Screening preklampsie

362
1.2.22 20:13

Screening preklampsie

Ahoj holky,

Dnes jsem byla na prvním screeningu a vyšlo mi vysoké riziko preklapsie 1/28. Měl jste to někdo také? Jak často to při screeningu vychází? Je to hodně časté takhle vysoké riziko? Mám se obrátit na gynekoga a začít brát na noc aspirin :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5051
1.2.22 20:32

Také mi vyšlo riziko a brala jsem na noc 100mg aspirinu. Preeklampsii jsem neměla a miminko se narodilo v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3917
1.2.22 20:50

Taky jsem měla riziko - u obou těhotenství, v každém případě jsem brala Anopyrin (100mg) jednou denně. Preeklampsii jsem neměla, obě dvě děti jsou v pohodě. Časté to úplně není, ale je lepší vědět o možném riziku a preventivně brát ten aspirin/anopyrin, než nevědět a pak mít problém.

Já si k tomu pořídila ještě tlakoměr a každý den jsem si měřila tlak (+ kdyžmi nebylo úplně dobře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
1.2.22 20:55

@LilyJane @Yasmina21 děkuji holky, já to dnes slyšela úplně poprvé, trošku jsem se bála jestli to nevyšlo jen proto, že mi bude 34, jsem obézní a ještě kuřák a mám autoimunitní onemocnění štítné žlázy, což jsem našla jako jedno s kritérií

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3917
1.2.22 21:11

@Andrea88888 No určitě to jsou faktory, které to můžou ovlivnit.
Hlavně to kouření je obrovské riziko. Nevím do jaké míry je to u tebe možné, ale rozhodně bych to omezila jak jen to půjde. Stahuje to cévy a snižuje prokrvení.
Pak je tam vysoké riziko růstové retardace a preeklampsie taky není daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5051
1.2.22 21:20

@Andrea88888 Také bych řekla, že toto jsou právě ty rizikové faktory. Určitě bych ale v těhotenství nekouřila.
U mě bylo riziko to, že jsem měla vysoký tlak v prvním těhotenství a dědičnost preeklampsie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
1.2.22 21:21

@LilyJane jo určitě to kouření nechci jakkoliv omlouvat, vlastně se v tom ani dál pytvat, omezit se to snažím, přestat nedokážu 😔. Ale přesto mě prostě napadlo jestli teda bylo i něco víc v krvi a zaznamenala jsem, že tam hledala i ty dvě tepny, takže jestli i tam už něco špatně, nebo prostě jestli je to nastavené tak, že to vyleze už jen na základě téhle anamnézy, jinak tlak mám teď úplně ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
1.2.22 21:25
@Yasmina21 píše:
@Andrea88888 Také bych řekla, že toto jsou právě ty rizikové faktory. Určitě bych ale v těhotenství nekouřila.
U mě bylo riziko to, že jsem měla vysoký tlak v prvním těhotenství a dědičnost preeklampsie.

No tohle je mé druhé těhotenství ale po dlouhém odstupu, synovi bude již 13 v březnu, tam jsem na screeningu v 1. Trimestru nebyla, ani jsem nevěděla, že ta možnost je. Tohle těhotenství je přes IVF, takže jsem víc sledovaná. Jinak v prvním těhotenství před těmi lety vše ok, tlak a dokonce jsem přenášela a porod byl vyvolávaný a syn vážil skoro 4kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
1.2.22 21:31

@Andrea88888 kdyz by mi vyšlo takovéhle riziko, tak s kouřením přestanu ihned. A ne, mne žádné riziko nevyšlo a to mi bylo 34 kdyz jsem byla těhotná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3917
1.2.22 21:33

@Andrea88888 Ono to není jen o krvi, jako spíš o šířce průtoků pupečníku a o tom, jak je placenta (a dítě) dobře vyživované.
Proto kontrolují průtoky tepnami atd. Kouření stahuje cévy, tuk je zacpává a ještě do toho je může mít člověk uzší než je průměr.
Vysoký tlak je příznak už rozjeté preeklampsie - tzn. že dítě není dostatečně vyživované a proto donutí tělo vydat hormony, které způsobí, že se matce v těle zvedne tlak, aby se rozšířily cévy a tím pádem se k dítěti dostala krev, kterou potřebuje. Jenže je to taková dvousečná zbraň - pokud se to rychle neřeší, může to zabít jak dítě, tak matku.
Ne vždycky si člověk všimne, že má vysoký tlak a když už si toho všimne, jsou to většinou už šílené hodnoty. Proto je dobré to hlídat preventivně a pokud tlak stoupne a neklesá, je třeba jít do nemocnice. To samé, když se objeví bílkovina v moči.

Opravdu si to dobře nastuduj, není to vůbec sranda. I když by se nic nestalo a v pohodě bys donosila a porodila, je lepší mít načteno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
1.2.22 21:45

@lachtanice86 screening byl dnes, tudíž píšu aktuální stav v době screeningu, ještě nějaké jiné připomínky mimo můj dotaz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
1.2.22 21:49
@LilyJane děkuji, to je přesně jedna z odpovědí, kterou jsem tu hledala :srdce:
@LilyJane píše:
@Andrea88888 Ono to není jen o krvi, jako spíš o šířce průtoků pupečníku a o tom, jak je placenta (a dítě) dobře vyživované.
Proto kontrolují průtoky tepnami atd. Kouření stahuje cévy, tuk je zacpává a ještě do toho je může mít člověk uzší než je průměr.
Vysoký tlak je příznak už rozjeté preeklampsie - tzn. že dítě není dostatečně vyživované a proto donutí tělo vydat hormony, které způsobí, že se matce v těle zvedne tlak, aby se rozšířily cévy a tím pádem se k dítěti dostala krev, kterou potřebuje. Jenže je to taková dvousečná zbraň - pokud se to rychle neřeší, může to zabít jak dítě, tak matku.
Ne vždycky si člověk všimne, že má vysoký tlak a když už si toho všimne, jsou to většinou už šílené hodnoty. Proto je dobré to hlídat preventivně a pokud tlak stoupne a neklesá, je třeba jít do nemocnice. To samé, když se objeví bílkovina v moči.Opravdu si to dobře nastuduj, není to vůbec sranda. I když by se nic nestalo a v pohodě bys donosila a porodila, je lepší mít načteno.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
1.2.22 22:03

@Andrea88888 veřejná diskuze. Musíš počítat i s tím, že nebudou tlestanky za těhotnou kuřačku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
1.2.22 22:19

@lachtanice86 taky jsem s tím počítala, zvažovala jestli i to kouření pravdivě napíšu, jen jsem čekala, kdo to vytáhne. Ale, protože se chci vážně dovědět co nejvíc, napsala jsem pravdu a „nezkreslovala“ skutečnost, což většina mamin tady dělá přesně kvůli takovým rypálkům jako ty, což nikomu nepomůže. I když někteří sem snad chodí vyvolávat jen konflikty a útočit. Nepotřebuju školení o tom, že je kouření špatné, to sama vím a taky s tím bojuju ale paradoxně většina slyší slovo kuřák a hned vidí matku co vytáhne dvě krabičky denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
1.2.22 22:23

Prosimtě, vyprdni se na kouření. Ležíme teď dvě na Obilním trhu na předporodní JIP s preeklampsií. Já už teď „jen“ 6 týdnů před porodem a kolegyně 8. A to jsme mladé a více méně zdravé nekuřačky. Já jsem byla i aktivní sportovec a ani skoro nepila. Je jasné, že děti se nám narodí předčasně.
Nepřeju nikomu ten strach a modlení, aby ty děti vydržely do vývinu plic, do dalšího dne, aby další vyšší tlak nespustil císaře atd…
Nestojí to za to zvyšovat si šanci. Ještě k tomu jsme bez návštěv a manžela (rodinu) uvidíme až při porodu (a kdo ví jestli) a děti doma holky uvidí až je propustí.
Opravdu to za to nestojí. Starej se o sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí