Schwarz systém

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Holma
19.1.12 18:57

Schwarz systém

Ahoj holky,

mám dotaz:

v případě, že OSVČ pracuje pro firmu (vystupuje jejím jménem, užívá jejich auto apod.) a zároveň má své kšefty, kde již vystupuje sám za sebe, jedná se o Schwarz systém?

Nikde se to nemůžu dočíst přesně, někde psali, že Schwarz systém je pouze v případě jen jednoho odběratele.

Tak jak je to?

Díky moc…tady se vždycky všechno dovím :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24870
19.1.12 19:02

Vlastně taky je, OSVČ má mít svoje vybavení, nářadí, popř. auto, na které si píše cesťáky a platí za něj silniční daň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
19.1.12 19:08

Švarc systém znamená, že na papíře jsi živnostník, ale ve skutečnosti pracuješ jako zaměstnanec. Nezávisí to na počtu klientů. Hlavní důvod, proč to zaměstnavatelé dělají je, že za Tebe nemusí platit zdravotní a sociální. Úkolují Tě, ty pro ně pracuješ, ale pojištění si platíš sama, odpovědná si taky sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
19.1.12 19:09

Záleží,komu vystavuje OSVČ fakturu.Pokud jen jednomu subjektu,tak to je schwarz systém.Pokud vícero,tak je to OK.A to když firma kterou zastupuješ dá k dispozici automobil,i když jsi samostatný podnikatel,tak by si měla platit za zapůjčení auta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26653
19.1.12 19:18

nesmi dělat jen pro jednu firmu,pokud fakturuje i jinym firmam nebo soukrome osobě tak je to v pořadku.vše jak psala lasička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
19.1.12 19:44

Jako OSVČ má vlastní, na sebe psané auto, za které platí silniční daň. Auto využívá pro své klienty, kterým vystavuje fakturu cca 6 odběratelů.
Pak dělá pravidelně pro firmu,kerá mu pro své zájmy poskytuje auto, telefon a pravidelně jim své služby fakturuje.
Pokud pracuje pro danou firmu, využívá jejich vybavení.
Pokud dělá pro klienty své, využívá pouze své vybavení.

Jen mi tak dochází, že jediné, co je v obou případech totožné, je telefon, který platí ta firma. Takže, ten, když se nějak pořeší, tak se nejedná o schwarz systém?

• Citovat
  • Upravit
karolínka12
19.1.12 22:24

podle mě tohle není Schwarz systém; to by bylo jen kdybys měla jediného stálého odběratele, posílala mu faktury jen jednou měsíčně; ono, v podstatě to bylo nelegální už i dřív, jen teď se to nějak rozvířilo…

Holma píše:
Ahoj holky,

mám dotaz:

v případě, že OSVČ pracuje pro firmu (vystupuje jejím jménem, užívá jejich auto apod.) a zároveň má své kšefty, kde již vystupuje sám za sebe, jedná se o Schwarz systém?

Nikde se to nemůžu dočíst přesně, někde psali, že Schwarz systém je pouze v případě jen jednoho odběratele.

Tak jak je to?

Díky moc…tady se vždycky všechno dovím :-)
  • Citovat
  • Upravit
14721
19.1.12 22:30

Toto schwarz systém není.
Ale s tím autem mi to košer nepřipadá, měl by myslím jezdit vlastním. Zavolej si na živnostenský úřad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
19.1.12 22:38

Můžete mi někdo vysvětlit proč je to nelegální? :think:

Manžel taky pracuje na ŽL, dělá pro autoškolu, odučí teorii, jízdy, měsíčně to majiteli vyfakturuje. To se jako nesmí? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
19.1.12 22:50
Michaela23 píše:
Můžete mi někdo vysvětlit proč je to nelegální? :think:Manžel taky pracuje na ŽL, dělá pro autoškolu, odučí teorii, jízdy, měsíčně to majiteli vyfakturuje. To se jako nesmí? 8o

To je přece něco jiného, v autoškole nesmí používat vlastní auto :nevim: Auto je v případě autoškoly učební pomůcka pro žáka.
Předpokládám, že manžel zakladatelky dělá nějakou obchodní činnost nebo kontrolu stavby nebo tak něco, prostě mohl by normálně jezdit autem vlastním.

Osobně si myslím, že když (cituji živnostenský zákon):
„Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.“
Tak když jezdí autem oné firmy, není to samostatně. Jednou jsem se bavila s paní na živnostenském úřadě, uvažovala jsem o živnosti „sekretářské práce“ a ta mě upozornila, že správně bych při této živnosti měla používat vlastní PC, vlastní tiskárnu atp.
Což nemění nic na faktu, že spousta lidí třeba pracuje jako živnostník pro firmu na firemním PC a nikdo to neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
19.1.12 22:52
Michaela23 píše:
Můžete mi někdo vysvětlit proč je to nelegální? :think:Manžel taky pracuje na ŽL, dělá pro autoškolu, odučí teorii, jízdy, měsíčně to majiteli vyfakturuje. To se jako nesmí? 8o

Myslím že to je právě to co se nesmí.Jen nevím,jak dalece je to hlídaný a jaké jsou u tohoto systému pokuty-zda pokutu dostane firma,která si takového „pracovníka“ najmula,nebo OSVČ,protože pracuje jen pro jednu firmu.
Michaelo-a nepracuje manžel takto pro autoškolu jako na vedlejšák,že má k živnosťáku hlavní pracovní poměr jinde?To by potom bylo legální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
crew
30.1.12 16:03

Sorry, ale pokud dělá na ŽL pro firmu v rozsahu zaměstnance

Pak je to schwarz systém. :cert:

• Citovat
  • Upravit
KLECULKA
10.2.12 19:20

schwartz system

Zdravím,mohli by jste mi taky poradit?Manžel pracuje ve fabrice na ŽL a fakturuje pouze jim.To je jasný SS,ale pokud by u nich pracoval celý měsíc nadále,ale fakturoval by jim pouze 3 týdny a další fakturu za 4 týden by fakturoval přez známého,který by místo něj vystavil firmě na své jméno a manžel by za ten týden vystavil fakturu známému,uz by to nebyl SS?Firma by tím prý byla krytá,ale co manžel?Prosím poradte,mají kvůli tomu v práci dots dusno.Nemůžeme si dovolit,aby manžel přišel o zaměstnání A firma prostě stálé zeměstnance a raději si prý najme firmy.
Předem dík moc za radu všem

• Citovat
  • Upravit
8935
10.2.12 23:08

Kleculko-myslím,že tímto by se to dalo obejít a manžel by měl po starostech.Bohužel dnes je doba taková,že si nikdo nemůže moc vyskakovat a práce je málo,takže musíme občas přistoupit i na takový systém práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KLECULKA
11.2.12 05:25

A tím to právě je,máme dvě děti a hypotéku na 30 let po 8 tis..V případě,že by manžel přišel o práci tak jdeme bydlet nejspíš pod most :(
Proto se toho tak bojíme i případných pokut,takhle už vycházíme z měsíce do měsíce.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat