Schwarz systém

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
11.2.12 07:06

Kleculko, manžel na tomto systému bude bitý ve třech, možná i více případech. Pokud by dlouhodobě omarodil, tak ohledně peněz doslova spláčete nad výdělkem (to nemluvím o tom, že na zdravotní a sociální takto přispívá mnohem víc než zaměstnavatel na svého zaměstnance). Za druhé v případě, že si bude chtít vzít dovolenou, tak si na ni napřed musí našetřit. taky doslova. Za třetí - pokud by se mu stal v práci nějaký úraz, tak v určitém případě taky může zůstat bez koruny - a navíc třeba invalidní.....
Jak se říká, že švarcsystém je jenom pro mladé a zdravé - tak to je velice hluboká pravda.
Takového zaměstnavatele bych nakopal do hader - a hned zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
11.2.12 08:35

Juro-toto všechno je všeobecně známé,že tímto způsobem je člověk hodně v nevýhodě oproti ostatním,kteří mají zaměstnanecký poměr.
Jenže realita života je často jiná-někdy je to volba buď takovýto systém práce,nebo nic.A samozřejmě se rozhodneme pracovat tímto způsobem.A hledat si jiné místo,ale ne vždy se hned zadaří.Pracovníci nejsou v takové pozici,aby si diktovaly podmínky-a říkat případnému zaměstnavateli,že ten způsob,který je pro něj výhodný se nám nelíbí,protože chceme jistoty,tak se nám jen vysměje,že jemu do toho nic není a za dveřmi stojí řada dalších.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KLECULKA
11.2.12 14:49

A to je právě to,že ve firmě se jen usmívají a na schůzích slyší o stojících lidech za branou.Já i manžel jsme si těch třech ryzik moc dobře vědomi,ale když jinak tak dobře placená práce tady nikde není :-(.Já jsem od nového roku už na úřadu práce a práce prostě není,rozesílám životopis kde se dá,ale nic.Jsem vyučená Zdravotním laborantem a to byla tehdy moje špatná volba,měla jsem se jít spíše učit nějaké řemeslo.No nic.
A myslíte že jak jsem se původně ptala,že bude takto manžel krytý?Nebude podezřelé,že za stejné období co za manžela vystaví fakturu kamarád,vystaví fakturu manžel kamarádovi?Nebo by bylo jistější aby datumově nebyly shodné?
Moc děkuji za rady :-)

• Citovat
  • Upravit
18305
11.2.12 14:57

Kleculko - já mám taky jenom středoškolské vzdělání strojírenského směru (a navíc bez specializace, což je o ničem…), ale pokud máš odpracování víc jak tři roky praxe (jakékoliv), už se na tebe dívají jinak… Pocházím ze zapadlé vesničky a musel jsem se naučit dvě věci - neupínat se na obor, který jsem vystudoval a neupínat se na region, odkud pocházím. Už jsem jezdil do práce autobusem i 70 kilometrů tam a zpátky - každý den. No, přežil jsem.
Ale n ikdy bych nebyl ochotný vzdát se té výhody, abych měl postavení jako plnoprávný zaměstnanec. Do Švarc systému by mě nikdo nedostal - a že už to na mě zkoušeli asi čtyřicetkrát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
11.2.12 15:06

když jsem pracovala na IČO, měla jsem určitý příjem..... na zdravotním a soc /i s nemocenskou/ jsem zaplatila méně než platí můj zaměstnavatel nyní /náklady zaměstnavatele jsou cca stejné jako moje původní, ale příjmy pro sebe mám daleko nižší/; jako OSVČ dáváte totiž do účetnictví náklady a tím se Vám výchozí částka ro odvody sníží; jen pak OSVČ nemá placenou dovolenou a nemocenská je ještě větší výsměch než pro zaměstnance…

Jura007 píše:
Kleculko, manžel na tomto systému bude bitý ve třech, možná i více případech. Pokud by dlouhodobě omarodil, tak ohledně peněz doslova spláčete nad výdělkem (to nemluvím o tom, že na zdravotní a sociální takto přispívá mnohem víc než zaměstnavatel na svého zaměstnance). Za druhé v případě, že si bude chtít vzít dovolenou, tak si na ni napřed musí našetřit. taky doslova. Za třetí - pokud by se mu stal v práci nějaký úraz, tak v určitém případě taky může zůstat bez koruny - a navíc třeba invalidní.....
Jak se říká, že švarcsystém je jenom pro mladé a zdravé - tak to je velice hluboká pravda.
Takového zaměstnavatele bych nakopal do hader - a hned zítra.
  • Citovat
  • Upravit
KLECULKA
11.2.12 15:11

