Sedmileté dítě a běh

Napsat příspěvek
Velikost písma:
90
17.2.15 23:04

@markyj Jasně, nenutíme ji do ničeho. Chceš - nechceš? Pokud něco nechce, zeptám se proč, popřípadě vysvětlujeme. Dneska jsem ji cestou z tréninku řekla, že se nedá nic dělat, že když to s tím během vyloženě nepůjde, že se nestane než horšího, než že florbal hrát nebude. Rozplakala se a pak mi volala máma, její babička, co jí terorizuji, že holka je smutná a brečí ji, že neumí běhat. Nemyslela jsem to nijak zle, jen jsem jí chtěla říci, že se na ní nezlobím, když ji nejde běh, že svět se neboří a nic horšího než že s florbalem skončí se nestane. Ani jsem si neuvědomila, jak moc se jí dotknu. Proto jsem napsala ten dotaz, zda ji jde prostě pomoc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22010
17.2.15 23:12

@Rospinka, ano, to je velký problém.

Holčička zažraná do aktivity… v níž jí nebyl dán talent od Boha. A musí si to vydřít.
Děláš moc dobře, že ji podporuješ a hledáš pomoc - je-li to finančně možné, určitě bych volila třeba na pár hodin nějakého soukromého trenéra. Individuální lekce dají strašně moc a na jejich základě se potom dá stavět dál (rodiče jsou trenérem vycvičeni a poučeni, jak s dítětem pracovat, protože trenér dá jen základy, trénovat musí dítě s rodiči).

Ohledně toho, cos jí řekla - pozor na to.

„Nestane se nic horšího než že florbal hrát nebudeš“.

Když si to přečteš a pokusíš se to procítit z pozice toho sedmiletého, do florbalu zažraného dítka… cítíš to? Uvědomuješ si, cos jí řekla? NIC HORŠÍHO pro ni v tuhle chvíli neexistuje než že nebude hrát florbal. Větší ránu jsi jí nemohla dát.

Přirovnala bych to k situaci, kdy bys kamarádce, zoufale se snažící otěhotnět, sdělila „nestane se nic horšího, než že dítě mít nebudeš“.

Vím, že jsi to neudělala úmyslně, neber to prosím ve zlém - jen jako překlad toho, co mezi Vámi dvěma mohlo zůstat „lost in translation“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
17.2.15 23:22

@BohunkaP Zpětně to zní šíleně, samožejmě. Řídila jsem, ani jsem si neuvědomovola tíhu těch slov v danou chvíli. Vyložila jsem ji u babičky a kdyby babička za 10 minut nevolala, asi si to neuvědomím doteď. :nevim: Stalo se, ale chci, aby věděla, že ji chci pomoc, pokud bude o to stát.

Koukala jsem nyní na tu běžeckou abecedu na youtube. Asi vidím, kde je celkově problém. Děláme krátké kroky a všechno na patu. Duc, Duc, Duc tvrdá rána na patu a další… Špičky u běhu nepoužíváme. Zítra ji zkusím video pustit :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
17.2.15 23:23

Otázkou je, když je naučená běhat takto a špatně očividně, zda e reálné, aby se ještě přeučila a v zápalu boje, hry, florbalu si dokázala uvědomit chyby při běhu a změnit návyky pata - špička :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22010
17.2.15 23:28

@Rospinka, no, vidíš, přesně to mi říká můj muž, když si občas jdeme spolu zaběhat - běhat musíš přes špičky, nedupej mi tam tou patou - já to teda ani omylem neumím :mrgreen: :oops:

Přesto bych toho trenéra zvážila - protože ono je jedna věc to vidět… a druhá uvést do praxe. Oni tito lidé mívají spoustu fíglů, jak k tomu děti přivést… dobrý příklad je lyžařská školka nebo plavecký kurz… Lyžovat a plavat dnes umíme prakticky všichni, ale naučit to naše děti - správně technicky, opravdu kvalitně - to už je o něčem jiném, to už chce fígl. A navíc, když už to je naučená dělat špatně, tak aby se to dokázala přeučit, tam se ta trenérská zkušenost a autorita někoho jiného než matky bude hodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
17.2.15 23:35

@BohunkaP Lyže jsme typický příklad. Máma nenaučila, z lyžařské školky mi ji vratili ve čtyřech letech po jednom a půl dni jako lyžařku a od té doby lítá na lyžích každý rok :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22010
17.2.15 23:42

@Rospinka, no vidíš! A hele, ještě uvidíš, fakt - jestli takhle reaguje (pohybově šikovná a na lyžích s cizím instruktorem se po jednom dni rozlyžuje), tak jí fakt nějaké ty soukromé lekce zaplať (je-li to finančně možné, samozřejmě), ona se chytne.

