Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Svistice píše:
Ja se nedavno ve skolce ptala, zda bude nejaka schuzka pro rodice predskolaku, aby se rodice dozvedeli neco k zapisum a jak si jejich dite podle pi. uc. stoji ohledne skolni zralosti (a kde treba rodice maji doma neco potrenovat nebo zvazit odklad). No synova ucitelka na me koukala dost prekvapee, co ze bych to jako po nich chtela.
no, mně školkou prošly tři děti a žádné extra schůzky pro rodiče předškoláků nikdy nebyly
na takové ty běžné věci ohledně dětí (grafomotorika, logopedie, zralost) jsem vždycky s učitelkami řešila průběžně při předávání dětí a zápisy si stejně každá škola dělá svoje.
jinak skreening asi záleží na tom, jak ho která školka pojme. u nás chodila psycholožka z PPP a rodiče předem museli dát souhlas/nesouhlas s vyšetřením. jak vyšetření probíhalo, to netuším, protože moje děti se ho nezúčastnily (o dvou dětech jsem se školní docházkou nepochybovala, u třetího jsem naopak nepochybovala o odkladu).
@ka2ka píše:
já právě čekala taky nějakou schůzku popřípadě osobní info
U nás je jen všeobecná schůzka k organizaci školního roku na začátku září a pak už nic. Od učitelek se taky nic moc nedozvíš, nebo to s nima řešíš narychlo mezi dveřma (a v zádech a v doslechu další rodiče a děti). Jinak nic.
Prý pokud se mi jako rodiči něco nezdá, můžeme se objednat do PPP. Ale jak mám jako rodič poznat, jestli moje dítě nějak závažně nevybočuje, když nemám ani pedagogické vzdělání, ani nějaké relevantní srovnání s jeho vrstevníky. Navíc pokud se dítě ve školce projevuje odlišně doma a ve školce. ![]()
@sagina Já třeba od příbuzných a kolegů vím, že v některých školkách mívali někdy cca 2 měsíce před zápisy etxtra sezení s rodiči (buď třídní schůzku nebo individuální konzultace), kdy se rodiče dozvěděli co se od dítěte plus mínus u zápisu očekává a jak si to jejich stojí.
Jak tu někdo dával to portfolio školní zralosti, tak já ani netuším, jestli něco v tomhle směru poputuje s dítětem k zápisu (nebo jestli to školy vůbec po školkách požadují), ani jsem nezaznamenala, že by někde na nástěnce třeba viselo, co má dítě zvládat, aby tu první třídu zvládlo bez ztráty kytičky.
@sagina píše:
no, mně školkou prošly tři děti a žádné extra schůzky pro rodiče předškoláků nikdy nebylyna takové ty běžné věci ohledně dětí (grafomotorika, logopedie, zralost) jsem vždycky s učitelkami řešila průběžně při předávání dětí a zápisy si stejně každá škola dělá svoje.jinak skreening asi záleží na tom, jak ho která školka pojme. u nás chodila psycholožka z PPP a rodiče předem museli dát souhlas/nesouhlas s vyšetřením. jak vyšetření probíhalo, to netuším, protože moje děti se ho nezúčastnily (o dvou dětech jsem se školní docházkou nepochybovala, u třetího jsem naopak nepochybovala o odkladu).
Dost mě překvapilo, že někde dítě projde vyšetřením, aniž by někdo chtěl souhlas rodičů. A ještě k tomu jim ani neřeknou výsledek.
@Svistice no ale to jsme zpátky u toho, že školy si dělají zápisy samy. jestli po dětech budou nebo nebudou chtít nějaké portfolio, to by vám měli říct právě ve škole. já mám tři děti, u zápisu jsem s nimi byla ve stejné školy čtyřikrát (jedenkrát odklad) a pokaždé ty zápisy vypadaly jinak, jakékoli porfolio tedy nechtěli nikdy. z mého laického pohledu po nich chtěli i pokaždé různé věci, ale možná že učitelka by mi vysvětlila, že vlastně vždycky sledovali to samé, jenom na to šli jinak, těžko říct.
učitelka ze školky by ti měla dát informace o školní zralosti, co je potřeba dopilovat a tak. ale dělat k tomu hromadné schůzky mi přijde o ničem, na třídních schůzkách (ve škole ani ve školce) se dnes snad už prospěch neprobírá, to se řeší individuálně. pokud k tomu nemáte prostor při předávání dětí, tak bych se asi zajímala, jestli si lze sjednat s učitelkou schůzku na nějaký konkrétní termín nebo jakým způsobem ti informace o tvém dítěti předá. nicméně moje zkušenost je ta, že při přebírání to ve školce běžně stačilo, kolikrát bylo výhodou, že je dítě u toho, protože mi na něm (společně s ním) učitelka rovnou předvedla, co by bylo vhodné nacvičovat. ale je možné, že vy máte předávání organizované jinak, že tam ten prostor není. pak bych to ale vnímala jako problém nejenom u předškoláka.
holky díky všem za info, tak uvidíme jak to bude nebo nebude v každém případě to budu brát jako orientační info
Co se týče školní zralosti, tak to povětšinou řeším přímo s učitelkou. U dcery jsem spíše řešila sociální zralost, u syna zase soustředění. Ale vždy s učitelkou. Ve školce také mají kroužek předškoláček, kde se více zaměřují na věci ke škole, tak předpokládám, že možná tam dělají nějaké „testy“ či si učitelka zmapuje více ty děti než v průběhu dopoledne ve třídě.