Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
prisli mi vysledky krevnich testu a ja koza blba si googlila vysledky a zbytecne se vystresovala 🤦🏼♀️ I presto, ze vysledek screeningu je negativni (riziko DS 1:3900), tak mam nizke hodnoty PAPP-A (0,37 MOM) a free beta HCG (0,35 MOM). Docetla jsem se, ze nizke hodnoty poukazuji na mozne riziko potratu, rustove retardace atd… UTZ me teprve ceka, vysledky krve jsou namerene 10 + 4 dle CRL, ktere dany den bylo 2,9 cm. Mam nepravidelne cykly, takze dle PM jsem v den odberu mela byt uz 12 + 0 tt.
Mate nekdo podobnou zkusenost a miminko mate v poradku? Donosily jste? Ja jsem z toho na prasky, mam diagnostikovane PCOS a miminko prislo prirozene po pulroce snazeni a s PCOS se uz poji vetsi riziko potratu…
Screening se hodnotí jako celek.. takže v klidu počkej na utz, bude to v pořádku, uvidíš.
Jak sama píšeš, zbytečně ses vystresovala. Počkej na UTZ, ten je důležitější. Možná ti vyjde ta růstová retardace plodu v celkových výsledcích, které se zkompletuji celkově. Ale není to důvod k panice, taky mi to vyšlo včetně vysokého rizika preeklampsie…není to konec světa, neboj
jsou to jen výpočty pravdepodobnosti, ten špatný scénář může i nemusí nastat (pak po 20.tydnu, dřív ne..).