Nakonec by to nemuselo vyjít až tak draho - třeba leckterý student FTVS by byl za přivýdělek rád… nebo i přímo její trenér, soukromě, ten už ji zná (ale zas bude dražší)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
18.2.15 09:20
@Rospinka píše:
@BohunkaP Zpětně to zní šíleně, samožejmě. Řídila jsem, ani jsem si neuvědomovola tíhu těch slov v danou chvíli. Vyložila jsem ji u babičky a kdyby babička za 10 minut nevolala, asi si to neuvědomím doteď. :nevim: Stalo se, ale chci, aby věděla, že ji chci pomoc, pokud bude o to stát.Koukala jsem nyní na tu běžeckou abecedu na youtube. Asi vidím, kde je celkově problém. Děláme krátké kroky a všechno na patu. Duc, Duc, Duc tvrdá rána na patu a další… Špičky u běhu nepoužíváme. Zítra ji zkusím video pustit :potlesk: :potlesk:

Dneska si s dcerou ještě jednou promluv. Řekni jí, že jsi přemýšlela o tom, co jsi jí včera řekla o té možnosti ukončení sportu a že by bylo řešení, kdyby se naučila lépe běhat. Že využijete nějakého odborníka na běh a jestli s tím takhle souhlasí.
Osobně si myslím, že je potřeba dotrénovat běh tak, aby automaticky běhala přes špičky (sama si uvědomuji, že běhám přes paty, proto jsem nikdy nebyla moc rychlá na krátké tratě, jen na ty delší).
Taky umím říct dětem něco, co mi připadá v pořádku a s nimi to docela zatřepe. Jsme jen lidi a děláme chyby. Tak se pak třeba omluvím a probereme to pořádně. Nebo řeknu, že jsem o tom přemýšlela a znovu to otevřu.

• Citovat
  • Upravit
30937
18.2.15 09:57

@Rospinka Urcite domluv toho trenera. Jeste je vyborna kamera, aby videla, co dela za chyby. Draho trener nevyjde, ono i kdyby to bylo cca 500Kc za par hodin, opravdu staci parkrat, ale hlavne v mezidobi spolu trenovat. Odstranovani chyb nezacne jit nikdy hned, chce to postupne a cas od casu zkouknout odbornikem.

K vete o nehrani florbalu bych se nevracela, cloveku se casto povede rict nejakou „hloupost“. Ale vse bych delala stylem- jsem tu pro tebe, jsem tvuj pomocnik, jsem tvuj rodic, ale nejsem tvuj trener ani kritik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
18.2.15 10:11
@Fryderyk Chopin píše:
Když ji „nechá žít“, bude jí dcera vděčná teď, za mala. Když ji „žít nenechá“, bude jí vděčná až vyroste ;)
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
18.2.15 13:38
@Rospinka píše:
Zdravím, dá se naučit sedmileté dítě běhat? Dcera sportuje, hraje druhým rokem florbal, tréninky 3× týdně 1,5 hodiny. Ale nejde ji běh, je hrozně pomalá a běhá těžkopádně. Je ještě šance, že se to zlomí. Není zároveň žádný hubeňour, 127 cm a 29 kg. Florbal ji moc baví, ale ten běh…

mně by tenkrát pomohlo jen hlídat abych to nepřepálila. Na krátké vzdálenosti jsem jako dítě bývala rychlá, na 1500 m jsem to vždy přepálila a zbytek jen došla. Takže ji naučit dobře si rozvrhnout tempo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
19.3.15 12:20

Máme se synem úplně stejný problém. Aktivně sportuje a jeho běh není taktéž úplně ideální. |Jak psali někteří už výše, jedná se o špatnou techniku běhu. Má běh skoro bez odrazu, z pat. Strašně málo používá špičky. Co nám hrozně pomohlo byl nácvik běžecké abecedy, cviky na posílení špiček. Zkus si vyhledat plyometrické cviky. Jsou to různé poskoky, přeskoky. Na ně nedám dopustit, strašně to pomáhá na chybějící odraz.
Syn si špatný běh taky neuvědomoval. Teď je rád, protože běh už není pro něj tak náročný, nemusí používat tolik sílu. Před tím běhal strašně silově, teď díky zapojování odrazu běhá daleko lehčeji. Je potřeba na tom ale pravidelně pracovat a neposlouchat rady typu…nechte ji žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí