Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
U prvního (má 2roky) jsem šla klasicky na 1. trimestralni screening a zaplatila jsem si po konzultaci s genetičkou Prenascan (výsledky tuším do 14 dní?), kdyby mi screening vyšel pozitivně, šla bych rovnou na plodovku…u druhého to planuju stejně, na triple nepůjdu
Nevim jak je to konkretne s Panorama testem, ale u Trisomy NIPT testu byl prvni vysledek do par dni a pak kompletni tusim za tri tydny. Nemam ale overeno, rozhodli jsme se nakonec jej nepodstoupit a zvolili jsme invazivni vysetreni.
O Tripple testu se nikdo ani nezminil. Standardni vysetreni u prvniho screeningu bylo z krve na PAPP-A a volne beta HCG v kombinaci s podrobnym utz. Resili jsme v prosinci 2023.
Klasický screening ti dělali? Já jsem byla na screeningu, triple test v tomto případě můj gynekolog nechce dělat. Ale pro svůj klid jsem radši šla ještě na Panoramu. Výsledky byly za 10 pracovních dní.
Při odběru mi Mudr. ještě udělala další docela podrobný UTZ, takže nelituji a jsem ráda, že jsem se trošku uklidnila ![]()
Předně, triple testy zachycují dobře vývojové vady, jako jsou rozštěpy páteře. Je stále důvod je dělat. Navíc v případě nepříznivého prvotrimestrálního screeningu se výsledky triple testů posuzují spolu se PS a vychází z toho Integrovaný screening, který je mnohem přesnější než prvotrimestrální screening. I genetik ho doporučí. Když už chcete něco démonizovat, tak si o tom aspoň něco nastudujte. Stále je to výborná diagnostická pomůcka.
Je mi 41,čekám třetí dítě, od začátku vše v pořádku, podstoupila jsem akorát genetickou konzultaci kde Dr říkal že mám skvělé výsledky tudíž by mě na žádné testy neposílal ale že je to na mě, nikam jsem nešla, každá KO dobrá, malému se daří a za chvilku bude s námi.
Ale poslouchej Dr, genetika je určitě dobrá👍
@Janli píše: Více
Tak mě ho třeba nedoporucil ani můj gynekolog (pracující i v CAR), ani gynekolog v nemocnici, kde mi dělali screening ani genetik ![]()
@Anonymní píše: Více
Ty sis rovnou zaplatila Prenescan, tak už jsi ho nepotřebovala. Tohle je zdarma pro ty, co nechtějí platit drahý testy.
Nezaplatila, šla jsem na něj až na doporučení genetičky a mela jsem ho zdarma (kombinace výsledků screeningua veku), genetička mi právě popsala výhody a nevýhody a přesnosti atd invazivních metod vs. triple vs. NIPT a její názory se shodovaly se dvěma dalšími doktory
Triple test bych osobně nepodstoupila, vychází často falešně pozitivní. Byla jsem na prvním a druhém screeningu, pokud by jsi chtěla i něco navíc, tak třeba nipt Prenascan a výsledek do 7 dnů. ![]()
Po negativním prvním screeningu me doktorka zmanipulovala(vystrašila) ze kvůli věku 36let musím podstoupit Triple test, který vyšel katastrofálně na down syndrom 1:25, pozitivní.
Kvůli tomu jsem podstoupila pro můj klid panoramu, která ke vyšla až na druhy odběr kvůli nízké fetální frakci plodu🙏 nervy, dlouhé čekání.
Vyšel negativně a v listopadu se nám narodil zdravý chlapeček. Byla jsem i na podrobném ultrazvuku, kde mi pan doktor řekl, ze by na panoramu vůbec nešel, ze na UZ vidí zdravé mimino:)
Do dnes lituji, ze jsem se nechala zmanipulovat.
Triple test nedoporučuji a u druhého těhotenství ho rozhodně podstupovat nebudu.
![]()
@Bobina87 píše: Více
A co když ti na tohle napíšu, že mě zas triple testy odhalily Downa? Taky jsem se nechala „zmanipulovat“. Kdybych to neudělala, narodilo by se mi postižený dítě.
@Janli to se bohužel může stát ![]()
Mě vyšel první screening dobře a toho jsem se měla držet.
To mě mrzí..
A 1. screening ti vyšel na downa kolik (jestli se můžu zeptat)?
@Bobina87 píše: Více
Je to opravdu co doktor, to názor. U nás to bylo přesně opačně. Screening vyšel dobře, doktor mi další testy nedoporučoval - resp. říkal, že mu přijdou zbytečné. Šla jsem na Panoramu pro náš klid. Vyšla dobře, ale neberu to jako vyhozené peníze..
Ahoj holky,
čekají mě brzy testy v rámci tehotenského screeningu a snad není kontroverznějšího testu, než je Tripple.
Můj gynekolog ho neustále prosazuje, od dvou dalších jsem naopak slyšela, že je to zastaralý test, přežitek a nepoužívají jej, ani nedoporučují.
Osobně ho, po pečlivém prostudování si, podstoupit nechci.
Jak je to u vás-aktuálně? Podstupujete ho?
Dala bych spíš, pokud by byl problém, přednost UTZ navíc, genetické konzultaci nebo neinvazivnímu testování- typ Panorama, apod…nevíte, jestli se pořád na ty výsledky z Panorama testu čeká tak dlouho?
Četla jsem tady diskuze cca 6 let staré, tak doufám, že už to mají labiny víc „vychytané“.
Moc díky všem za postřehy. Hezký den!