Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Nevím, jestli je to vidět na EEG, ale tuto nemoc zjistili u mého syna. Zjistilo se to nepozorností ve škole, unaveností, potom se začal hodně prát s klukama a i s holkama.No a skončili jsme u psychiatra. A tam mu to zjistili. Dostal léky a taky uklidňující léky. Nicméně tato nemoc byla i kdysi. Jenže nyní jako asi všechno, se to pojmenovalo a dělá se z toho velká věda. Pokud je tato nemoc diagostikována u dítěte, tak můžu říct jedině to, že z toho to dítě vyroste. Každopádně potřebuje péči a lásku svých nejbližších.
V ppp jsem viděla snímky mozku dítěte s adhd, tento mozek se mírně liší v činnosti. zapojuje hemisféry při práci jinak, než zdrAvý mozek. charakteristický pro tento mozek je dozrávání v různých oblastech různě. někde je na vrcholu, jinde sotva průměr. ADHD je hyperaktivita + porucha pozornosti, ADD je pouze porucha pozornosti. odborník je dětský psychiatr, píšící léky např. Ritalin. ppp-pedag. psych. poradny. Jinak tyto děti mívají i jiné problémy=poruchy učení-problémy se čtením, psaním, s kreslením, mohou být neobratné. bohužel u velké většiny dětí se příznaky zmenší, ale přetrvávají až do dospělosti. třeba jako add.tato porucha je nejviditelnější ve školním věku. mají ji častěji chlapci. terapie-behaviorální-nácvik správného chování, učení.
Ahoj, mam podezreni na adhd u syna. Od miminka navstevujeme neurologii, mel jako miminko meningokoka a hlidali ho, aby se mu nerozjela epilepsie. Na EEG byl hodnekrat a sledovany na neurologii uz neni. Ale me trapi jeho nepozornost. Vse mu musim tisickrat opakovat. Navic je hodne vzteklej. Jak mu neco nejde, hned s tim svihne, zacne jecet hystericky a tak. Kam s nim mam jit na vysetreni? Dekuji
Do pedagogicko-psychologicke poradny nebo k nejakemu detskemu psychologovi…rozumnemu nejlepe…
Jemu jsou teprve 3 roky, pujde to uz diagnostikovat? A jaka vysetreni delaji?
U tak malych si s nim jen asi hraji nebo mu nabidnou neco ke hrani a sleduji co on na to a udelaji s vama nejaky dotaznik, jak se projevuje doma a tak, jestli chodi do skolky tak se budou chtit zeptat i ve skolce, kdyz vam to nebude vadit…
Myslim, ze to diagnostikovat jde, taky muzou poradit jak k diteti pristupovat - at uz jde o adhd nebo ne ![]()
@katkatel dekuji
co jsem tak cetla, tak toho na nej dost sedi. Pekne si sice hraje sam, ale je u toho hrozne hlucnej
Ahojky maminky taky mam chlapecka s adhd jsou nam 4 roky. Hledame nekoho na pokec i pratelstvi. Jsme zoufali nikdo s nami nechce hrat protoze deti poznaj ze je jinej
Ahoj nam ji potvrdily v roce a pul zalezi na doktorce. Nase doktorka melo podezreni uz v roce.
Ahojky maminky taky mam chlapecka s adhd jsou nam 4 roky. Hledame nekoho na pokec i pratelstvi. Jsme zoufali nikdo s nami nechce hrat protoze deti poznaj ze je jinej
Ahoj, ráda bych se také dozvěděla nějaké nové informace. Mám dceru 8 let a diagnozu ADD jsme zjistili až v první třídě. I předtím byla jiná, ale sváděla jsem to na povahu a tak nějak se s ní vždy dohodla. Mám celkem 4 děti a zůstala jsem na ně sama. Nejhorší je skloubit chod domácnosti a uspokojit nároky ostatních, když se většina dne točí okolo jednoho. Neustálé řešení konfliktů s ostatními, neustále přemlouvání, přesvědčování a vysvětlování je skoro nad lidské síly. Denně máme scény s ranním vstáváním, s hygienou, s čištěním zubů a přes to všechno se dostat ještě k učení a zvládnout ostatní a práci mě někdy vyčerpává natolik, že mám pocit že se zhroutím. Ale k našemu problému. První problémy ve škole se objevily hned po měsíci, absolutně nulová krátkodobá paměť, počítáme na prstech, nic ji nebaví, všechno je nuda a trapný. Dostat ji k učení je práce na hodinu a pak max. pár minut se učíme. Máme několik vyšetření v PP poradně, fonologické vyšetření a čekáme na neurologii a na psychiatrii, ale čekací doby jsou šílené. Průběžný verdikt je, že máme ADD s přidruženou dyslexií a dysgrafií a špatně slyšíme, takže dcera nedokáže moc odlišit s, š nebo z, ž. Pravidelnmě chodíme na logopedii, ale pracovat doma se moc nedaří. Dcera odmítá chodit mezi lidi, odmítá činnosti, které potřebují nějakou snahu nebo vydrží max. pár minut. Večer usíná hrozně pozdě a bojí se, jestli nezačne dům hořet, na mostě se třeba obává, že most spadne aj. A několikrát řekla, že by radší nebyla, aby nemusela nic dělat a nikdo po ni nic nechtěl. S ostatními dětmi si hraje celkem ráda, ale vyvolává konflikty, pokud není po jejím. V jednu chvíli je úžasně milá a přítulná a za pár chvil mi sprostě nadává a háže věcmi. Nejhorší je když ji to chytne mezi lidmi. Nevím, co bych si sama myslela o mamince obklopené 4 dětmi, z nichž jedno na ni řve, že je úplně blbá, nebude ji poslouchat a je to nejhorší maminačka na světě. Vím, že za to nemůže, ale už nevím, co mám dělat. Návody, které mi daly v poradnách jsou skvělé, ale jak mám s dcerou pracovat, když nemá jakoukoliv snahu ahned je unavená? Pokud má někdo podobnou zkušenost, budu ráda když mi odpeíše a třeba podpoří. Děkuji.
Ahoj deti s adhd nebo add je bech na dlouhou trat i ja jsem z nej tak unavena ze nevim co a jak.muj peta je jinej neutahatelny hned se kamaradi s kazdym to je taky o prusvich. Jsme hlucni vsude je nas moc. Ja si rikam ze mohlo byt hur jsou horsi veci nez adhd. Musime to vydrzet prekonat a bude lepe…
@amirax píše:
Ahoj, ráda bych se také dozvěděla nějaké nové informace. Mám dceru 8 let a diagnozu ADD jsme zjistili až v první třídě. I předtím byla jiná, ale sváděla jsem to na povahu a tak nějak se s ní vždy dohodla. Mám celkem 4 děti a zůstala jsem na ně sama. Nejhorší je skloubit chod domácnosti a uspokojit nároky ostatních, když se většina dne točí okolo jednoho. Neustálé řešení konfliktů s ostatními, neustále přemlouvání, přesvědčování a vysvětlování je skoro nad lidské síly. Denně máme scény s ranním vstáváním, s hygienou, s čištěním zubů a přes to všechno se dostat ještě k učení a zvládnout ostatní a práci mě někdy vyčerpává natolik, že mám pocit že se zhroutím. Ale k našemu problému. První problémy ve škole se objevily hned po měsíci, absolutně nulová krátkodobá paměť, počítáme na prstech, nic ji nebaví, všechno je nuda a trapný. Dostat ji k učení je práce na hodinu a pak max. pár minut se učíme. Máme několik vyšetření v PP poradně, fonologické vyšetření a čekáme na neurologii a na psychiatrii, ale čekací doby jsou šílené. Průběžný verdikt je, že máme ADD s přidruženou dyslexií a dysgrafií a špatně slyšíme, takže dcera nedokáže moc odlišit s, š nebo z, ž. Pravidelnmě chodíme na logopedii, ale pracovat doma se moc nedaří. Dcera odmítá chodit mezi lidi, odmítá činnosti, které potřebují nějakou snahu nebo vydrží max. pár minut. Večer usíná hrozně pozdě a bojí se, jestli nezačne dům hořet, na mostě se třeba obává, že most spadne aj. A několikrát řekla, že by radší nebyla, aby nemusela nic dělat a nikdo po ni nic nechtěl. S ostatními dětmi si hraje celkem ráda, ale vyvolává konflikty, pokud není po jejím. V jednu chvíli je úžasně milá a přítulná a za pár chvil mi sprostě nadává a háže věcmi. Nejhorší je když ji to chytne mezi lidmi. Nevím, co bych si sama myslela o mamince obklopené 4 dětmi, z nichž jedno na ni řve, že je úplně blbá, nebude ji poslouchat a je to nejhorší maminačka na světě. Vím, že za to nemůže, ale už nevím, co mám dělat. Návody, které mi daly v poradnách jsou skvělé, ale jak mám s dcerou pracovat, když nemá jakoukoliv snahu ahned je unavená? Pokud má někdo podobnou zkušenost, budu ráda když mi odpeíše a třeba podpoří. Děkuji.
