Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak malého donutit usnout? málej se vzbudí někdy i ve 4 hod. A už mu nejde usnout. Chodi spát tak v devět. Vstává v sedm. Ale ted se nám 2× stalo že se vzbudil ve 4 a už neusnul. Jedině co mi napadá nemůže to byt hrama na tabletu? Nevím… Ospalý není ![]()
Může to být hrama na tabletu, protože to hodně unavuje stejně jako hraní na počítači, ale mozek je tak rozjetý že nedokáže vypnout a usnout. Já jsem dospělá a když hraju hru na počítači tak potom to chvíli trvá než zaberu, protože mi dle trvá než vypnu. Takže hry na tabletu ano, ale jen dopoledne.
Hodinu před spaním žádný počítač ani televize.
@Lynette děkuji,ale on se vzbudí k ránu a už neusne, ale pokaždý ho právě najdu s tabletem v ruce, myslím že na ty podělaný hry myslí… nevím, tvrdí že ne, no jo, ale nevím nevím… každopádně už je vydán zákaz, ymslím že je to skutečně tak zbytečná a pitomá věc, že se vůbec nebudu zlobit, když bude chvilku uložený někde daleko.
Je, to byla naše Adi taky. Prostě raní ptáče. Bylo jedno jestli šla spát večer v šest nebo v deset, ale bylo 6ráno a ona byla vzhůru a to jsem si ještě říkala, jak dlouho spala. U ni je rekord vstát ve 3 ráno
Nijak jsem to neřešila, prostě jídlo jsem ji nachystala do lednice večer ať se nají a nemusí čekat až vylezu z pelechu já. (většinou si pustila pohádku nebo si pak hrála) Teď ji je 12. Už ji to brzské vstávání přešlo, Dnes byla vzhůru cca v 7, ale když jsem se vrátila v 10 z nákupu, byla v pyžamu s tabletem v pelechu. Nevím, myslím, že to může být náturou člověka-prostě raní ptáče - což tedy já nedokážu pochopit ![]()
@cezet tak my mame take obcas problemy se spanim-ale z trochu jinych duvodu-zdravotnich. A vyresila jsem to domluvou. Fain nemusi spat, ale bude uplne v kliidu lezet a odpocivat. Vetsinou pak preci jen zabere. Ale v zadnem pripade bych nedovolila aby si nekjdy v noci hral hry. Tablet bych mela hezky pod dohledem, aby ho to nellajalo.
Spánek ovlivnuje modré světlo-pc, tablet, led. Narušuje tvorbu melatoninu a pak máte útrum.
@cezet píše:
@Lynette děkuji,ale on se vzbudí k ránu a už neusne, ale pokaždý ho právě najdu s tabletem v ruce, myslím že na ty podělaný hry myslí… nevím, tvrdí že ne, no jo, ale nevím nevím… každopádně už je vydán zákaz, ymslím že je to skutečně tak zbytečná a pitomá věc, že se vůbec nebudu zlobit, když bude chvilku uložený někde daleko.
dej časový limit odkdy dokdy smí na tabletu hrát - př žádné hraní před sedmou ráno a po šesté večer, maximální čas celkem př 2 hodiny denně.. na noc tablet odevzdá, aby to dodržel - věřím, že zakrátko mít potřebu vstávat a pařit nebude ![]()
Příspěvek upraven 14.02.15 v 13:46
Všem vám moc dkěuji, zatím se skoro všichni schodneme na tom tabletu, nebo tedy tomu světlu, díky zkusíme ho prostě odebrat na nějaký čas.
@cezet píše:
Všem vám moc dkěuji, zatím se skoro všichni schodneme na tom tabletu, nebo tedy tomu světlu, díky zkusíme ho prostě odebrat na nějaký čas.
nebrala bych zcela - to je nesmysl, ale snažila bych se o nějakou velmi rozumnou regulaci pobytu s tabletem, pc a tv, protože je jinak riziko toho, že až se upraví spánek, tak vrátíte tablet a problém se nevyřeší..
@cezet píše:
@jdukolem pak si to vracení ohlídám
aha.. a jak to uděláš? ![]()
ne bez ironie za mě je snazší nastavit pravidla hned než sebrat a pak povolit - a kdy? za jakých podmínek? no uvidíš..
Stalo se to dvakrát… Co blbneš? ![]()
Tobě se nikdy nestalo, že ses probudila, nemohla usnout, špatně spala, apod…?
Nech ho žít, o nic nejde - za pár dnů se to třeba zase upraví…
Nicméně ale nechápu, jak ho můžeš najít s tabletem v ruce - tablet má snad na noc svoje místo a jistě to není v posteli dítka… ![]()
@BohunkaP Děkuji za příspěvek, má otázka zněla zda to může být tabletem, neplaším jen se ptám, toť vše a že ho najdu s tabletem v ruce, no zdřejmě já spím a on když se vzbudí tak si pro něj dojde.
@cezet píše:
@BohunkaP Děkuji za příspěvek, má otázka zněla zda to může být tabletem, neplaším jen se ptám, toť vše a že ho najdu s tabletem v ruce, no zdřejmě já spím a on když se vzbudí tak si pro něj dojde.
Tablet schovej večer tak, aby ho nenašel.
Načapala jsem svého kluka, že má ráno tablet pod polštářem. Dvakrát. Poprvé jsem mu jen vyčinila, podruhé jsem mu ho sebrala na dva týdny. Jde o to, že ráno brzy vstává a je problém ho dostat z postele. Když se probudí v noci a nemůže spát, jde ke mě do postele.
Můj kluk spíš večer nemůže usnout. Ale tvrdí, že se probudí v noci a taky nemůže usnout. Ráno ho každý den budím. Jen nevím, jak často a jak dlouho je v noci vzhůru. Dala jsem mu párkrát sirup PEDIAKIT. Je to na snadné usínání. Ale jsem nedůsledná, už ho dlouho neměl. Takže nemůžu říct, že na moje dítě funguje.
@Kobea Děkuji moc. My máme právě své místo na vše, tlf, tablety pc, notebook a další, má k tomu přístup pořád. Má nový tablet od vánoc, takže prostě mastí hry, přes den nemá čas, škola, kroužky atd, takže začal taky hrát ráno před odchodem do školy, to už jsme ale zakázali, jelikož pak nestíhal, takže mu tablet dovolujeme místo večerníčku atd na to už je velký, a co malá kouká na večerníček, tak on hraje hry a mě právě příde že pak na to myslí v noci, takže proto byla má otáztka zda je to možné, že by se zamýšlel nad hrama v noci
Koukám že je to pomalu všude stejné, kdyby ty tablety nebyli, to by byl klid
jenže v dnešní době to prostě bez takovýchto dětských doplňků bohužel nejde. Každopádně u nás je tablet tedy zabraný a musím říctže na dnešek spal dobře v klidu.