedopustit, aby si o něm začaly děti říkat, že je žalobník a sketa. Držím palce!
Ahoj potřebovala bych radu.
Dnes přišel syn ze školy s tím že při šarvátce s jedním spolužákem mu zřejmě poškodil brýle. Prý jak se pošťuchovali tak mu ty brýle spadli.Bylo to v šatně nikdo dospělý u toho nebyl chlapec to neoznámil učiteli. Měla jsem v úmyslu zavolat učiteli a požádat kontakt na rodiče. Syn říká že to bylo neúmyslně, prostě mu spadli. Odpoledne jsem byla se synem nakoupit a potkáme toho chlapce samotného, brýle jsou v pořádku oprava byla v optice zdarma jenom mu narovnali nožičku. Říkala jsem si fajn záležitost vyřešena. Ovšem před chvílí jsem měla telefon volal mi otec toho chlapce ze synova mobilu prý jak si to představuju že to nebylo poprvé že syn ve škole terorizuje všechny že mě udá na školu a na sociálku. Vyloženě na mě řval. Já na to že je to verze je syna, nepustil mě ke slovu že je můj syn HAJZL že to tak nenechá, na to já co si to dovoluje a típl mi telefon ![]()
Syn má poruchu pozornosti s hyperaktivitou jeho chování není dokonalé a s učitelem to řešíme. Syn často říká že se proti němu všichni spikli. Pošťuchování po škole, že mu nahážou sníh s blátem do aktovky, on není svatej a ty děcka taky ne, ale tady asi už byla překročena určitá mez.
Prosím o radu jak by jste se zachovali vy?
@fedokl ..Ahoj a do jaký třídy malej chodí…ono se to někdy semele a těžko najít viníka, většinou se chytnou kvůli blbosti a potom je z toho malér. Pán je asi trošku nervák a kdo ví jak mu to syn podal..Já bych si na tvém místě skusila promluvit s maminkou toho kluka, třeba bude rozumnější a najdete nějaké řešení ![]()
@fedokl píše:
Ježiši to je téma předškoláčeksynovi je 10 let 4. třída
@fedokl tohle je u kluků v jejich asi běžný štouchají se všichni
..nášeho malýho pořád poštuchoval spolužák až se nakonec servali a to naše tintítko skončilo s krunýřem na krku
.. můj muž vyváděl jak trefenej..
..promluvila jsem si s maminkou toho kluka a našli jsme spolu cestu k usmíření těch dvou…chvilku to trvalo..nejlepší kámoši z nich nebudou ale už půl roku je mezi nima klid
..potřebujou si prostě najít to svý místo mezi dětma a holt někomu to slovama bez pomoci nejde…snad se pán uklidní
Zavolala bych nazpátek ale teď se úplně klepu. Přemýšlela jsem že to budu spiš řešit s učitelem podle toho telefonu mám pocit že to nikam nevede
byl to drasťák ![]()
Ne neznám ono to nebylo poprvý co jsem jméno toho kluka slyšela od syna.
Tady je každá rada drahá. Já bych jednala v první řadě s třídním učitelem a poptala se i jiných, co ho učí. Většinou má třídní přehled-tím myslím chování žáka vs jiné dět a vs. jiní učitelé a taky třídní vidí tak trochu do rodiny dětí. Mě zaráží, že s tebou mluvil otec, většinou totiž tyhle problémy řeší matky-styl mluvy a tak ukazuje, že u nich doma bude asi mačo a pak toho s matkou toho kluka asi nic moc nevyřešíš.
Tak to bych taky šla za učitelem..poprosila bych ho třeba jestli by nemohl domluvit schůzku s rodiči a s ním ve škole abyste si o tom promluvili…do té doby snad pán vychladne a jestli ne tak před učitelem se bude určitě ovládat a snad se domluvíte..
Hele, chápu tvé otřesení, ale tohle není v pořádku i kdyby snad Tvůj malej něco opravdu udělal. Napsala bych dopis, telefonáty roizhodně nemají cenu když by te nepustil ani ke slovu
Poslala bych ho po synovi. Napsala bychm, že jsi si vědoma chyb scého syna a že nikdo není dokonalý, že je to tak a tak, že má ADHD, ale že i kdyby to byl samotný satanáš, tak se k TOBE takhle chovatnemůže, dala bych mu jasně najeco, že tímto hrubým chováním a výhrůžkami se nikam nedostanete. Pokud to ale chce vyřešit slušně a v klidu, pak ano…rozhodně bych se nebránila řeše ní věci, ale bránila bych se tomuto jednání ![]()
Já tam zítra zajdu za učitelem. Ono je to těžký já stojím za svým děckem oni za svým budem tam navzájem házet špínu
venku se tam terorizujou oba nikdo dospělej tam není a potom babo raď
Holky potřebuju trošku poradit a vypovídat se. Náš kluk měl včera místo školy dopravní výchovu. Když si učitelka odskočila, začal po něm spolužák házet listí. Náš mladý do něho strčil, ale protože je takové malé tintítko, kluk ho chytil a praštil s ním o zem. Přišel s obrovským monoklem na horním víčku a na spánku, pod okem podřený a sedřené ucho. Učitelka prý jenom řekla,že až se budou rozdávat jedničky, ten spolužák, který mu to udělal, tak nedostane jedničku. Já vím, že je pro učitelku těžké něco řešit, když tam nebyla. Ale!!!Právě!Nebyla tam!Mám to nějak řešit, nebo takové jsou běžné praktiky mezi dětmi ve školách?Mám třeba promluvit s jeho maminkou nebo s tím spolužákem?Fakt si nevím rady. Nechci aby ho měli ve škole za otloukánka nebo žalovníčka, ale fakt má ten obličej hezky zbědovaný. Škoda že mi nejdou přidávat fotky do emiminčí galerie
Díky Radka