ahoj, já mám doma dcerku(9-ti )letou s ADHD..chodíme do speciální školy(10dětí ve třídě)..čtení, psaní zvládáme…matika naprosto hrůza…ale vyhovuje nám malý kolektiv a speciální pedagogové…tam je nejdůležitější spolupráce..rozhodně bych vyhledala někoho. kdo ti pomůže, poradí..neřešila bych to sama
držím palečky a pevné nervy
Zdravím Vas všechny je to pro mě citlivé tema a proto anonymně. Chtěla bych znat nazor maminky či maminek s diagnozou u svého potomka ADHD.Mam podezření že ma dcera to ma, ale nejsem si 100% jista a nehodlam to zatím nijak řešit. Je ji 4 roky čerstvě už od mala je to strašně žive ditě, ale od 3 roku života se to s ní začlo nejak zhoršovat, nevydrží u jedne aktivity víc jak 3min. Skače od hračky k hračce, namísto aby si normalne hrala, buší do toho či to ničí (nevaži si toho co dostane).Neusedí na jednom místě ani 5minut v klidu (kope nohama, buší rukama kolem sebe, či skače po nekom).Přes odpoledne nechce spat a nijak nejde vybít jeji energie k bodu mrazu, chodíme na dlouhe tury, fyzicky dost naročne pro tak malou holku ale ji to nic nedela jakoby byla vycvičeny robot.Spat chodí v klidu naštestí bez křiku kolem te pul 8 a spí tvrde až do rana 6:30 než jde do školky. Ve školce je taky neposedna, nezapojuje se do aktivit když maji akci viz: klaun, divadlo, společenské hry či tance. Musí byt prostě vždy nekde jinde a neco namahaveho delat. Uposlechne tak maximalne když už nekdo zvyší opravdu hlas jinak na ni nic neplatí. Když ji nekdo neco mluví vubec ho neposloucha a dela si svoje čí jakoby byla hlucha a pak se zepta cože?! Posledni slovo ma vždycky jenom ona, jen ji musime poslouchat co říka apod. Nezdary začína řešit agresí, na mě si to diky bohu nedovoli ale už na nevl. otce stahla ruku, což ji bylo stejnou minci oplaceno. Dědoví ktery si ji chviličku nevšimal, protože se bavil semnou dala uplně ránu do obličeje. Chtěl to nechat tak, ale mě to klidnou nenechalo takove chovaní odmitam striktně a tak dostala na zadek. Díky všem co by mi v tom dokazali poradit, protže bud je to nadmerna hiperaktivita nebo je to to ADHD.
Ahoj, mám dotaz ohledně ADHD. Jak se diagnostikuje? Byly jsme u různých odborníků a jejich názory se dosti lišili…Je to vidět na EEG? Jak dlouho trvá vyšetření? Kde v Praze je nějaký odborník na tuto problematiku? Nezamněnuje se někdy za „jen“ poruchu pozornosti? Jak probíhá léčba? Jen léky nebo i nějaká terapie?
Trpí na ADHD více kluci? Už jsem se dozvěděla že ADHD mohou mít i dospělí, ale je nějaký věk kdy ty „nejhorší“ příznaky pominou?
Díky moc