Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chci se zeptat,slyšela jsem že je screening od 35l povinný??A tím pádem ho hradí pojištovna,máte s tím někdo skušenost????
A co plodová voda?Musí se na ni od 35l????
Děkuji......... ![]()
švagrovka na plodovce kvůli věku byla (taky přes 35 let), ale žádné vyšetření není povinné. Když na plodovku nebudeš chtít jít, tak tě nutit nemůžou. Jak je to se screeningem… ![]()
Povinné není, je jen automaicky hrazený zdravotní pojišťovnou. Je „doporučený“. Pokud vyšetření odmítneš, pouze podepíšeš negativní reverz, kterým se lékař právně kryje - že i vyšetření nabídl, vysvětlil, z jakého důvodu.
Jestli myslíš,NT screening ve 12 tt-na vyšetření VV,tak ten pojištovna nehradí,musíš si uhradit sama. UZ jako takový ve 12 tt pojištovna hradí.
Na plodovku nemusíš,popsáno viz.výše.
Anonymní píše:
Jestli myslíš,NT screening ve 12 tt-na vyšetření VV,tak ten pojištovna nehradí,musíš si uhradit sama. UZ jako takový ve 12 tt pojištovna hradí.
Na plodovku nemusíš,popsáno viz.výše.
No to si tedy nejsem jistá …mě bylo 39 a screening jsem tedy nehradila - ani UZ ani odběry a upřímně řečeno ani nevím o nikom jiném ,kdo by ho platil (ani má kolegyně -mladší - neplatila.
Zakladatelko, plodovka není povinná, pouze doporučená.
Ráďa69 píše:Anonymní píše:
Na plodovku nemusíš,popsáno viz.výše.No to si tedy nejsem jistá …mě bylo 39 a screening jsem tedy nehradila - ani UZ ani odběry a upřímně řečeno ani nevím o nikom jiném ,kdo by ho platil (ani má kolegyně -mladší - neplatila.
Ono záleží, jak to gynekolog „uhraje“ na pojišťovnu.
Ráďa69 píše:Anonymní píše:
Na plodovku nemusíš,popsáno viz.výše.No to si tedy nejsem jistá …mě bylo 39 a screening jsem tedy nehradila - ani UZ ani odběry a upřímně řečeno ani nevím o nikom jiném ,kdo by ho platil (ani má kolegyně -mladší - neplatila.
Ono záleží, jak to gynekolog „uhraje“ na pojišťovnu.
souhlas s předchozími. jen ještě k praxi - když je důvod, tak pojištovna hradí i screening ve 12tt. to zda je důvod opodstatněný v podstatě určí to pracoviště kam půjdeš (tedy podle žádanky a důvodu, který do ní napíše obvodní gynekolog)- ti to pak předložej pojištovně- mají už zkušenost, takže když je to důvod, který pojištovna neuznává, tak to vyšetření platíš, když naopak je to důvod, který obvykle pojištovna uzná a zaplatí jim to, tak ti udělají vyšetření bezplatně a pošlou to k proplacení pojištovně.
diagnozy, které pojištovna obvykle uzná jsou například závažná vrozená vada v nejbližší rodině, vrozená vada u staršího sourozence, někdy opakované potraty (tam závisí na příčině spontánního potratu).
jo a taky se to liší krajově, někde jsou na screening zrovna granty, tak se to na tom pracovišti nehradí (po dobu grantu), někde je zas více zvykem pokoušet se o proplacení těmi pojištovnami - záleží na tom kde bydlíš- tuto skutečnost nijak neovlivníš.
jo a k amniocentéze - po mně by normálně nechtěli ani podepsat reverz )když jsem nechtěla plodovku po 35) podepisovala jsem to jen kvůli tomu, že tam bylo zvýšené riziko vvv.
har.
Alpaka píše:Ráďa69 píše:Ono záleží, jak to gynekolog „uhraje“ na pojišťovnu.Anonymní píše:
To máš asi pravdu , u mě to bylo jasně pro věk a kolegyně chodí ke stejnému gynekologovi , takže je asi „šikovnej“ ![]()
jo a k amniocentéze - po mně by normálně nechtěli ani podepsat reverz )když jsem nechtěla plodovku po 35) podepisovala jsem to jen kvůli tomu, že tam bylo zvýšené riziko vvv.
har.
když to je právě to, že jakmile zadají věk nad 35 let, tak program vypočte zvýšené riziko.
Ildo moje mamka měla ségru ve 42 a na plodovku nešla. Záleží na tobě co chceš podstoupit a co ne.
NT screening hrazený pojištovnou není.V případě běžného screeningu ve 12 tt hradí pojištovna.
Anonymní píše:
NT screening hrazený pojištovnou není.V případě běžného screeningu ve 12 tt hradí pojištovna.
Já jsem na NT+biochem. screeningu ve 12tt byla teď nedávno.
Gyndr koukl na můj věk (34 let) a screening mi doporučil. Nicméně mi řekl, že kdyby mi bylo 35 let, hradila by mi to pojišťovna, takto bohužel ještě ne a budu samoplátce (žádanku mi nedával, objednávala jsem se sama).
Já jsem si z toho udělala závěr, že nad 35 let věku to pojišťovna hradí, pod 35 let ne. To, že to někteří gyndr. umí zařídit tak, že si to neplatí ani mladší holky, to už je jiná. ![]()
A pro zakladatelku: povinného určitě není nic - nikdo nemůže nikoho do ničeho nutit, podle mě vždy můžeš jakýkoliv zákrok na vlastní riziko odmítnout.
Já na to určitě půjdu i kdybych si to měla platit,jen jsem chtěla být informovaná,jak to je,abych to neplatila zbytečně.Mě přispívá poj na těhu 1500,tak bych si to vybrala z toho,ale když to budu mít hrazené, tak ty peníze můžu využít na vitámíny,čaje,kurzy atd…
Jinak díky moc za reakce.
Ještě se zeptám co vše to vyšetření obnáší???????
ILDO píše: …
Ještě se zeptám co vše to vyšetření obnáší???????
V Brně v Prenatalu to probíhalo následovně (dopoledne):
pak odchod domů.
Odpoledne byly zveřejněny na jejich webu moje výsledky/zpráva, které jsem si mohla stáhnout (ráno mi sestřička dala login) a ještě mi pak volala doktorka s vysvětlením.