Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, prosím o radu, mám v tom po přečtení několika diskusí slušný guláš. Dcera má čerstvě 15 měsíců a má za sebou očkování 3× hexavakcínu + 4× Prevenar, naposledy 4.dávka Prevenaru v roce, teď má nastoupit na očkování MMR, pak zřejmě 4.hexa. Dceři ale teď roste 6 zubů najednou - občas teplotky, průjem, nespí mi někdy celý den, v noci se často budí apod., prostě není ve své kůži, navíc jí od poslední táhlé nemoci zůstala zahleněnost a zadní rýma, která je prý ale dle doktorky ORL také spojena se zuby. Bude to zase akce na měsíc, je to vždy nárazové a táhlé - sice ne vkuse, ale stejně ji to hodně potrápí. Do očkování se mi tedy teď moc nechce, ale v letáku jsem četla, že se musí očkovat čtvrtá hexa do 18-ti měsíců, takže odložím-li MMR např. o měsíc, pak bude mít hned za sebou 2 očkování a to se mi také nelíbí. Můžete mi prosím někdo poradit jak je to s odkladem MMR např. o půl roku nebo se může odložit booster hexy na pozdější dobu, i když to bude více jak rok od poslední dávky? Děkuji za rady
MMR očkovat nemusíte, doporučuje se od 15. měsíců, takže klidně můžete až před školkou. A 4. hexu můžete posouvat až 12 měsíců od třetí dávky.
A upřímně, odkládat můžete jak chcete vy, pokud dítko není ok, tak raději počkat. Ty termíny jsou pouze orientační, nikoliv pevně dané termíny!
Osobne bych pockala, az dite bude v pohode a dala booster hexy a MMR odlozila klidne az do dvou let nebo ji dala az pred nastupem do skolky.
@leola Priorix odlož neni kam spěchat, dcera na něm byla až ted ve 4 letech a to jen proto že půjde do školky
. Očkovat jedině 100% zdravé dítě ![]()
Nemusí se nic, všechno záleží na tobě. mám skoro 20m syna, a má zatím jednu hexu. druhá se ne a ne podařit píchnout, protože je furt minimálně nachcípanej
k MMR se tímhle tempem propracujeme tak za 2 roky, a vůbec mi to nevadí.