Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Na screening v prvním trimestru by tě měl poslat tvůj gynekolog. Dělá se to ve 12tt. Krev určitě a podrobný UTZ si kolikrát musí ženská zaplatit sama, ale dr. by ti měl doporučit kam a kdy.
no ja jen ze to tady ctu ze je to dobre tak proto se ptam. doktor mne objednal prave az za 6 tydnu na kontrolu a zatin o tomhle vysetreni nic nerikal tak se ptam…
mě toto vyšetření dělal přímo můj gynekolog. v 10tt mi brali krev na základní vyšetření a současně pro ten prvotrimestrální screening. když jsem šla ve 12tt na kontrolu, tak už byly výsledky krve a můj doktor mi udělal UTZ a pak to hodil do vyhodnocovacího programu a měl hned výsledky. takže bych radila, aby sis k doktorovi zavolala, protože krev se bere před tím UTZ a domluvila se co a jak dál. někteří doktoři tento scvreening vůbce nenabízejí a automaticky ženou až na triple test.
Ale ja slysela ze pry tyhle testy jsou lepsi nez triply pry jsou presnejsi a ja bych je chtela udelat. Nevim mam nejakeho zvlastniho gyndare, na krev jdu zitra (sestra mi rekla ze si mam prijit kdy budu chtit) a kdyz jsem byla u doktora v ordinaci tak mi jen rekl ze az prijdu priste (za 6 tydnu) tak mam prijit na lacno ze mi vezmou krev tak to ja radeji pudju na tu krev drive nez za 6 tydnu…
Mě to právě taky dělal přímo můj dr. Anonymní, zavolej doktorovi a zeptej se ho. Někdy je i jiný postup, třeba krev i UTZ v jeden den a když jim přijdou výsledky krve, tak si to vyhodnotí a volají ti akorát, když je něco špatně. Za zeptání nic nedáš.
A je to prý opravdu lepší, než až triply, protože je to přesnější a bývají méně často falešně pozitivní, takže máš pak méně stresu. Můj dr. mi dělal třeba oboje, má to tak zavedený automaticky.
1.screening se dělá mezi 11. a 13.týdnem, takže má tvůj doktor ještě spoustu času, aby tě tam poslal, někde to dělají přímo v ordinaci tvého doktora, jinde posílají na specializovaná zařízení. Já musela do nemocnice, kde mi dělali ve 12+2 ultrazvuk a rovnou mi tam i vzali krev, následující den mi sestra volala výsledek, ten se právě zjistí, když se dají dohromady výsledky ultrazvuku a výsledky krve. Ale za zavolání doktorovi nic nedáš, ale víš, teprve kolem 8.-10.týdne jde vidět srdíčko, tak doktor u tebe první bude kontrolovat hlavně toto a pak se bude asi zabývat nějakým screeeningem. Neplaš! Držím palce.
no om mne pozval teprve az kdyz budu v tom 12tt drive ne jeste ale ani nevides srdicko nevim je to takove zvlastni jak nic nevim pripadam si jak pablb ![]()
já jsem byla na KO v 6 a 8tt a podruhé už bylo slyšet srdíčko a to mě uklidnilo, takže jestli chceš mít klid a nestresovat se, tak bych se domluvila s doktorem okolo toho 7-8tt, že by jsi chtěla udělat ještě ultrazvuk a pak jít ve 12tt na screening
Lenca88 píše:
no om mne pozval teprve az kdyz budu v tom 12tt drive ne jeste ale ani nevides srdicko nevim je to takove zvlastni jak nic nevim pripadam si jak pablb
Ahoj holky, já byla na screeningu v Čb a dělají ho tam pouze ve 13tt. Chci se ale zeptat, jestli nemáte někdo zkušnost s chorioamniální disociací - znamnená to, že ještě nesrostly plodové obaly, což už by během 13tt mělo být - docela mě to vyděsilo. Dík za info.
ahoj.možná píšu už pozdě, ale přece jen to písnu.Jsem taky z Litoměřicka. Tyto testy jsem absolvovala na doporučení mého gynekologa. V 10 tt jsem byla na odběru krve a za 14 dní jsem absolvovala podrobný ultrazvuk. Výsledky jsem se dozvěděla hned při UZ. Nejbližší pracoviště u nás,které toto dělá je roudnická nemocnice. Na odběr potřebuješ žádanku od svého gynekologa. kdyby tě ještě něco zajímalo, klidně mi písni.
jo a toto vyšetření nehradí VZP, tedy jsem platila 500,– Kč. ahoj
Ahoj.
Podívej se nejdřív tady po eMiminu, čas od času se tu ukáže odkaz na seznam lékařů, kteří mají CERTIFIKACI na ten prvotrimestrální screening. Jestli ji tvůj doktor nemá, tak si u něj ten screening dělat nenechávej.
Kde v tvém okolí screening dělají, to ti bohužel neporadím.
Co bych na tvém místě udělala:
Nejsem si jistá, jestli screening dělají i bez doporučení. Možná jak kde a možná chtějí víc zaplatit. Fakt nevím. V obou těhotenstvích jsem doporučení dostala (bez zdravotních důvodů).
Ahoj holky,
chtěla bych se objednat na screening jsem 5+4. Nevíte kdy přesně se mám objednat a hlavně kam? Jsem z Ústeckého kraje okres Litoměřice prosím poraďte kam děkuji.
Potřebuji na to doporučení od lékaře???
Papa