Jsem taky z vesnice,na obor se vůbec neupínám i na úřadu práce jsem to nahlásila,že budu klidně uklízet,za práci se nestydím.V oboru jsem bohužel nepracovala,pracovala jsem po škole ve fabrice která jde do čudu.Moje bývalé kolegyně musely podepsat,že se přesčasových hodin,které mají mimo jiné nařízené vzdávají ve prospěch zaměstnavatele,jinak mohly jít.Je to děs.
Navíc pro moje vzdělání jsou důležité atestece,které můžu absolvovat po dvou odpracovaných letech v oboru,protože EU už můj samotný obor neuznává.
Můj problém je v tom,že škola i školka je až od 6 h.Takže bych potřeboval pracovní poměr od 7 H a hlavně jednosměnný.Do školy i do školky to mají naše holky 2,5km a jelikož jsme mladí rodiče,tak máme pracující babičky,tutíž nemáme hlídání.Na to se mě zatím nikdo nikde neptal a i tak zatím žádná práce.Měla jsem zájem i o uklid a udržbu na vesnici,jestli to tam taky máte,ale prý je problém s dotacemi.:-)

• Citovat
  • Upravit
18305
11.2.12 15:18

Úklidové a údržbářské práce ( a taky práce ve vesnických muzeích, vesnických družinách a domech dětí…) jsou víceméně jenom pro známé. Tedy pokud to na vesnici ještě existuje.
S tou částkou na zdravotní a sociální je to sice tak, jak píšeš, ale to je jenom to nezbytné minimu, za které pak recipročně nedostáváš prakticky nic. Pokud bys chtěla být v postavení srovnatelném s kmenovým zaměstnancem, tak jsou ty částky někde jinde.
Znova říkám, než jít do Švarcsystému, tak radši měním působiště.
(Jedna z firem, kde jsem pracoval, šla do kytek právě kvůli chování majitele k zaměstnancům - už u něj nikdo nechtěl pracovat. Což je v oboru služeb na pováženou.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KLECULKA
11.2.12 15:19

Karolinko12 to je jasné,manželovi totži nabízejí,aby šel pod firmu.Jenž jako živnostník ma 156,–kč na hodinu.Firma která nabízí,že ho vezme pod sebe mu nabízí 75,–Kč,ale účtovat firmě pro kterou manžel pracuje na něj bude 250,–Kč na hodinu.
Je to směšné a proto je pochopitelné,proč manžel i firma pro kterou pracuje vymýšlí jak by se to dalo obejít bez postihu,protože tak jak to bylo do ted to oběma stranám vyhovovalo.

• Citovat
  • Upravit
Ricki_r
4.4.12 14:22

Velká černá díra

Jak jsem se sám přesvědčil, když jsem hledal zaměstnání, 90 % firem vás chce „zaměstnat“ na živnostenský list. Je to logické, nemají vůči vám žádné povinnosti, nemusí dodržovat zákoník práce, nemusí za vás platit daně a odvody. Veškeré náklady a rizika nese takový „zaměstnanec“. Měl by se na to stát více podívat, neboť švarc systém je obrovský daňový únik a navíc se dle mého podílí na vysoké nezaměstnanosti.

• Citovat
  • Upravit
18305
4.4.12 16:31

Ricki_r: Záleží, co je to za profesi. Jako alternativa k Švarc systému existuje agenturní zaměstnávání, kde za městnanec - pokud se během zkušebky osvědčí - nastupuje potom do kmenového stavu firmy, ke které byl předtím agenturou přidělován. Tohle klapnout může a nemusí. V průmyslových zónách okolo Brna to ale běžně funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
5.4.12 09:55

Dobrý den,

mám na Vás dotaz, který je tady asi běžný ale přesto se zeptám.
Pracuji jako provozovatel prodejny na ŽL. Majitelem prodejny je firma, se kterou mam sepsanou smlouvu o spolupráci. Zboží sice objednávám já, platí ho za mě ale všechno firma, já si jen každý měsíc fakturuji určitou částku (procenta z tržeb), kterou mi má firma zaplatit. Tržby samozřejmě každý den odvádím na firemní účet. Jedinou výhodou pro mě je služební telefon na který mam nastavený od firmy limit 600Kč. Ten když překročím, pošle mi firma fakturu na překročenou částku.
Chtěl jsem se jen zeptat, zda i já spadám do SS, protože ze zákoníku práce to nějak nejsem schopen vyčíst… Předem děkuji moc za rady a porady ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
5.4.12 12:51

Určitě spadáš pod SS-protože pracuješ pro jedinou firmu na živnostenský list.Dostáváš procenta z obratu.
A pokud by šla kontrola do hloubky,tak by si nesměl používat jakýkoli majetek toho,kdo provozuje krámek.Takže všechno je špatně,od základu,jen si říkej,aby nepřišla kontrola.
Kdo je majitelem vybavení obchodu?Kdo je plátce vody,elektriky a topení?Ty jako samostatný podnikatel / máš ŽL /vlastně bezplatně používáš majetek druhého podnikatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
5.4.12 14:08

Aha… :( Takže v tuhle chvíli bud toho nechat nebo doufat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
5.4.12 15:28

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
5.4.12 15:37

Ale mně zase na druhou stranu přijde, že takhle jako já dneska pracuje strašný množství lidí…? To toho mají nechat všichni? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat